Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

10108 - Εκοιμήθη ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αγιοπαντελεημονίτης

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου εκοιμήθη ο ιεροδιάκονος Αρσένιος Αγιοπαντε-λεημονίτης σε ηλικία 90 ετών. Ήταν ο γηραιότερος αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
Το κοσμικό του όνομα ήταν Πέτρος Σαράντι.
Γκαγκαούζος στη καταγωγή, γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1928 στο ιστορικό χωριό Авдарма της νότιας Μολδαβίας.
Στα χρόνια του κομμουνισμού και της δίωξης των Χριστιανών πήγε στο μοναστήρι Ουσπένσκι στην Οδησσό, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ιερεμία Алехиным (†2016).

10107 - Τα χρώματα του Πρωτάτου. (Βιντεοσκοπημένη εισήγηση του κ. Ανέστη Βασιλακέρη στην Ημερίδα της Αγιορειτικής Εστίας)

Ανέστης Βασιλακέρης
Επισκέπτης Καθηγητής Bosphorus University (Boğaziçi) - Ίδρυμα Α. Ωνάση

Τα χρώματα του Πρωτάτου.

Περίληψη της Εισήγησης:

10106 - Ιερομόναχος Ζωσιμάς Ξενοφωντινός (1911 - 19 Ιανουαρίου 1996)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Σάββας Ιωσηφίδης του Φωτίου και της Παρθένας. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Ντεμίρ Καπού (Σιδηρά Πύλη) της επαρχίας Καρς του Πόντου. 
Ο παππούς του κάποτε, ημέρα μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, είχε ένα θαυμαστό περιστατικό. Είχε ζώα προς βιοπορισμό. Εργαζόμενος στο βουστάσιο, έγινε μία λάμψη και παρουσιάσθηκε μία υψηλή γυναίκα με γαλάζια ενδυμασία. Ο παπ­πούς έπεσε χάμω ως νεκρός και μάλιστα τον ετοίμαζαν για την κηδεία του. Αργότερα συνήλθε και είπε πως είδε την αγία και τον επέπληξε, που εργαζόταν την ημέρα της εορτής της. Από τότε όλη η οικογένεια τιμούσε ιδιαιτέρως με αργία τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. 
Είχε εφτά αδέλφια. Ο ένας φονεύθηκε στην Αλβανία το 1940 και ένας άλλος στη γερμανική κατοχή για την αντιστασιακή του δράση. Το 1914 η οικογένειά του από τον Πόντο πήγε στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε περισσότερα »