Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

10393 - Η συμβολή των αγιορειτών μοναχών στους Εθνικούς Αγώνες
Ο Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ παρουσιάζει το βιβλίο του Βασιλείου Πάππα, Γενικού Γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)».

10392 - Η ζωή του ανθρώπου μία πορεία προς την αγιότηταΟμιλία του Γέροντα Εφραίμ Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην Εκδήλωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

10391 - «Αθωνικά άσματα» στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες)

 

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, διαπλέοντας το "πέλαγος" της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Ιερός Ναός Προφήτου Ηλιού Πυλαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το ΙΑ' Συμπόσιο Βυζαντινών Ύμνων υπό τον τίτλο «Αθωνικά Άσματα», το απόγευμα της Δ' Κυριακής των Νηστειών.
Ο καλλικέλαδος μοναχός π. Ιάκωβος Αγιορείτης, πρωτοψάλτης του πανσέπτου Ιερού Ναού του Πρωτάτου και Γέροντας του Ιερού Κελλίου της Θείας Αναλήψεως Αγίου Όρους, πλαισιούμενος από τον βυζαντινό χορό «Ηλίας ο Θεσβίτης» του ως άνω Ιερού Ναού με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Δημήτριο Χριστοδούλου απέδωσε μελωδικότατα και με κατάνυξη ύμνους του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής επιθυμώντας την προσέγγιση των υψηλών θεολογικών και πνευματικών διδαγμάτων της υμνολογίας που χαρακτηρίζουν την αγιαστική και σωτήρια αυτή περίοδο. Η συνέχεια του άρθρου και φωτογραφίες

10390 - Για τρεις αφανείς αναχωρητές αγίους στον Άθωνα και τον άγγελο που τους υπηρετούσε

Ο μακάριος Γέρων, παπά Γρηγόριος (†1899) διηγόταν στα τελευταία του το έξης περιστατικό, σχετικά με το λεγόμενο ότι στον καιρό μας δεν υπάρχουν άνθρωποι αγωνιστές, όπως οι παλαιοί Πατέρες. Λειτουργούσα, έλεγε, την Μεγάλη Πέμπτη, και προς το τέλος της Λειτουργίας παρουσιάστηκε στο ναύδριον της Καλύβας μου ένας νέος μοναχός βαστώντας αναμμένο φαναράκι. Αφού μπήκε στο Ιερό Βήμα μου είπε, «να μη καταλύσεις όλην την κοινωνίαν, άγιε Πνευματικέ.

10389 - Μοναχός Νήφων Κωνσταμονίτης (1896 - 19 Μαρτίου 1985)

10388 - Όσιος Ιννοκέντιος Βολογκόντσκυ (†1521)
Αγιορείτης άγιος
Μνήμη 19 Μαρτίου