Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

10105 - H Αγιορειτική Εστία εγκαινιάζει τις πολιτιστικές δραστηριότητές της για το 2018 με έκθεση φωτογραφιών του Tomasz Moscicki για το Άγιον Όρος,στη Γαλλία

Με την έκθεση φωτογραφιών του Tomasz Moscicki (Τόμας Μοστσίτσκι) για το Άγιον Όρος, από τις 22 Ιανουαρίου στο «Συμβούλιο της Ευρώπης» στο Στρασβούργο της Γαλλίας, η Αγιορειτική Εστία εγκαινιάζει τις πολιτιστικές δραστηριότητές της για το 2018. Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβη κ. Στέλιου Περράκη. 
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες του Πολωνού φωτογράφου χωρισμένες σε δύο ενότητες.

10104 - Άγιο Όρος και Διεθνής Πολιτική

Το καθεστώς του Αγίου Όρους αποτέλεσε για πρώτη φορά αντικείμενο ρύθμισης διεθνών συνθηκών περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η παρουσία στη χερσόνησο πολυάριθμων μη ελληνικής καταγωγής (αλλογενών) μοναχών, προκάλεσε το σχετικό πολιτικό ενδιαφέρον αρχικά και κυρίως της Ρωσίας, ακολούθως όμως και άλλων κρατών (Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας). 
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι από τις είκοσι μονές του Αγίου Όρους, η μονή του Αγ. Παντελεήμονος είχε περιέλθει, ήδη από το έτος 1860, υπό τον άμεσο έλεγχο των Ρώσων, οι οποίοι, προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική τους επεδίωξαν επιπρόσθετα (αν και χωρίς επιτυχία) να ανατρέψουν το παγιωμένο αγιορειτικό καθεστώς, ανυψώνοντας παράνομα δύο εξαρτήματα της επιρροής τους (Σκήτες Αγίου Ανδρέα και Προφήτη Ηλία) στην τάξη των κυρίαρχων μονών.

10103 - Λόγια Αγιορειτών Πατέρων (2)

Τα πατρικά χάδια στα παιδιά δημιουργούν αυτοπεποίθηση και βοηθούν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)
***
Η προφητεία, για τους πιστούς, δεν έχει μεγά­λη σημασία, γιατί δεν μας πληροφορεί για κάτι και­νούργιο, που πρέπει να μάθουμε. Εμείς βαδίζουμε «με την πίστη» και όχι «με την όραση». (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)
***
Μη επιθυμείς να βρεις χαρά και ανάπαυση σε όσα η ψυχή σου λυπάται και η θεία Χάρις δεν αναπαύεται. (Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής)
***

10102 - Η απολαυστική «τηλεόραση» των Αγίων

Η πνευματική ζωή της Εκκλησίας είναι μία ζωή ανοιχτής κοινωνίας. Ο Χριστιανός ζει με τους φίλους του Χριστού, τους Αγίους, οι οποίοι γίνονται δικοί του φίλοι μέσα από την μελέτη των βίων τους και την μίμηση της ζωής τους. Οι δύο συντελεστές της έντυπης και ηχητικής έκδοσης του Νέου Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, πατέρες Μακάριος και Γρηγόριος, από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, στο τελευταίο μέρος της ποκλειστικής τους συνέντευξης στην Πεμπτουσία αναφέρονται διεισδυτικά στην θεολογία και την πνευματικότητα των Συναξαρίων.

10101 - Άγιος Αθανάσιος ο Γ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1654)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιανουαρίου

10100 - Άγιος Ιωακείμ ο Α΄ Τυρνόβου (†1246)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιανουαρίου