Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

10060 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 9

Με Χαναναίας προσμονή πολλοί είναι οπλισμένοι
Παπάς, πραότητας παιδί με σκέψη εμπνευσμένη!
Οι Γεροντάδες έμψυχη, του Ουρανού  εικόνα!
Φτωχοί και απλοί μας οδηγούν στον Θεϊκό Νυμφώνα

Ιχνηλατεί ο ανώνυμος ο ασκητής τον δρόμο!
Ακούραστα χειραγωγεί με του Θεού τον νόμο!
Δηνάριο σ όλους δίνεται, μέχρι και στους εσχάτους!
Του Οικοδεσπότη η αμοιβή για όλους τους καμάτους!

10059 - Η επίσημη θέση του Αγίου Όρους για το Μακεδονικό δημοσιοποιήθηκε πριν από 26 χρόνια!

[…]Κατανοούντες ευκόλως σήμερον ότι το νεόκοπον κρατίδιον των Σκοπίων ενδύεται ξένα ενδύματα και παρουσιάζεται εις τον κόσμον δι’ ονόματος ανήκοντος σαφώς και πλήρως τεκμηριωμένως ιστορικώς εις άλλους, ημείς οι μοναχοί ως απόγονοι αυτών, οι οποίοι με θείον ζήλον μεταλαμπάδευσαν το φως της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού εις τους κύκλω λαούς, διαμαρτυρόμεθα δικαίως και εντόνως. Τούτο πράττομεν, διότι διαβλέπομεν πρωτοφανή αδικίαν, η οποία διασαλεύει επικινδύνως την θείαν ειρήνην μεταξύ ομοδόξων ομόρων λαών.[…]
Διαβάστε εδώ:

10058 - Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ζητά την ευλογία των Αγιορειτών Πατέρων

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) απέστειλε εόρτια επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εκφράζοντας τον βαθύτατο σεβασμό της και τις εόρτιες ευχές προς αυτήν. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προσφάτως αναδείχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της ΠΕΘ, εκζητεί την ευλογία των Αγιορειτών Πατέρων και τη συμβολή τους στις προσπάθειες της Eνώσεως για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου των Θεολόγων και την τήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, με τη διαβεβαίωση ότι οι συμβουλές των Αγιορειτών Πατέρων αποτελούν πολύτιμος οδηγός για αυτούς και το έργο τους.

Η επιστολή:

10057 - Γέροντας Αθανάσιος Γρηγοριάτης· ο Γέροντας της ειρήνης και της υπομονής [1874 - 28.12.1953 (10 Ιανουαρίου 1954)]

Ο Ανδρέας Πρωτογερόπουλος, αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του π. Αθανασίου Γρηγοριάτη, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στα 1874 και ήταν ένα από τα εννέα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν νεωκόρος σε μια από τις εκκλησίες της πόλης και συχνά έπαιρνε τα παιδιά του μαζί του στον ναό. Ο μικρός Ανδρέας μέσα στην αγιασμένη ατμόσφαιρα του ναού και μελετώντας βίους αγίων, άρχισε από νωρίς να ποθεί την μοναχική ζωή. Στα τέλη του Ιουλίου του 1891 αναχωρεί μαζί με δύο φίλους του για το Άγιον Όρος. Μόλις έφτασαν στον µόλο, ναύλωσαν βάρκα, αλλά λόγω του ανέμου και της ξαφνικής θαλασσοταραχής, δυσκολεύτηκαν να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι τροφές είχαν τελειώσει και ο βαρκάρης και οι φίλοι του είχαν απογοητευτεί. Προς στιγμή σκέφθηκαν να αναβάλουν το ταξίδι τους και να γυρίσουν πίσω. Ο Ανδρέας (π. Αθανάσιος), όμως, επέμενε να συνεχίσουν και τους ενθάρρυνε με πίστη στον Θεό.
Στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Διαβάστε περισσότερα »

10056 - Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας τιμά σήμερα τη μνήμη του Κτίτορά της

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας τιμά σήμερα (10.1/28.12) τη Μνήμη του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλήτη, Κτίτορος της Μονής.

Σχετικά:

10055 - Όσιος Αντύπας ο Μολδαβός (†1882)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Ιανουαρίου