Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

10282 - Διαμαρτυρία των κατοίκων της Ουρανούπολης για το λιμάνι που αποτελεί την πύλη εισόδου του Αγίου Όρους (βίντεο και φωτογραφίες)

Οι κάτοικοι από τις 8 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα της Ουρανούπολης, έκει απ΄ όπου αναχωρούν κάθε πρωί τα δρομολόγια για το Άγιο Όρος. "Η υπομονή τελείωσε. Λιμάνι εδώ και τώρα" έγραψε το μεγάλο πανό που κρατούσαν στα χέρια τους, ενώ στα κάγκελα του εργοταξίου του λιμανιού κρέμασαν άλλο πανό που έγραφε "Το λιμάνι φάντασμα της Ουρανούπολης. 8 χρόνια κοροϊδιας". Οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσει η απραξία των αρμοδίων να δώσουν λύσεις στο επικίνδυνο οδικό δίκτυο Τρυπητή- Ουρανούπολη και στο εδώ και οκτώ χρόνια σταματημένο έργο κατασκευής του λιμανιού

10281 - Η ζωντανή παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για την σχέση της Παναγίας με το Άγιον Όρος, που είναι γνωστό ως το Περιβόλι της Παναγίας, επειδή η Θεοτόκος είναι η έφορος και Προστάτις του αθωνικού μοναχισμού και οι μοναχοί ζουν την παρουσία της καθημερινά, όπως και κάθε άνθρωπος που την επικαλείται με πίστη.

Ακούστε την ομιλία εδώ

10280 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Αχιλλέα Πατσούκα


10279 - Διονύσιος μοναχός Διονυσιάτης (1926-2018)

       Κατά την ανατολήν της 1ης/1/2018, έσβησε ένας μυστικός αλλά μεγάλος φωστήρας, της Ι. Μ. Διονυσίου αλλά και ολοκλήρου του αγιωνύμου όρους, ο πολύ αγαπητός σε όλους μας Διονύσιος. Ένας κρυφός μαργαρίτης αλλά σπάνιος μυστικός αγωνιστής, κεκοσμημένος με πλείστους καρπούς των σκληρών αγώνων τους οποίους επιτελούσε όλο το μακρό διάστημα της μοναχικής του πορείας από το έτος 1961 μέχρι της οσίας τελευτής του το 2018.
Η καταγωγή του είναι από ένα μικρό αλλά όχι άσημο χωριό της Καρδίτσας που λέγεται Κανάλια.

10278 - Ιερομόναχος Καλλίνικος Αγιορείτης (†23 Φεβρουαρίου 1961)

Από την Κέρκυρα που γεννήθηκε ήλθε νέος στο Άγιον Όρος. Μόνα­σε για ένα διάστημα στο Κελλί των Αγίων Αποστόλων – Αλυπίου των Καρυών και κατόπιν στη μονή του Αγίου Παύλου. Έλαβε έτσι δύναμη για τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής. Επέστρεψε στην πατρίδα του και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ως ηγούμενος της μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας (1953- 1961), ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μεταλληνός και διακριτικός Πνευματικός βοήθησε πολλούς πτωχούς νέους και ανθρώπους των χωριών που κινδύνευαν από αιρετικούς. Ποτέ όμως το έργο του το κηρυκτικό και φιλάνθρωπο δεν τον άφησε να λησμονήσει πως ήταν πρώτα απ’ όλα και πάντοτε μοναχός. Την ασθένεια του σώματος θεωρούσε υγεία της ψυχής και πηγή ταπεινώσεως. Διαβάστε περισσότερα »

10277 - Όσιος Δαμιανός ο Εσφιγμενίτης (†1280)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Φεβρουαρίου