Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

10461 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Απρίλιο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....                                                   (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης)
Δείτε τους 20 Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Απρίλιο, στον πίνακα που ακολουθεί:

10460 - Η Ανάσταση του Λαζάρου



 Η Έγερση του Λαζάρου, 





10459 - Περί της αναστάσεως του Λαζάρου

του Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού
Θα σας ενθυμίσω ένα ώραίο ρητό του μεγάλου μας πατρός Επιφανίου Επισκόπου Κύπρου, το όποιον έξεφώνησε κάποτε στην άρχή ενός λόγου του. «Προ έξ ήμερων του πάσχα, διά των πέντε αισθήσεων, τον τετραήμερον ο τριήμερος, ταις δυσί τον έναν χαρίζεται».
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο όποιος αποτελείωσε την αποστολή Του και θεράπευσε το πανανθρώπινο τραύμα και σε έξι ημέρες θα παρεδίδετο στα πανάχραντα Του πάθη, όπου θα έσφράγιζε την επιτυχία της σωτηρίας μας, έδειξε, σαν προοίμιο σε μας τους μαθητές Του και γενικά σε όλον τον κόσμο, ότι υπάρχει ανάσταση νεκρών και ότι Αυτός είναι όντως «η Ανάστασις και η Ζωή».

10458 - Η βίωση του ακτίστου στον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη


Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Τσελεγγίδης καταθέτει την προσωπική εμπειρία του από τη γνωριμία και πνευματική συναναστροφή του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

10457 - Η εορτή του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους

Με την Ἁγιορείτικη τάξη και παράδοση τιμήθηκε χθες με το παλαιό ἑορτολόγιο, η μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀλέξιου τοῦ ἀνθρώπου τοῦ Θεοῦ στην Ἱερά Μονή Ξενοφῶντος. μέρα ξεχωριστή καθώς γει τά νομαστήριά του σεβάσμιος Καθηγούμενος τς Μονς, Γέροντας λέξιος.

10456 - «Αθωνικά Άσματα» - Ύμνοι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (2ο μέρος)

«ΙΑ’ Συμποσίου Βυζαντινών Ύμνων» με τίτλο «Αθωνικά Άσματα», του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Πυλαίας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου. 
Έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Πρωτάτου, Καρυών, Αγίου Όρους, Οσιολογιώτατος, π. Ιάκωβος, Γέροντας του Κελλίου Θείας Αναλήψεως μαζί με τον βυζαντινό χορός»Ηλίας ο Θεσβίτης», τον οποίο διηύθυνε ο πρωτοψάλτης Δημήτριος Χριστοδούλου.

10455 - Γεύσασθε και ίδετε. Μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης

Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.

10454 - Ιερομόναχος Σάββας Καρυώτης (1837 - 31 Μαρτίου 1923)


Ο κατά κόσμον Συμεών Σταμπολάκης γεννήθηκε στο Απέρειο της Καρπάθου στις 25.2.1837. Μικρός ακολούθησε τον εργολάβο οικοδομών πατέρα του στη Σμύρνη και στα Θείρα της Μικρασίας. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του υιοθετήθηκε κατά κάποιο τρόπο «υπό του διαπρεπούς επ’ αρετή και πλούτω» Χατζή Παπαδάκη, κοντά στον οποίο έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Αργότερα στη Σμύρνη έμεινε στον μεγαλέμπορο Θωμά Κουρμπά, «όστις ηγάπησε αυτόν ως υιόν, εστερημένος ων τέκνων», αναχώρησε όμως γιατί ήθελε να τον παρασύρει στον προτεσταντισμό. Άφησε τα πλούτη για τη φίλη Ορθοδοξία.

