Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

10130 - Μοναχός Παχώμιος Καρυώτης (1892 - 21 Ιανουαρίου 1968)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Π. Ντάβος γεννήθηκε το 1892 στο Ράφτη Γορτυνίας. Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος και προσήλθε για να μονάσει στην Καλύβη του Αγίου Βασιλείου της Παντοκρατορικής Καψάλας. Στην Καλύβη αυτή είχε ζήσει και ταφεί ο όσιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης (†1548), ο όσιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνία (†1579) και ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (†1809). Γέροντας της Καλύβης ήταν ο ιερομόναχος Γρηγόριος από τη Λέσβο με συνοδεία τον κατά σάρκα αδελφό του Δαμιανό και τον απλούστατο Διονύσιο. Μετά την κοίμηση των Γερόντων πήγε στη Βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Δημητρίου, στην υπακοή του Γέροντος Αντωνίου. Για ένα διάστημα έμεινε με τον παραδελφό του Διονύσιο στο Αγιοπαυλίτικο Κελλί των Καρύων του Αγίου Ανδρέου με Γέροντα τον Ονούφριο, που ήταν Κολλυβάς. Διαβάστε περισσότερα »

10129 - Το μήνυμα του αγίου Μαξίμου του Γραικού στον κόσμο σήμερα

 
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέ-ροντας Εφραίμ μιλάει στον Ιερό Ναό του αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου Μαξίμου του Γραικού, ιδιαιτέρως στην σκληρή δοκιμασία την οποία υπέμενε καρτερικώς ως γνήσιος Μοναχός. Παίρνοντας αφορμή από την ζωή του αγίου και από σύγχρονες πνευματικές μορφές του Αγίου Όρους, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μοναχού και στην μεγάλη προσφορά του μοναχισμού στον κόσμο.

10128 - Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, η φωτεινή μορφή του 16ου αιώνα

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (21 Ιανουαρίου)
Μια φωτεινή μορφή του 16ου αιώνα είναι ο άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, ο γνωστός στη Ρωσία Maksim Grek, δηλαδή Μάξιμος ο Γραικός.
Ο Μι­χαήλ Τριβόλης – ο μετέπειτα Μάξιμος Γραικός- γεννήθηκε στην Άρτα  τω 1470 από πλούσιους και ευσεβείς γονείς, τον Μανουήλ και την Ειρήνη. Ο Μιχαήλ έμαθε τα πρώτα γράμματα κοντά στους γονείς του και σε κατ’ οίκον διδασκαλία από εξαιρετικούς δασκάλους. Μετά πήγε στην Ιταλία, όπου έκανε λαμπρές κλασσικές σπουδές. Στην Φλωρεντία, ακολούθησε με ενθουσιασμό την κίνηση θρησκευτικής και πνευματικής ανανέωσης που εμπνεύστηκε ο Σαβοναρόλα, κίνηση που είχε τραγική κατάληξη αφού ο εμπνευστής της καταδικάστηκε σε θάνατο. Μετά την περάτωση των σπουδών του έγινε μοναχός στην Μονή Βατοπαιδίου, και έλαβε το όνομα Μάξιμος. Ταπεινός και δια­κριτικός, αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο του στην σπουδή και την με­λέτη.

10127 - Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: μία ζωή φωτεινή, μία ζωή Χριστού


Ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιος μιλάει για το βίο και το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού σε συνάρτηση με το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου τόμου στην εκδή-λωση παρουσίασης του τόμου «Μάξιμος ο Γραικός», Διεθνές Επι-στημονικό Συμπόσιο, Ιστορική προσέγγιση, με επιμέλεια Αθανασίου Κουρταλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Στοά του Βιβλίου.

10126 - Η κοινωνική διδασκαλία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού

Ο πρώην σχολικός σύμβουλος Αθανάσιος Κουρταλίδης και επιμελη-τής του Τόμου μιλάει με θέμα: «Η κοινωνική διδασκαλία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού» στην εκδή-λωση παρουσίασης του τόμου «Μάξιμος ο Γραικός», Διεθνές Επι-στημονικό Συμπόσιο, Ιστορική προσέγγιση, με επιμέλεια Αθανασίου Κουρταλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Στοά του Βιβλίου.

10125 - Άγιος Μάξιμος Γραικός: Μια σταυρωμένη ζωή


 «Διά τους λόγους των χειλέων σου εγώ εφύλαξα οδούς σκληράς» (Ψαλμός ιστ’, 4)

«Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν, και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν» (Ματθ. ζ΄, 14). 
Ο Κύριος μας καλεί όλους να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσουμε τον Σταυρό μας και να βαδίσουμε τη στενή και γεμάτη δυσκολίες οδό που οδηγεί στη ζωή· και είναι λίγοι εκείνοι που τη βρίσκουν.
Πράγματι σκληρός ο αγώνας. 

10124 - Το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και η εποχή του

 
Ο αν. Καθηγητής της Θεολογι-κής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθη-νών Δημήτριος Μόσχος μιλάει με θέμα: «Το έργο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και η εποχή του» στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου «Μάξιμος ο Γραικός», Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, Ιστορική προσέγγιση, με επιμέλεια Αθανασίου Κουρταλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Στοά του Βιβλίου.

10123 - Η ρωσική κοινωνία κατά την εποχή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού

 Ο καθηγητής Μ.Ε., κ. Δημή-τριος Μπαλτάς, Δρ. Φιλοσοφίας μιλάει με θέμα: «Η ρωσική κοινωνία κατά την εποχή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού» στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου «Μάξιμος ο Γραικός», Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο, Ιστορική προσέγγιση, με επιμέλεια Αθανασίου Κουρταλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Στοά του Βιβλίου.

10122 - Ακολουθία Παναγίας Παραμυθίας και αγ. Μαξίμου του Γραικού (Βατοπαιδινή Πανήγυρις)

Ο άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, γνωστός σαν «ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους μοναχούς. Διεκρίθη σαν θεολόγος, φιλόσοφος, συγγραφέας και ποιητής κατά το α΄ ήμισυ του 16ου αιώνα, και έγινε γνωστός σαν «φωτιστής και αναμορφωτής του Ρωσσικού Έθνους». Η μνήμη του συνεορτάζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με την  Σύναξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας.

10121 - Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας (21 Ιαν./3 Φεβρουαρίου εκάστου έτους)

Ανεβαίνοντας τη σκάλα που βρίσκεται στα αριστερά της κεντρικής πύλης του καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου υπάρχει  παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Παναγία την Παραμυθία. Μέσα σ’ αυτό μεταφέρθηκε μετά την τέλεση του θαύματος, που θα περιγράψουμε, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, τοιχογραφία του 14ου αι. που βρισκόταν άλλοτε στη  δεξιά άκρη τοῦ εξωνάρθηκα.
Παλαιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το Καθολικό, μετά το τέλος της ακολουθίας του Όρθρου, να ασπάζονται την εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στον εξωνάρθηκα. Συνέχεια

10120 - Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ο εξ Άρτης

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιανουαρίου

10119 - Όσιος Νεόφυτος ο Προσμονάριος (14ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιανουαρίου