Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

10397 - Ε, μπρε, προς τα πού είναι το Παρίσι;


Ένα περιβόλι με όλα του τα άνθη, αλλα και με όλη τη φαινομενική του αναρχία...
Μια μέρα, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, στο χερουβικό, ρώτησε ο παπα-Τύχων τον γερό-Παΐσιο που τον ξελειτουργούσε:
- Ε, μπρε, προς τα πού είναι το Παρίσι;
Του έδειξε προς τα εκεί ο όσιος γέροντας και γύρισε ο παπα-Τύχων και θυμίασε. Έξω από τη σοφία, και την τάξη, του όπως πρέπει.
Το Πρωτάτο, το Κουτλουμούσι, η Μετάνοια, οι Πατέρες, ο Γέροντας,
οι Λιτανείες, η Είσοδος, η Λιτή, ο Πολυέλεος, το Συναξάρι, οι Αίνοι, η Δοξολογία, οι Μακαρισμοί, η Θεία Λειτορυργία, η Προηγιασμένη , η Θεία Κοινωνία, η Απόλυση.
Με το "Δι' ευχών" του 'Ορθρου το "ευλογητός" των Ωρών.
Από το βιβλίο "Αθωνικά Δίπτυχα" - Ιερομόναχος Αναστάσιος

10396 - Αγιορείτικες Ιχνογραφές

Είναι το Άγιον Όρος «το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο κλωστοϋ-φαντουργίας και ενδυμάτων σε ολόκληρη τη γη»; Αυτό ισχυρίζεται ο φιλοαγιορείτης συγγραφέας, εικαστικός και διανοητής Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης! Kάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι αδύνατον να αντιληφθεί και ο πιο παρατηρητικός επισκέπτης της Αθωνικής πολιτείας. Προφανώς οι εγκαταστάσεις των βιομηχανιών αυτών θα έπρεπε να καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις. Αν όχι ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω και μέχρι την κορυφή του! Αλλά, ο εκ Θεσσαλονίκης μεγάλος συγγραφέας, αναφέρεται στην δια της προσευχής «τεράστια παραγωγική δύναμη, εξυφάνσεως δευτέρας για τον άνθρωπο επενδύσεως».

10395 - Ο Ιερομόναχος Άνθιμος ο διά Χριστόν σαλός εμφανιζόταν όταν τον ψάχνανε και η οπτασία της Παναγίας!

Έναν καιρό ο Πατήρ Άνθιμος [†1867] ησύχασε στα ύψη του Άθωνα για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο αδελφός, ο Τραπεζάρης [της Μονής Παντελεήμονος, Ρωσικό], πολύ ανησύχησε και προσευχήθηκε στον Θεό να πληροφορήση τον Γέροντα να έλθη στην Μονή, για να τον ωφελήση πνευματικά. Του έλεγε δε ο λογισμός του: «Ίσως τώρα ο Γέροντας στην έρημο να έχη αποκάμη από τους κόπους του, κι εγώ, αν ήταν εδώ, θα τον οικονομούσα με λίγη τροφή, θα του έκανα ένα τσάϊ».
Την άλλη μέρα, το πρωί, ο Γέροντας ήλθε στό Μοναστήρι και είπε στον φίλο του χαριτολογώντας:

10394 - Το σχολείο ως φορέας αγωγής στη προσωπικότητα και το ήθος του γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.