Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

10384 - Η Παναγία Εσφαγμένη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου


10383 - Ο Ιωάννης Φουντούλης και οι πνευματικές οδοιπορίες του στο Άγιον Όρος μέσα από την ανέκδοτη επιστολογραφία του με τους Καυσοκαλυβίτες Ιωασαφαίους (1966-1986)10382 - H αρχιτεκτονική μαγεία της Αθωνικής Πολιτείας

Ορθός στις αυλόπορτες της Αθωνικής Πολιτείας ήταν επί δεκαοκτώ χρόνια ο φωτογράφος και ντιζάινερ Δημήτρης Λουζικιώτης. Φωτογράφιζε συνεχώς με επιμονή, αγάπη και μεράκι τα έξωθεν τεκμήρια του αγιορείτικου κόσμου. Θύρες και παράθυρα, μεταλλικά και ξυλόγλυπτα, έργα μαστόρων, αυτά που προσπερνά το μάτι του προσκυνητή ή του περιηγητή είχαν γίνει η εμμονή του στις αναρίθμητες περιηγήσεις του στη μοναστική πολιτεία.
«Αθως. Θύραυλοι Στώμεν» (Αθως. Ορθοί στην αυλόπορτα) τιτλοφορείται ο καρπός της πολύχρονης εργασίας του σε ένα λεύκωμα και σε μια έκθεση που

10381 - Οι βιβλιοθήκες των 20 Αγιορειτικών μοναστηριών

Συνοπτική περιγραφή των βιβλιοθηκών που στεγάζονται στα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους
Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας
H Βιβλιοθήκη της ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας ιδρύθηκε από τον κτήτορά της, Όσιο Αθανάσιο. Ήδη από τους πρώτους χρόνους λειτούργησε «Σκριπτόριο», δηλαδή εργαστήριο αντιγραφής Κωδίκων. Από το 10ο αιώνα μέχρι το 1870 η συλλογή εφυλάσσετο μέσα στο Καθολικό, στο παλιό Ηγουμενείο και στον Πύργο του Τσιμισκή. Από το 1870 και μέχρι σήμερα στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται ανατολικά του Καθολικού.

10380 - Παπά Εφραίμ Κατουνακιώτης: Έχω τον καλύτερο και πιο άγιο Γέροντα!

Στο τρίτο μέρος της αποκλειστικής του συνεντεύξεως στην Πεμπτουσία ο πατήρ Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης σκιαγραφεί και περιγράφει τα πνευματικά προτάγματα του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου. Βάση της πνευματικής ζωής είναι η υπακοή και το δέσιμο με το πρόσωπο του Γέροντος. Όλα τα χαρίσματα της πνευματικής ζωής πηγάζουν από την υπακοή.

10379 - Όσιος Μακάριος του Κολαζίνσκ (†1483)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 17 Μαρτίου