Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

10301 - Η πανήγυρις του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου στο Χιλιανδάρι (φωτογραφίες)

Η μνήμη του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199), κτίτορος της Μονής Χιλιανδαρίου, εορτάστηκε φέτος στις 17 (4) Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Τυπικό του μοναστηριού η εορτή του Αγίου που τιμάται στις 26/13 Φεβρουαρίου, όταν συμπίπτει με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μεταφέρεται σε ημερομηνία πριν από αυτή. Στη φετινή πανήγυρη συμπροσευχήθηκαν με τους μοναχούς και τους λαϊκούς προσκυνητές και ο Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλέξανδρος Σερμπάκοφ, καθώς και ο πρόεδρος της ρωσικής εθνικής ένωσης για την καταστολή των ναρκωτικών κ. Νικήτα Λουσνίκωβ.

10300 - Κυριακή της Ορθοδοξίας: προκλήσεις στην ορθή πίστη, τότε και σήμερα (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του oρθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα, δηλαδή την σωτηρία του ανθρώπου. Η σωτηρία μας πηγάζει μόνο από την αλήθεια, σε αντίθεση με την πλάνη και το ψεύδος, που οδηγούν στην απώλεια.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των εικόνων και τη λήξη της εικονομαχίας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας πολεμήθηκε η προσκύνηση των εικόνων ως δήθεν «ειδωλολατρική», ενώ στην πραγματικότητα με αυτήν αποδίδουμε τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Επίσης, οι εικόνες έχουν ποιμαντική αξία, καθώς απεικονίζονται αγιογραφικές παραστάσεις, βοηθώντας τους πιστούς να αναχθούν σε υψηλές πνευματικές θεωρίες με εποπτικό τρόπο.
Η Εκκλησία μας, από την θεμελίωσή της έως και σήμερα, πάντα αντιμετώπιζε

10299 - Πορίσματα και Επίλογος του 2ου Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

Ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, αναφέρει τα πορί-σματα του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας και ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κλείνει το τριήμερο των επιστημονικών εκδηλώσεων.

10298 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Αγία Σοφία Ν. Ψυχικού

Σε πνεύμα απόλυτης κατανύξεως τελέστηκε ο Κατανυκτικός εσπερινός της Α' Κυριακής των Νηστειών, στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού.
Η παρουσία, συμπροσευχή και τέλος η ομιλία του Γέροντας και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Προδρόμου καθώς και η άψογη απόδοση των θεσπέσιων - κατανυκτικών ύμνων της περιόδου αυτής από τους ιεροψάλτες του εν λόγω Ναού, έδωσαν στο λαό του Θεού που παραβρέθηκε στον Ναό, την πνευματική δύναμη που χρειάζεται ο ανηφορικός δρόμος της Αγ. και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ήδη ξεκίνησε. 
Κατόπιν ειδικής προσκλήσεως από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, προς τον Ηγούμενο της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας π. Πρόδρομο, να έρθει και να κηρύξει τον Θ. Λόγο, είχαν την ευκαιρία τα μέλη της ενοριας και όχι Συνέχεια της ανάγνωσης

10297 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Γρηγοριάτης: «Η σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

Στον κατανυκτικό εσπερινό στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου Λαρί-σης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, το απόγευμα της Κυρια-κής της Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο λόγιος Αγιορείτης Ιερομό-ναχος, π. Αρτέμιος, ο Γρηγοριάτης, ο οποίος και ανέλυσε την μεγάλη σημασία και τους ευλογημένους σταθμούς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Συνέχεια ανάγνωσης

10296 - Και να με δείρουνε «ευλόγησον». Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης


Τα πατερικά βιβλία λένε ότι ο άββάς Νισθερώ απέκτησε φήμη άγιου ανδρός. Και πήγε άλλος και του λέει: «Τί αρετή έκανες, πάτερ, κι έφθασες σ’ αυτά τα μέτρα;».
Λέει: «Αφότου μπήκα στο μοναστήρι, είπα, εγώ και το γαϊδούρι ένα είμαστε. Όσο μιλάει το γαϊδούρι, όταν το δέρνεις, τόσο θα μιλήσω κι εγώ».
Αυτό ήταν το θεμέλιο, ότι και να τον δείρουνε, «ευλόγησον».
Τώρα εμείς φθάσαμε στο σημείο, δεν σηκώνουμε λόγο.


Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.