Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

10156 - Ομιλία Γέροντος Εφραίμ κατά την υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στη Μητρόπολη Κιτίου


Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέρ. Εφραίμ, στην υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Μητρόπολη Κιτίου, της οποίας ο Πανιερώτατος Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος άγει σήμερα τα ονομαστήριά του.

10155 - Ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής των μοναχών σε Κελλιά του Αγίου Όρους (βίντεο).


Η Χαρά Θεού (τηλεοπτική σειρά ΕΡΤ3) σε κελλιά μοναχών του Αγίου Όρους, στο κελλί του Αγ. Διονυσίου εκ Φουρνά, του Αγ. Νικολάου του Χαλκιά, και των Αρχαγγέλων. Μικρές κοινότητες Μοναχών μιλούν για τον μοναχισμό, τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους και το εργόχειρο τους.
Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

10154 - Μια ενδότερη ματιά στον βίο των μοναχών και στην ιστορία της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος (βίντεο).Η Χαρά Θεού (τηλεοπτική σειρά ΕΡΤ3) επισκέπτεται την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, στο Άγιον Όρος, και συζητά με τους μοναχούς για την ιστορία του μοναστηριού, τον κοινοβιακό βίο και τρόπο άσκησης καθώς και για τον Όσιο Παΐσιο. 

10153 - Υποδοχή Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λάρνακα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερά συγκίνηση υποδέχθηκε η Μητρόπολη Κιτίου στη Λάρνακα, την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Την Τιμία Κάρα μετέφερε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, με τη συνοδεία Βατοπαιδινών πατέρων.
Το ιερό σέβασμα υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος ενώ παρευρέθηκαν οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Ταμασού κ. Ησαΐας, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, ο ιερός κλήρος και πλήθος ευσεβούς λαού.

10152 - Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης (1942 - 27 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Θεοδόσια του Κιλκίς το 1942. Μικρός ήλθε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσαν πολύ φτωχικά. Δεύ­τερο σπίτι του ήταν η εκκλησία και δεύτερος πατέρας του ο εφημέριος της ενορίας του. Χαιρόταν να μελετά την Αγία Γραφή και να πηγαίνει στο κατηχητικό σχολείο. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη σπουδάζοντας συγχρόνως. Συνδέθηκε πνευματικά με τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη (†2010) κι άρχισε αλληλογραφία με τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο (†1972), που ήταν στην Αφρική. Ο πόθος της Ιεραποστολής φούντωνε συνέχεια μέσα του. Είχε επαφές και με τον Γέροντα Φι­λόθεο Ζερβάκο (†1980) της μονής Λογγοβάρδας της Πάρου. Ήξερε τεχνικά, μηχανικά, ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά, νοσηλευτικά, ναυαγο­σωστικά και οικοδομικά πράγματα. Παρακολούθησε το Φροντιστήριο Κατηχητών και μαθήματα εξωτερικής ιεραποστολής στην Αποστολική Διακονία, νοσηλευτική στον Ερυθρό Σταυρό. Διαβάστε περισσότερα »