Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

10022 - Λόγια Αγιορειτών Πατέρων (1)

Mήν περιορίζετε μόνο την προσευχή σας στα λόγια, κάνετε ολόκληρη την ζωή σας μία προσευχή στον Θεό. (Άγιος Παΐσιος)

Έρχεται ο πειρασμός στα μέτρα του καθενός. Όπου κι αν είσαι, όπου κι αν σταθείς, κοντά σου είναι. Και πρέπει να υπομείνεις για να βγεις νικητής. (Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής)

Ο ενάρετος βίος δεν είναι εξωτερικό κατόρθωμα, αλλά μάλλον εκδήλωση της φυσικής και εσωτερικής σχέσεώς μας με το απόλυτο αγαθό, δηλαδή το Θεό. (Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός)

Όποιος ζει τον Χριστό, γίνεται ένα μαζί Του, με την Εκκλησία Του. Ζει μια τρέλα! (Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)

10021 - Μοναχός Παύλος Λαυριώτης (1885 - 1 Ιανουαρίου 1980)

Ο Λαυριώτης Γέροντας Παύλος Παυλίδης ήταν ιατρός χειρουργός. Γεννήθηκε στη Σαφράπολη-Θεοδωρούπολη του Πόντου το 1885.
       Προσήλθε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας το 1925 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος.
      Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην αγιοτρόφο Καισά­ρεια της Καππαδοκίας. Τις σπουδές του τελείωσε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύθηκε στο Παρίσι και τη Λειψία με υποτροφία του τουρ­κικού κράτους ως αριστούχος. Εργάσθηκε ως ιατρός στην Κωνσταντι­νούπολη και την Προύσα και μάλιστα και ως αξιωματικός στον τουρκι­κό στρατό, απ’ όπου θαυμαστά δραπέτευσε το 1917.
       Το 1922 βρίσκεται στις τάξεις του ελληνικού στρατού. Νυμφεύθηκε, αλλά πρόωρα έμεινε χήρος. Ταλαιπωρημένος φθάνει στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στις Καρυές, στη μονή Βατοπεδίου και τέλος στη Μεγίστη Λαύρα. Το 1937 έγινε Γέροντας και το 1945 προϊστάμενος.
Γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του τού 1948: «Εν τη αγωνία της εν Προύση μαρτυρικής εκείνης ζωής, κατελήφθη η Μικρασία υπό του ελληνικού στρατού, εν τω οποίω μόλις μετά έτος εδέησε να ονομασθώ έφεδρος ανθυπίατρος εις την Εσκί-Σεχίρ X μεραρχίαν βαρέ­ων οβιδοβόλων. Αλλά και τούτο διεδέχθη η επαίσχυντος εκκένωσις της Ανατολής, νύκτα δε διήλθομεν διά Προύσης, εγκαταλείπων εκεί πλουσίαν βιβλιοθήκην, ιατρικήν εγκατάστασιν, και πολύτιμά μοι εργόχειρα και γραπτά, και ως Ιώβ, πάντων μεν γυμνωθείς αλλά και τη αγάπη εκείνου τιμηθείς. Διαβάστε περισσότερα »

10020 - Ιερομόναχος Λογγίνος Γρηγοριάτης (1858 - 1 Ιανουαρίου 1936)

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητρίου Παπαδημητρίου γεννήθη­κε στο χωριό Νισάνι Άρτας της Ηπείρου το έτος 1858. Προσήλθε στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, την επονομαζόμενη του Γρηγορίου, εκ του οσίου κτήτορός της, το 1888. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός από τον χαρισματούχο ηγούμενο αρχιμανδρίτη Συμεών (†1905). Το 1901 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Επί έτη διετέλεσε οικο­νόμος και Πνευματικός στο μετόχι της μονής των Αγίων Αναργύρων στην Άρτα. Διαβάστε περισσότερα »

10019 - Εικόνα Μηνολογίου του 19ου αιώνα

Εικόνα Μηνολογίου (Πανάγιον)
Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας 19ος αι.
Ξύλο, αυγοτέμπερα 158 x 139 εκ.
Πρόκειται για σπάνιο σε μέγεθος και αριθμό μορφών ρωσικό μηνολόγιο με τους δώδεκα μήνες σε μια ενιαία σύνθεση. Εκτός από τους μήνες περιλαμβάνει ακόμη μια ιδιαίτερη ομάδα Δωδεκαόρτου και άλλων σκηνών στο κέντρο, τους τέσσερις ευαγγελιστές και εβδομήντα εικόνες της Παναγίας. Κατά την παράδοση της Μονής η εικόμα προσφέρθηκε δώρο στους μοναχούς που ταξίδευαν στη Ρωσία για συλλογή βοηθείας από τον τσάρο Νικόλαο τον Β΄.
Οι ευαγγελιστές εικονίζονται στις τέσσερις γωνίες και οι τύποι της Παναγίας σε προτομή αποτελούν μια συνεχόμενη ζώνη-πλαίσιο γύρω από τα κεντρικά θέματα του μηνολογίου. Η διάταξη των μηνών ακολουθεί τη σειρά Ιανουάριος-Δεκέμβριος αρχίζοντας από την άνω αριστερή γωνία. Οι πέντε πρώτοι μήνες καλύπτουν την άνω ζώνη και οι πέντε τελευταίοι την κάτω, ενώ στο μέσον σε μια μικροτέρου ύψους διάταξη φιλοξενούνται οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και οι εικοσιτρείς σκηνές Δωδεκαόρτου κλπ μεταξύ των δύο μηνών.