Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

10307 - Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασιλείου Ν. Πάππα, «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1913). Ιστορία και πολιτισμός του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής από αρχειακές πηγές την περίοδο των εθνικών ανταγωνισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ώρα 18.30, στην Αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη.
Το έργο θα παρουσιάσουν:
Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος)
Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αν. Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Α.Π.Θ.
Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει:
Γεώργιος Νάκος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

10306 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Στην Κύπρο βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Αρχιμ. κ. Ελισαίος, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου όπως συμμετάσχει στην κληρικολαϊκή συνέλευση της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Ο Γέροντας της Σιμωνόπετρας, ορμώμενος εκ του κατεξοχήν χώρου μοναστικής ασκήσεως, του Αγίου Όρους και ως καθοδηγητής πέραν των 70

10305 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός ομιλεί για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη


Το αφιέρωμα της Πεμπτουσίας για τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη αρχίζει με την αποκλειστική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ. Ο σεβαστός Καθηγούμενος διηγείται τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γνωριμία του με τον χαρισματούχο αγιορείτη παπα-Εφραίμ κατά την φοιτητική του ηλικία. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε μία βαθειά πνευματική σχέση, όχι μόνον με τον ίδιο, αλλά και με όλους τους πατέρες της αδελφότητας της Ιεράς Μονής.

10304 - Μεγάλο Αφιέρωμα της «Πεμπτουσίας» στον Παππού του Αγίου Όρους

Ο τέλειος υποτακτικός, ο ασυγκατάβατος προς τον εαυτό του ασκητής, ο μέγας τηρητής της ακριβείας, ο χαρισματούχος μοναχός, ο διακριτικός γέρων, η αδιαλείπτως και καθαρώς προσευχομένη καρδία, ο διορατικός και προορατικός πατήρ, ο υπομονετικός στους πειρασμούς και τις ασθένειες.
Θα μπορούσαμε για πολύ ακόμη να μακρύνουμε αυτόν τον κατάλογο των αρετών, ο οποίος ξεδιπλώθηκε μπροστά μας. Αυτά και πολλά άλλα «κοινώνησαν» τα μέλη της συντακτικής ομάδας της Πεμπτουσίας τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιώντας αποκλειστικές συνεντεύξεις οι οποίες θα αρχίσουν να παρουσιάζονται από σήμερα. Οι συνεντεύξεις αυτές αφορούν στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη. Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2018, συμπληρώνονται 20 χρόνια από της κοιμήσεώς του. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι λαϊκοί, ακόμη και αυτοί που γνωρίσαμε κοντά τον παπα-Εφραίμ, δύσκολα θα

10303 - Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 14/27 Φεβρ. 1998)

Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009), που τον γνώριζε καλά, γράφει περί αυτού, δίχως υπερβολή: «Μέσα στην αγιορειτική συνείδηση η μορφή του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου έχει χαραχθεί ως οσιακή. Η ζωή του ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Δεν μελέτησε μόνο τους Πατέρες, αλλά τους ακολούθησε και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Ιδιαίτερα καθοδηγήθηκε από τον πνευματικό του πατέρα, Γέροντά μας Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Δεν άσκησε μόνο την μαρτυρική υπακοή, αλλά έγινε και ο χαρισματούχος υποτακτικός. Βίωσε την πληρότητα της θείας Χάριτος από τα πρώτα ασκητικά του βήματα. Έτσι ο λόγος του απλός, αλλά βιωματι­κός· δίχως εξωτερική καλλιέπεια, αλλά “άλατι ηρτυμένος” ήταν αποδεκτός, ιδιαίτερα από τους Αγιορείτες πατέρες, ως νόμος και κανόνας για την ορθή πορεία της μετανοίας». 
Γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Θηβών το 1912. Από μικρός αγάπησε τα κομποσχοίνια, τις μετάνοιες, τις αγρυπνίες, τα μοναστήρια. Οι γονείς του κατέληξαν μοναχοί.

10302 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Αγιαννανίτης (1881 - 27 Φεβ/ρίου 1952)

Γεννήθηκε ο πανοσιώτατος αυτός ιερομόναχος στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1882. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ηλίας Μουτεβέλης. 
Προσήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκή­της της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης το 1898 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. 
Το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1912 ιερεύς, και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Όπως αναφέρει περί αυτού ο μακαριστός Γέροντας Χερουβείμ, διακρινόταν για την πολλή σοβαρότητα, σύνεση και σιωπή του. Ήταν ένας μύστης της νοεράς προσευχής, λειτουργός του Υψίστου εξαίρετος και ευλαβής, συνομιλητής ταπεινός και καλός. Στις σχέσεις του με τους άλλους είχε για κρίκο την καλοκαγαθία. Ήταν ένας από τους στύλους της σκήτης.