10453 - Μοναχός Ιλαρίων Διονυσιάτης (1860 - 31 Μαρτίου 1933)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παναγιώτου Μπατλής ήταν από τη νήσο Σκιάθο των Σποράδων, όπου γεννήθηκε το 1860. Κοσμικός είχε καράβι ιστιοφόρο και ήταν καπετάνιος αναγνωρισμένος. Το 1916 κοινοβίασε στην αυστηρή μονή Διονυσίου και παρέδωσε όλη του την περιουσία, που ήταν 120 λίρες. Του δόθηκε το διακόνημα του βαρκάρη και του αρσανάρη. Ποτέ του δεν θέλησε να γευθεί κάτι εκτός του φαγητού της τραπέζης. Τα ψάρια τα είχε για τους άλλους και όχι για τον εαυτό του. Την κατά τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος, αχόρταγη δέσποινα γαστέρα την είχε υποτάξει πλήρως. Εκάρη μοναχός το 1918. Διαβάστε περισσότερα »

10452 - Όσιος Βλάσιος ο εξ Αμορίου (†909/912)








Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 31 Μαρτίου

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

10451 - Άγιον Όρος, Ορθοδοξία και Έθνος


10450 - Κρίση: αίτια και αντιμετώπιση. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος ομίλησε με θέμα «Κρίση: αίτια και αντιμετώπιση» στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

10449 - Ολοκληρώθηκε το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού».

Στην ψηφιακή εποχή περνά σταδιακά το Άγιον Όρος, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού». Το έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού portal, 3D αναπαραστάσεις, μοναστήρια σε virtual reality απεικονίσεις και περισσότερες από 2.000.000 λήψεις κειμηλίων του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στις μονές, στις σκήτες και στα κελιά του «Περιβολιού της Παναγιάς» για περισσότερο από μία χιλιετία.

10448 - Μοναχός Χριστόφορος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1874 - 30 Μαρτίου 1953)

Το 1874 γεννήθηκε στο Χελυδόριο Κορινθίας. Μικρός έμεινε ορφανός. Νέος πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Το Πάσχα του 1898 μετέβη στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και κατόπιν ήλθε στο Άγιον ’Όρος. Το 1900 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου. Το επόμενο έτος τον κάλεσε ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ στα Πατριαρχεία για να βοηθήσει στη γραμματεία. Το 1911 ήλθε στη σκήτη μας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Καλύβη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.
Διακρίθηκε για την ολοσχερή αφοσίωσή του στον μοναχισμό και στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας. Ήταν πάντοτε συνεπής στα μοναχικά του καθήκοντα, φιλόθεος, φιλάγιος και φιλάρετος. Αναφέρει με συγκίνηση θαύματα που του έκανε ο Θεός διά των αγίων του κι εσώθη από βέβαιο θάνατο δύο φορές και από οδυνηρές ασθένειες. Είχε αγωνία για τη σωτηρία των συνανθρώπων του. Προς τούτο είχε τακτική αλληλογραφία με πολλούς. 

10447 - Μη αποστρέψης. Μοναχὸς Ιάκωβος Αγιορείτης

Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

10446 - Παρουσίαση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)»

Με την ευκαιρία της εκδόσεως του τόμου του Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009), η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνει για την παρουσίαση της νέας αυτής εκδόσεως εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο αείμνηστος Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν μεταξύ των οσίων μορφών του Αγίου Όρους. Ως γνωστόν, ήταν υποτακτικός του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού (1897-1959). Γεννήθηκε στην Δρούσια της Πάφου της νήσου Κύπρου την 1η Ιουλίου 1921. Ο μακάριος Γέροντας από έφηβος είχε την εμπειρία της αιωνιότητας, της νίκης κατά του θανάτου μετά την εμφάνιση του ιδίου του Χριστού σε αυτόν. Οι λόγοι του Χριστού,«ο άνθρωπος είναι αθάνατος» εισχώρησαν σε όλο το είναι του, ώστε να γίνει βίωμά του η αθανασία, η υιοθεσία του Θεού.

10445 - Ανοιχτές ξεναγήσεις από τον Σ. Καλαφάτη στην έκθεση «ΑΘΩΣ – ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ»

       Στo πλαίσιo της έκθεσης του Στράτου Καλαφάτη «Άθως – Τα Χρώματα της Πίστης» στους μεγάλους εκθεσιακούς – αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από ξεναγήσεις από τον ίδιο τον φωτογράφο. Συγκεκριμένα αυτή την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στις 19.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει την Αθωνική πολιτεία μέσα από την εμπειρία της μακράς παραμονής του εκεί. Θα μιλήσει για τη μεγάλη φωτογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και θα εξηγήσει τον τρόπο που προσέγγισε, φωτογράφησε και παρουσίασε τον μοναδικό αυτόν τόπο.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης. Ενώ το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 18.00 θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο. Θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο εξέλιξε τη φωτογραφική του γλώσσα, και τη διαδικασία μέσα από την οποία αναπτύσσει τις φωτογραφικές του εργασίες, βασιζόμενος

10444 - ΙΑ’ Συμπόσιο Βυζαντινών Ύμνων - Αθωνικά Άσματα


«ΙΑ’ Συμπόσιο Βυζαντινών Ύμνων», με τίτλο «Αθωνικά Άσματα», του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Πυλαίας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου.  
     Έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Πρωτάτου, Καρυών, Αγίου Όρους, Οσιολο-γιώτατος, π. Ιάκωβος, Γέροντας του Κελλίου Θείας Αναλήψεως μαζί με τον βυζαντινό χορό «Ηλίας ο Θεσβίτης», τον οποίο διηύθυνε ο πρωτοψάλτης Δημήτριος Χριστοδούλου.

10443 - Προσευχή εκ στόματος νηπίων… Ο Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης και τα παιδιά


     Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατου-νακιώτη.
     Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ο κ. Δημόπουλος αναφέρεται μέσα από περιστατικά της ζωής του Γέροντα Εφραίμ στην δύναμη της προσευχής, σε εμπειρίες χάριτος του Γέροντα και τη σχέση του μακαριστού Γέροντα με τα παιδιά.

10442 - Ένα τόνο κοτόπουλα προσέφερε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στη Μητρόπολη Κορίνθου

Την προσφορά ενός τόννου κοτόπουλων «ΠΙΝΔΟΣ» εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, εν όψει της Εορτής του Πάσχα, δέχτηκαν την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018, οι υπεύθυνοι της Τραπέζης Τροφίμων και ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», μέρος της οποίας απεστάλη στα «ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» του Ι. Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου και του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, καθώς επίσης και στα Ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Η Ιερά Μητρόπολη μας ευγνωμόνως εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για την επαναλαμβανόμενη φιλάνθρωπη προσφορά της, ευχομένη υπέρ μακροημερεύσεως και σωτηρίας του αγίου Καθηγουμένου κ. Εφραίμ και των ασκουμένων σε αυτή Πατέρων και Αδελφών. 

10441 - Ουκ έστιν η βασιλεία του Θεού. Μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης

Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.

10440 - Μοναχός Θεόκτιστος Εσφιγμενίτης (1822 - 29 Μαρτίου 1917)

Ο Μικρασιάτης αναχωρητής Θεόκτιστος νέος έρχεται στον Άγιον Όρος. Η μονή Εσφιγμένου του δίνει ένα κελλί της για τις πρώτες ουράνιες αναβάσεις του. Ύστερα από μία πορεία μέσω Ιεροσολύμων και Σάμου προς ανεύρεση της ιερής ησυχίας καταλήγει στο ιερό νησί της Αποκαλύψεως. Οι πιο απαραμύθητοι τόποι της Πάτμου τον φιλοξενούν επί μισό περίπου αιώνα.
Ο Θεός ήταν παντοτεινή συντροφιά του. Δεν έπασχε ποτέ από μοναξιά και ας ήταν πάντα μόνος. Όταν του τέλειωσε κάποτε το νερό, η προσευχή του έφερε ένα σύννεφο να τον ξεδιψάσει και να γεμίσει τη στέρνα του. Τα φίδια ήταν φίλοι του, δεν τα φοβόταν, όπως ο Αδάμ πριν την πτώση. Τον έβλεπαν να μην πατά στη γη. Η προσευχή του θαυματουργούσε. Ο δαίμονας παρότι τον μετακινούσε από τόπο σε τόπο, δεν μπορούσε να τον νικήσει. Απλός, λιτός, καταδεκτικός, μεγάλος νηστευτής, εργατικός σε όλη του τη ζωή. Διαβάστε περισσότερα »

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

10439 - Για 251η φορά ο Τίμιος Σταυρός από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, στα Πετροκέρασα!

