Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

10341 - Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Πούπης, ο φωτογράφος με τα δεκάδες λευκώματα για το Άγιο Όρος.


Eφυγε σήμερα από τη ζωή από ηπατική εγκεφαλοπάθεια ο φωτογράφος Γιώργος Πούπης. Ο Γιώργος Πούπης γεννήθηκε στην Πτολεμαϊδα, Κοζάνης το 1949. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Ιταλία, όπου και άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία και να δουλεύει κοντά σε μεγάλους φωτογράφους της χώρας.Αργότερα, σπούδασε Φωτογραφία στο Παρίσι. Από το 1980 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόταν στο χώρο της δημιουργικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ κυκλοφόρησε λευκώματα με φωτογραφίες του.

10340 - Η δράση των μοναστηριών και των Αγιορειτών Μοναχών στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη στάση και τη δράση των μοναστηριών και των Αγιορειτών Μοναχών στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε
Τις άγνωστες πτυχές από την εθνική δράση των Αγιορειτών μοναχών και «την ενεργό συμμετοχή και προσφορά τους στα προσκλητήρια του έθνους» καταγράφει στο νέο του βιβλίο ο δρ Ιστορίας, δικηγόρος και τ. βουλευτής κ. Βασίλειος Ν. Πάππας.
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1912)» έγινε χθες βράδυ, Δευτέρα 5 Μαρτίου

10339 - Οι γονείς του γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη ως παιδαγωγοί της οικογένειας

Εφραίμ ιερομόναχος
Κατουνακιώτης ως λαϊκός, 1930
Εφραίμ ιερομόναχος
Κατουνακιώτης
με τον πατέρα του μοναχό, 1967

Ο ομ. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλει-στική του συνέντευξη στη Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. 
       Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης ο ομ. Καθηγητής αναφέρεται στους γονείς

10338 - Γράμμα προς Μοναχούς

Δημοσιεύσουμε γράμμα ενός αληθινά φιλομόναχου επισκόπου, ενός αληθινού επισκόπου, και όχι προσχηματικά φιλομόναχου, που νοιαζόταν και σεβόταν τον λαό και τους μοναχούς. Του μακαριστού μητροπολίτη Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη, τον οποίον ο Θεός μετέθεσε πολύ γρήγορα στον ουράνιο κόσμο. Σε πολύ απλές γραμμές το γράμμα (6 Μαρτίου 1974), που μοιάζει σα να γράφθηκε σήμερα, συγκεντρώνει μια μεγάλη παράδοση και εκφράζει μια μεγάλη καρδιά.
Προς τας  Ιεράς Μονάς και Ι. Ησυχαστήρια
Αδελφοί μου,