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό των Πετροκέρασων για να υποδεχθεί τον Τίμιο Σταυρό.
Η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μια μοναδική λατρευτική εκδήλωση, εξαιρετικής λαμπρότητας και θρησκευτικής κατάνυξης. Η μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού από την Ι. Μονή Ξηροποτάμου Αγ. Όρους πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανελλιπώς, από το 1768 (ίσως και παλαιότερα) την Κυριακή των Βαΐων, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πιστοί.

10438 - Το τέλος ενός ταξιδιού στο «Άγιον Όρος»

Μετά από 25 ημέρες, έλαβε τέλος η Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο:«Άγιον Όρος. Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς» του Βρετανού ζωγράφου D. Patterson.
Μία Έκθεση που ήταν η απαρχή της  συνεργασία  της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών και της Αγιορειτικής Εστίας.
Συνήθως οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές καταστάσεις αλλά στην περίπτωση της συγκεκριμένη δράσης, έχουν να πουν πολλά. Περίπου 1500 επισκέπτες, για μία πόλη που δεν διαθέτει κανένα εν ενεργεία μουσείο.

10437 - Του τελώνου και του Φαρισαίου το διάφορον. Μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης

    Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.
Ο βυζαντινός χορός «ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου Δημητρίου Χριστοδούλου.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

10436 - Άγιος Παΐσιος: «Αν ο Θεός άφηνε την τύχη του Έθνους στους πολιτικούς θα καταστρεφόμασταν»

Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς, για την Romfea.gr
Ιερά Καλύβη Ζωοδόχου Πήγης,
Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους

Ο Γέροντας Παΐσιος στα θέματα της Πατρίδος δεν ήθελε οι Χριστιανοὶ να είναι αδιάφοροι. Πολὺ λυπόταν που έβλεπε πνευματικοὺς θρώπους νὰ επιζητούν να βολευθούν οι ίδιοι και να μην ενδιαφέρωνται για την Πατρίδα.
Έλεγε:«Σε μια εποχή που ο Σατανάς οργιάζει και οι άνθρωποί του

10435 - Από το γυμνάσιο των Θηβών στο «πανεπιστήμιο της ερήμου» τον Άθωνα



Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

10434 - Άγνωστες πτυχές από την συμβολή των αγιορειτών μοναχών στους Εθνικούς Αγώνες


 

Ο Βασίλειος Πάππας Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, απευθύνει καταληκτήρια ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)».

10433 - Λησταῖς Λογισμοῖς. Μοναχὸς Ἰάκωβος Ἁγιορείτης

    Ζωντανή ηχογράφηση από το ΙΑ' ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πυλαίας με ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η εν λόγω εκδήλωση έλαβε χώρα την Δ' Κυριακή των Νηστειών, 18η Μαρτίου 2018.
Συμμετείχαν: 
Ο μοναχός Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ναού του Πρωτάτου και γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους.
Ο βυζαντινός χορός «ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ» του Ιερού Ναού Αγίου Προφήτου Ηλιού Πυλαίας υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου Δημητρίου Χριστοδούλου.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

10432 - Ο γέρων Μελέτιος Συκιώτης, πρώτος μαθητής του Φώτη Κόντογλου και το τέλος της ναζαρηνής ζωγραφικής στο Άγιον Όρος

10431 - Τα εικονογραφικά εργαστήρια της σκήτης Καυσοκαλυβίων (19ος-20ός αι.)


10430 - Εισήγηση ΥΦΥΠΕΞ Αμανατίδη για ειδικά θέματα Αγίου Όρους

Εισήγηση του Υφ. Εξωτερικών κ. Ι. Αμανατίδη στη Θεματική Συνεδρία «Ειδικά ζητήματα της Αθωνικής Χερσονήσου», στο πλαίσιο του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία.

Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους γεωγραφικά καθορίζεται εντός της χερσονήσου του Άθω και αποτελεί μέρος της Ελληνικής επικράτειας.

10429 - Οι ομιλίες του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη σε Νάουσα και Λάρισα (βίντεο)

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμ. π. Βαρθολομαίος ομίλησε με θέμα «Η παρουσία του Θεού στη ζωή μας» μετά το τέλος του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ναούσης, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, ο Καθηγούμενος της Ιεράς

10428 - Ο βίος και η θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, από τον Μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη


Διαβάστε το βιβλίο εδώ: