Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

10310 - «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς». Η Έκθεση ζωγραφικής του Doug Patterson στα Γρεβενά

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η Έκθεση ζωγραφικής του Doug Patterson με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς» στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018. 
Η έκθεση πραγματοποιείται από την Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών και θα παραμείνει στην πόλη των Γρεβενών έως τις 20 Μαρτίου. 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος ως την κοιτίδα της Ορθοδοξίας και επίσης ενημέρωσε όλους του παρευρισκόμενους ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την αρχή

10309 - Προσποιόταν τον μοναχό του Αγίου Όρους για να πραγματοποιεί εράνους

Συνελήφθη χθες (27 Φεβρουαρίου 2018) το απόγευμα σε περιοχή της Πέλλας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, 42χρονος υπήκοος Ρουμανίας, για απάτη με τη διενέργεια παράνομου εράνου. 
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της αντιποίησης, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος προσποιούμενος τον μοναχό και φορώντας την κατάλληλη ενδυμασία, συγκέντρωνε χρηματικό ποσό, διενεργώντας παράνομο έρανο δήθεν για την ανοικοδόμηση κελιού στο Άγιο Όρος.

10308 - Ο γέρων Πλακίδας θεμελιώνει τον Ορθόδοξο Αγιορείτικο Μοναχισμό στην σύγχρονη Γαλλία


Στο τρίτο μέρος της αποκλειστικής συνεντεύξεώς του στην Πεμπτουσία ο ιερομόναχος π. Μακάριος Σιμωνοπετρίτης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Γέρων Πλακίδας θεμελιώνει τον ορθόδοξο μοναχισμό στην Γαλλία, τους πειρασμούς που συνάντησε και τις ευλογίες της Θείας Χάριτος τις οποίες έζησε.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

10307 - Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασιλείου Ν. Πάππα, «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1913). Ιστορία και πολιτισμός του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής από αρχειακές πηγές την περίοδο των εθνικών ανταγωνισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ώρα 18.30, στην Αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη.
Το έργο θα παρουσιάσουν:
Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος)
Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ.
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αν. Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Α.Π.Θ.
Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει:
Γεώργιος Νάκος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

10306 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Στην Κύπρο βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Αρχιμ. κ. Ελισαίος, κατόπιν πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου όπως συμμετάσχει στην κληρικολαϊκή συνέλευση της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ετών αρχιερατικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Ο Γέροντας της Σιμωνόπετρας, ορμώμενος εκ του κατεξοχήν χώρου μοναστικής ασκήσεως, του Αγίου Όρους και ως καθοδηγητής πέραν των 70

10305 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός ομιλεί για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη


Το αφιέρωμα της Πεμπτουσίας για τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη αρχίζει με την αποκλειστική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ. Ο σεβαστός Καθηγούμενος διηγείται τον τρόπο με τον οποίο έγινε η γνωριμία του με τον χαρισματούχο αγιορείτη παπα-Εφραίμ κατά την φοιτητική του ηλικία. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε μία βαθειά πνευματική σχέση, όχι μόνον με τον ίδιο, αλλά και με όλους τους πατέρες της αδελφότητας της Ιεράς Μονής.

10304 - Μεγάλο Αφιέρωμα της «Πεμπτουσίας» στον Παππού του Αγίου Όρους

Ο τέλειος υποτακτικός, ο ασυγκατάβατος προς τον εαυτό του ασκητής, ο μέγας τηρητής της ακριβείας, ο χαρισματούχος μοναχός, ο διακριτικός γέρων, η αδιαλείπτως και καθαρώς προσευχομένη καρδία, ο διορατικός και προορατικός πατήρ, ο υπομονετικός στους πειρασμούς και τις ασθένειες.
Θα μπορούσαμε για πολύ ακόμη να μακρύνουμε αυτόν τον κατάλογο των αρετών, ο οποίος ξεδιπλώθηκε μπροστά μας. Αυτά και πολλά άλλα «κοινώνησαν» τα μέλη της συντακτικής ομάδας της Πεμπτουσίας τον τελευταίο καιρό, πραγματοποιώντας αποκλειστικές συνεντεύξεις οι οποίες θα αρχίσουν να παρουσιάζονται από σήμερα. Οι συνεντεύξεις αυτές αφορούν στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη. Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2018, συμπληρώνονται 20 χρόνια από της κοιμήσεώς του. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι λαϊκοί, ακόμη και αυτοί που γνωρίσαμε κοντά τον παπα-Εφραίμ, δύσκολα θα

10303 - Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης (1912 - 14/27 Φεβρ. 1998)

Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009), που τον γνώριζε καλά, γράφει περί αυτού, δίχως υπερβολή: «Μέσα στην αγιορειτική συνείδηση η μορφή του Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτου έχει χαραχθεί ως οσιακή. Η ζωή του ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Δεν μελέτησε μόνο τους Πατέρες, αλλά τους ακολούθησε και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Ιδιαίτερα καθοδηγήθηκε από τον πνευματικό του πατέρα, Γέροντά μας Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Δεν άσκησε μόνο την μαρτυρική υπακοή, αλλά έγινε και ο χαρισματούχος υποτακτικός. Βίωσε την πληρότητα της θείας Χάριτος από τα πρώτα ασκητικά του βήματα. Έτσι ο λόγος του απλός, αλλά βιωματι­κός· δίχως εξωτερική καλλιέπεια, αλλά “άλατι ηρτυμένος” ήταν αποδεκτός, ιδιαίτερα από τους Αγιορείτες πατέρες, ως νόμος και κανόνας για την ορθή πορεία της μετανοίας». 
Γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Θηβών το 1912. Από μικρός αγάπησε τα κομποσχοίνια, τις μετάνοιες, τις αγρυπνίες, τα μοναστήρια. Οι γονείς του κατέληξαν μοναχοί.

10302 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Αγιαννανίτης (1881 - 27 Φεβ/ρίου 1952)

Γεννήθηκε ο πανοσιώτατος αυτός ιερομόναχος στα Αρφαρά της Μεσσηνίας το 1882. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ηλίας Μουτεβέλης. 
Προσήλθε στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκή­της της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης το 1898 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. 
Το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1912 ιερεύς, και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Όπως αναφέρει περί αυτού ο μακαριστός Γέροντας Χερουβείμ, διακρινόταν για την πολλή σοβαρότητα, σύνεση και σιωπή του. Ήταν ένας μύστης της νοεράς προσευχής, λειτουργός του Υψίστου εξαίρετος και ευλαβής, συνομιλητής ταπεινός και καλός. Στις σχέσεις του με τους άλλους είχε για κρίκο την καλοκαγαθία. Ήταν ένας από τους στύλους της σκήτης.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

10301 - Η πανήγυρις του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου στο Χιλιανδάρι (φωτογραφίες)

Η μνήμη του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199), κτίτορος της Μονής Χιλιανδαρίου, εορτάστηκε φέτος στις 17 (4) Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Τυπικό του μοναστηριού η εορτή του Αγίου που τιμάται στις 26/13 Φεβρουαρίου, όταν συμπίπτει με την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μεταφέρεται σε ημερομηνία πριν από αυτή. Στη φετινή πανήγυρη συμπροσευχήθηκαν με τους μοναχούς και τους λαϊκούς προσκυνητές και ο Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλέξανδρος Σερμπάκοφ, καθώς και ο πρόεδρος της ρωσικής εθνικής ένωσης για την καταστολή των ναρκωτικών κ. Νικήτα Λουσνίκωβ.

10300 - Κυριακή της Ορθοδοξίας: προκλήσεις στην ορθή πίστη, τότε και σήμερα (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του oρθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα, δηλαδή την σωτηρία του ανθρώπου. Η σωτηρία μας πηγάζει μόνο από την αλήθεια, σε αντίθεση με την πλάνη και το ψεύδος, που οδηγούν στην απώλεια.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των εικόνων και τη λήξη της εικονομαχίας. Κατά την περίοδο της εικονομαχίας πολεμήθηκε η προσκύνηση των εικόνων ως δήθεν «ειδωλολατρική», ενώ στην πραγματικότητα με αυτήν αποδίδουμε τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Επίσης, οι εικόνες έχουν ποιμαντική αξία, καθώς απεικονίζονται αγιογραφικές παραστάσεις, βοηθώντας τους πιστούς να αναχθούν σε υψηλές πνευματικές θεωρίες με εποπτικό τρόπο.
Η Εκκλησία μας, από την θεμελίωσή της έως και σήμερα, πάντα αντιμετώπιζε

10299 - Πορίσματα και Επίλογος του 2ου Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

Ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, αναφέρει τα πορί-σματα του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας και ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κλείνει το τριήμερο των επιστημονικών εκδηλώσεων.

10298 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στην Αγία Σοφία Ν. Ψυχικού

Σε πνεύμα απόλυτης κατανύξεως τελέστηκε ο Κατανυκτικός εσπερινός της Α' Κυριακής των Νηστειών, στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού.
Η παρουσία, συμπροσευχή και τέλος η ομιλία του Γέροντας και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Προδρόμου καθώς και η άψογη απόδοση των θεσπέσιων - κατανυκτικών ύμνων της περιόδου αυτής από τους ιεροψάλτες του εν λόγω Ναού, έδωσαν στο λαό του Θεού που παραβρέθηκε στον Ναό, την πνευματική δύναμη που χρειάζεται ο ανηφορικός δρόμος της Αγ. και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ήδη ξεκίνησε. 
Κατόπιν ειδικής προσκλήσεως από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, προς τον Ηγούμενο της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας π. Πρόδρομο, να έρθει και να κηρύξει τον Θ. Λόγο, είχαν την ευκαιρία τα μέλη της ενοριας και όχι Συνέχεια της ανάγνωσης

10297 - Ιερομόναχος Αρτέμιος Γρηγοριάτης: «Η σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

Στον κατανυκτικό εσπερινό στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου Λαρί-σης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, το απόγευμα της Κυρια-κής της Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο λόγιος Αγιορείτης Ιερομό-ναχος, π. Αρτέμιος, ο Γρηγοριάτης, ο οποίος και ανέλυσε την μεγάλη σημασία και τους ευλογημένους σταθμούς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Συνέχεια ανάγνωσης

10296 - Και να με δείρουνε «ευλόγησον». Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης


Τα πατερικά βιβλία λένε ότι ο άββάς Νισθερώ απέκτησε φήμη άγιου ανδρός. Και πήγε άλλος και του λέει: «Τί αρετή έκανες, πάτερ, κι έφθασες σ’ αυτά τα μέτρα;».
Λέει: «Αφότου μπήκα στο μοναστήρι, είπα, εγώ και το γαϊδούρι ένα είμαστε. Όσο μιλάει το γαϊδούρι, όταν το δέρνεις, τόσο θα μιλήσω κι εγώ».
Αυτό ήταν το θεμέλιο, ότι και να τον δείρουνε, «ευλόγησον».
Τώρα εμείς φθάσαμε στο σημείο, δεν σηκώνουμε λόγο.


Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

10295 - Ομιλία του Αρχιμ. Ελισσαίου, Ηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Κύπρο


Αποστολή Κύπρο | Αιμίλιος Πολυγένης
Ομιλία για τον Ορθόδοξο μοναχισμό στον σύγχρονο κόσμο πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Αρχιμ. Ελισσαίος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας της Κύπρου, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Ο Ηγούμενος Ελισσαίος μίλησε στο β' μέρος της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης αναπτύσσοντας το θέμα: «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός στον σύγχρονο κόσμο».

10294 - Οι διαλοστέλλοντες και οι διαλοσταλμένοι, του Γέροντα Γρηγορίου Δοχειαρίτη

Δυστυχῶς, στὸν χῶρο μας δὲν ἔλειψε ποτὲ αὐτὴ ἡ διπλὴ «εὐχή». Δὲν γνωρίζω γιατὶ, ἀλλὰ οἱ ἄνθρωποι ἀπὸ τὸ πρωὶ μέχρι τὸ βράδυ χρησιμοποιοῦν αὐτὲς τὶς ἄσχημες εὐχές. Στὴν ἀγορά, στοὺς δρόμους, στὰ σπίτια, στὰ σχολεῖα, γιατὶ ὄχι καὶ μέσα στὴν Ἐκκλησία. Σὲ ποιά αὐλή σχολείου δὲν θὰ ἀκούσης τὰ παιδιὰ νὰ τὴν χρησιμοποιοῦν καὶ κανεὶς δὲν βρίσκεται νὰ τοὺς κλείση τὸ στόμα. Καὶ στὴν βουλὴ τῶν Ἑλλήνων εἶναι τὸ ρεφραὶν γιὰ πολλὰ πράγματα. Μερικοὶ λὲς καὶ τὸ περιμένουνε, γιὰ νὰ φρενάρουν στοὺς ἐκνευρισμούς τους. Λὲς καὶ τὸ ζητᾶνε νὰ πορευθοῦν αὐτὸν τὸν δρόμο.

10293 - Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι

Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει αύριο 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

10292 - Το ενεργειακό πρόβλημα στο Άγιον Όρος. Αναγκαιότητες και Προκλήσεις (Βιντεοσκοπημένη εισήγηση των κ.κ Βασιλείου Χατζημιχαηλίδη, Αχιλλέα Κάππη και Στέλιου Κουρμπέτη στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας)

Βασίλειος Χατζημιχαληλίδης, Διευθυντής ΚεΔΑΚ
Αχιλλέας Κάππης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΚεΔΑΚ
Στέλιος Κουρμπέτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΚεΔΑΚ

Το ενεργειακό πρόβλημα στο Άγιον Όρος. Αναγκαιότητες και Προκλήσεις

Περίληψη της Εισήγησης:

10291 - Εκοιμήθη ο Μοναχός Πολυχρόνης Εσφιγμενίτης

«Δίκαιος δὲ ἐὰν φθάσῃ τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται»
Με θλίψη κατά άνθρωπον αλλά και ακλόνητη πίστη στον αναστάντα εκ νεκρών Κύριό μας η Ιερά ημών Μονή του Εσφιγμένου ανακοινώνει ότι:
Αναπαύθηκε στην φιλόξενη αγιορείτικη γη ο αδελφός μας Πολυχρόνης δόκιμος μοναχός. Ένας απλός άνθρωπος που επί δεκατέσσερα χρόνια συντρόφεψε τον εκ των μελών της γεροντίας γέροντα Γεράσιμο στο ιερό κάθισμα του Αγίου Τρύφωνος ως δόκιμος μοναχός.
Γεννήθηκε στην Λάρισα στις 3.3.1964.
Εκοιμήθη σε ηλικία 54 ετών στις 20.2.2018 περίπου στο έξι το απόγευμα.
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ο άγιος καθηγούμενος της ιεράς μονής αρχιμ. Βαρθολομαίος, με χορεία Εσφιγμενιτών πατέρων και αδελφών εξ Αγίου Όρους και

10290 - Πού είσαι;

«Ἀδάμ ποῦ εἶ;» Έψαχνε ο Θεός τους πρωτοπλάστους στον παράδεισο. Αυτοί, όμως, είχαν κρυφθεί. 
Η παρακοή στην εντολή του Θεού τούς απομάκρυνε από κοντά Του. Κρύφθηκαν από τον Θεό Τους. Κρύφθηκαν από τον Πατέρα τους. 
Ο Θεός, σαν Παντογνώστης, γνώριζε τι έκαναν. Η αγάπη Του, όμως, γι' αυτούς ήταν μεγάλη. Τους έδωσε ευκαιρία να ζητήσουν συγγνώμη... «Ποῦ εἶ;» φωνάζει του Αδάμ. «Πού είσαι, παιδί μου, και σε αναζητώ; Πού είσαι, και κρύφθηκες από Εμένα, τον Πατέρα σου;».
«Πού είσαι;»: Η ευκαιρία του Αδάμ να μετανιώσει για το λάθος του.
«Που είσαι;»: Το κάλεσμα της μετανοίας.
«Πού είσαι;»: Η αναζήτηση της αγάπης.
«Πού είσαι;»: Η πρόσκληση της σωτηρίας.
«Την φωνή Σου άκουσα και κρύφθηκα, γιατί ήμουν γυμνός» ήταν η απάντηση τού

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

10288 - Οδοιπορικό στο Βατοπαίδι (βίντεο)

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα οδοιπορικό στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. 
Η κρατική τηλεόραση είχε πραγματοποιήσει αυτό το οδοιπορικό δείχνοντας τα διακονήματα, τις δράσεις και όλες τις ασχολίες των Πατέρων, μα κυρίως τις Θείες Λειτουργίες. 
Στον τόπο, όπου η Χάρις του Θεού βασιλεύει και η Παναγία αναπαύεται, η

10287 - Αρχιμ. Πλακίδας Σιμωνοπετρίτης: Από τον Ρωμαιοκαθολικισμό στην Ορθοδοξία

       Στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνεντεύξεώς του στην Πεμπτουσία ο ιερομόναχος π. Μακάριος Σιμωνοπετρίτης ομιλεί για τον πρόσφατα κοιμηθέντα στην Γαλλία Αρχιμανδρίτη π. Πλακίδα Σιμωνοπετρίτη και περιγράφει την πορεία του και την μεταστροφή του από τον Ρωμαιοκαθολικισμό στην Ορθοδοξία, μετά από μια πολύχρονη και επίπονη πνευματική αναζήτηση.

10286 - Μοναχός Θωμάς Μικραγιαννανίτης (1895 - 24 Φεβρουαρίου 1978)

Ο κατά κόσμον Απόστολος Πετρουτσάκος του Ιωάννου και της Αργυρής γεννήθηκε στο Σκουτάρι της Λακωνίας το 1895. Από μι­κρός ήταν πάντοτε σοβαρός και μελετηρός. Στο σχολείο αρίστευε. Μα­θητής έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε από βέβαιο πνιγμό ένα παιδάκι. Πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Πέφτοντας στα χέρια του το βιβλίο Αμαρτωλών Σωτηρία εθέλχθη η καρδία του να γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος.
Προσήλθε στην αθωνική έρημο το 1912 και εκάρη μοναχός το 1913. Η Καλύβη του Αποστόλου Θωμά, του ενάρετου Γέροντος Κυπριανού (†1944), απέναντι από το σπήλαιο του Αγαπίου Λάνδου, του συγγραφέως της Αμαρτωλών Σωτηρίας, έγινε η μόνιμη κατοικία του. Στα πρώτα βήματα της ζωής της υπακοής του παρουσιάσθηκε η ίδια η Παναγία να τον παρηγορήσει. Σε όλη του τη ζωή συνήθιζε να λέει: «Αγαπώ πολύ, μα πάρα πολύ, τον Χριστόν και τη Μητέρα του, δι’ αυτό δέχομαι και να με σφάξουν διά την αγάπην των». Το έλεγε και το πίστευε. Διαβάστε περισσότερα »

10285 - Ιεροδιάκονος Διονύσιος Σταυροβουνιώτης (1830 - 24 Φεβρ. 1902)

Από τη Λευκωσία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου διετέλεσε διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της μητροπόλεως Κιτίου. 
Διψώντας τη φίλη κάθε φιλόθεης ψυχής ησυχία έφθασε στην αγιορειτική, ησυχαστική, ασκητική κι ερημική σκήτη των Καυσοκαλυβίων, για να δρέψει το μέλι της αρετής στην Καλύβη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. 
Εκεί κείρεται μεγαλόσχημος μοναχός και μαθαίνει την ωραία τέχνη της αγιογραφίας, στην οποία αρίστευσε, όπως και της βυζαντινής μουσικής.
Περί το 1875 επιστρέφει στην πατρίδα του και κατευθύνεται στην ερημωμένη μονή Σταυροβουνίου. Γίνεται διακριτικός πατέρας οσίων μοναχών. 
Η μεγάλη στέρηση τον αναγκάζει να επανακάμψει στο αγαπητό του Άγιον Όρος με την τετραμελή φιλόθεη συνοδεία του, όπου παρέμεινε επί μία τετραετία και πλέον. Διαβάστε περισσότερα »

10284 - Μοναχός Λεόντιος Σιμωνοπετρίτης (1859 - 24 Φεβρουαρίου 1949)

Γεννήθηκε στο χωριό Νεοχώρι Κυνουρίας της Πελοποννήσου. Ήταν μεγαλέμπορος στην Αμερική και ήλθε στο Άγιον Όρος με τον υπάλληλό του, που μοναχός ονομάσθηκε Δανιήλ και τον διακονούσε στις ανάγκες του με αφοσίωση. 
Κατοίκησε πρώτα στην Καλύβη της Υπαπαντής της σκήτης Κουτλουμουσίου. Το μοναχικό σχήμα είχε λάβει στη μονή του Οσίου Γερασίμου στα Ιεροσόλυμα το 1897. Τους αγώνες του συνέχισε και τελείωσε στην ουρανογείτονα μονή της Σιμωνόπετρας, που ήλθε το 1908. 
Τα τελευταία του είκοσι χρόνια τα πέρασε τυφλός στο Κάθισμα της μονής του Αγίου Σίμωνος του Μυροβλύτου. 
Όταν τυφλώθηκε έλεγε: «Τώρα όλα τα βλέπω καλύτερα, όλα τα αισθάνο­μαι καλύτερα. Ο Θεός μου έδωσε πιο δυνατό φως, από εκείνο που είχα, όταν ήμουν υγιής». Διαβάστε περισσότερα »

10283 - Σαν σήμερα δύο δραματικά τηλεγραφήματα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους





Σαν σήμερα, στις 11/24 Φεβρουαρίου 1913, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, πληροφορούμενη την προσπάθεια διεθνοποίησης του Αγίου Όρους στην διεξαγόμενη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία αυτό θα ετίθετο υπό την προστασία της Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας και Ελλάδος, απέστειλε προς αξιωματούχους των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων τα εξής τηλεγραφήματα: Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

10282 - Διαμαρτυρία των κατοίκων της Ουρανούπολης για το λιμάνι που αποτελεί την πύλη εισόδου του Αγίου Όρους (βίντεο και φωτογραφίες)

Οι κάτοικοι από τις 8 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα της Ουρανούπολης, έκει απ΄ όπου αναχωρούν κάθε πρωί τα δρομολόγια για το Άγιο Όρος. "Η υπομονή τελείωσε. Λιμάνι εδώ και τώρα" έγραψε το μεγάλο πανό που κρατούσαν στα χέρια τους, ενώ στα κάγκελα του εργοταξίου του λιμανιού κρέμασαν άλλο πανό που έγραφε "Το λιμάνι φάντασμα της Ουρανούπολης. 8 χρόνια κοροϊδιας". Οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσει η απραξία των αρμοδίων να δώσουν λύσεις στο επικίνδυνο οδικό δίκτυο Τρυπητή- Ουρανούπολη και στο εδώ και οκτώ χρόνια σταματημένο έργο κατασκευής του λιμανιού

10281 - Η ζωντανή παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για την σχέση της Παναγίας με το Άγιον Όρος, που είναι γνωστό ως το Περιβόλι της Παναγίας, επειδή η Θεοτόκος είναι η έφορος και Προστάτις του αθωνικού μοναχισμού και οι μοναχοί ζουν την παρουσία της καθημερινά, όπως και κάθε άνθρωπος που την επικαλείται με πίστη.

Ακούστε την ομιλία εδώ

10279 - Διονύσιος μοναχός Διονυσιάτης (1926-2018)

       Κατά την ανατολήν της 1ης/1/2018, έσβησε ένας μυστικός αλλά μεγάλος φωστήρας, της Ι. Μ. Διονυσίου αλλά και ολοκλήρου του αγιωνύμου όρους, ο πολύ αγαπητός σε όλους μας Διονύσιος. Ένας κρυφός μαργαρίτης αλλά σπάνιος μυστικός αγωνιστής, κεκοσμημένος με πλείστους καρπούς των σκληρών αγώνων τους οποίους επιτελούσε όλο το μακρό διάστημα της μοναχικής του πορείας από το έτος 1961 μέχρι της οσίας τελευτής του το 2018.
Η καταγωγή του είναι από ένα μικρό αλλά όχι άσημο χωριό της Καρδίτσας που λέγεται Κανάλια.

10278 - Ιερομόναχος Καλλίνικος Αγιορείτης (†23 Φεβρουαρίου 1961)

Από την Κέρκυρα που γεννήθηκε ήλθε νέος στο Άγιον Όρος. Μόνα­σε για ένα διάστημα στο Κελλί των Αγίων Αποστόλων – Αλυπίου των Καρυών και κατόπιν στη μονή του Αγίου Παύλου. Έλαβε έτσι δύναμη για τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής. Επέστρεψε στην πατρίδα του και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Ως ηγούμενος της μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας (1953- 1961), ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μεταλληνός και διακριτικός Πνευματικός βοήθησε πολλούς πτωχούς νέους και ανθρώπους των χωριών που κινδύνευαν από αιρετικούς. Ποτέ όμως το έργο του το κηρυκτικό και φιλάνθρωπο δεν τον άφησε να λησμονήσει πως ήταν πρώτα απ’ όλα και πάντοτε μοναχός. Την ασθένεια του σώματος θεωρούσε υγεία της ψυχής και πηγή ταπεινώσεως. Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

10276 - «Άγιον Όρος. Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς»

Η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την έκθεση ακουαρέλας του  Άγγλου αρχιτέκτονα και ζωγράφου, Doug Patterson (Νταγκ Πάτερσον) με θέμα το «Άγιον Όρος. Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς».
Στόχοι της Έκθεσης, που γίνεται μέσα στα πλαίσια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αποτελούν από την μία, η γνωριμία του Αγιωνύμου Όρους και Περιβολιού της Παναγίας μέσω της ζωγραφικής και από την άλλη,  η συμβολή,

10275 - Ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης. Σε μια από τις σπάνιες καταγεγραμμένες συνομιλίες του, ο Γέροντας μιλάει για την παρέμβαση του Θεού στην ζωή μας

Εξηγεί ότι ο Θεός δεν οράται αλλά ο καθένας από μας τον αισθάνεται μέσα του:  «Θεόν ουδείς εόρακε. Ο Θεός δεν οράται η Χάρις οράται».
Όποιος γευθεί την Χάρη,  συμπληρώνει ο Γέροντας, δεν είναι ανάγκη να θέλει να δει και  τον Θεό προσωπικά.
Η ενέργεια του Θεού πάντα ενεργεί στον άνθρωπο και πάντα υπάρχει η αγάπη του αλλά δεν οράται. Όταν ο άνθρωπος πέσει όμως σε πειρασμό τότε ο Θεός κάνει αισθητή την παρουσία του δια της Χάριτος.
Αλλιώς λόγω της αχαριστίας μας δεν μπορούμε να τον δούμε.
Στην ίδια συνομιλία ο Γέροντας αναφέρθηκε στον εκκλησιασμό της οικογένειας και στα ωφέλη από αυτή, αλλά κυρίως στις θλίψεις αυτής της ζωής και στην στενή και τεθλιμμένη οδό που μόνο μέσω αυτής, οδηγούμαστε στην βασιλεία των ουρανών.
Ακούστε τον Γέροντα στο σπάνιο ντοκουμέντο:

10274 - Ιερομόναχος Πετρώνιος Τανάσε, Δικαίος της Ιεράς Λαυριωτικής Σκήτης Τιμίου Προδρόμου (1914 - 22 Φεβρουαρίου 2011)

Ο π. Πετρώνιος γεννήθηκε το 1914 στην κοινότητα Φαρκάσα του νομού Νεάμτς της Ρουμανίας. Ο πόθος του από νέος ακόμα να γίνει μοναχός οδήγησε τα βήματά του στη Μονή Νεαμτς όπου και έγινε μοναχός. Έπειτα πήγε στην Μονή Αντίμ του Βουκουρεστίου ενώ σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, παρακολουθώντας και μαθήματα Μαθηματικών και Φιλοσοφίας.
Το 1978 πήγε στο Άγιον Όρος. Ο π. Πετρώνιος πήγε εκεί με τη δεύτερη γενιά μοναχών, σταλμένοι από το Πατριαρχείο Ρουμανίας με σκοπό την πνευματική αναγέννηση της σκήτης του Τιμίου Προδρόμου.
Το 1984 εξελέγη Δικαίος της Σκήτης, θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω γήρατος στις αρχές του 2011.  
Για πολλά χρόνια διακόνησε σαν βιβλιοθηκάριος της Σκήτης.
Δύο φορές του προτάθηκε η θέση του Πατριάρχη Ρουμανίας και αρνήθηκε και τις δύο.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

10273 - Η Αγιορειτική παράδοση της εμπειρικής μεθόδου καλλιέργειας των πρεμνοφυών δασών καστανιάς (Castanea sativa Mill.) και η επίδρασή της στη γονιμότητα του εδάφους. (Βιντεοσκοπημένη εισήγηση των κ.κ Αθανασίου Παπαϊωάννου, Ευάγγελου Ματζίρη και της κ. Ευγενίας Παπαϊωάννου στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας)

Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.)
Ευάγγελος Ματζίρης (Τμήμα Αλσών, Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων, Δήμος Θεσσαλονίκης)
Ευγενία Παπαϊωάννου (Εργαστήριο Εδαφολογίας, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ.)
    Η Αγιορειτική παράδοση της εμπειρικής μεθόδου καλλιέργειας των πρεμνοφυών δασών καστανιάς (Castanea sativa Mill.) και η επίδρασή της στη γονιμότητα του εδάφους

10272 - Η λειτουργία της μετάνοιας. Γέροντος ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε Προδρομίτη (†2011)

Ἕνα ἀπό τά πολύτιμα πετράδια τοῦ θησαυροῦ τῶν προσευχῶν τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας εἶναι ἡ προσευχή τοῦ ἁγίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου: «Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου...».
Μικρή στό μέγεθος καί ἁπλῆ, ἀλλά γεμάτη πνευματική δύναμι καί θεολογικό βάθος, ἡ προσευχή αὐτή φέρει τήν σφραγίδα τοῦ μεγάλου ὑμνογράφου καί ποιητοῦ, τοῦ μεγάλου ἀσκητοῦ καί ἁγίου, τῆς «Κιθάρας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος», ὅπως ὠνομάσθηκε ὁ ἅγιος Ἐφραίμ.
Ἡ Ἐκκλησία τοῦ ἔχει ἐπιφυλάξει μία ξεχωριστή θέσι στήν λειτουργική της ζωή καί εἰδικά στήν περίοδο τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, περίοδο μετανοίας καί ψυχικῆς ἀναγεννήσεως.
Κάποιος πνευματικός πατήρ μοῦ ἔλεγε κάποτε γι᾿ αὐτήν τήν προσευχή: «Ἐγώ τήν ἀπαγγέλλω σ᾿ ὅλη τήν διάρκεια τοῦ ἔτους στόν «κανόνα», τῆς προσευχῆς μου καί προτρέπω ὅλους τούς Χριστιανούς, ἀλλά εἰδικώτερα τούς μοναχούς νά κάνουν τό ἴδιο,

10271 - Πώς είναι δυνατόν... Γέροντος ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε Προδρομίτη (†2011)

Σέ μία ἐκκλησία τῆς Ἱερουσαλήμ  εἶδα μία εἰκόνα τῶν Ἁγίων Παθῶν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ. Οἱ ὑπηρέται τῶν ἀρχιερέων κτυποῦν μέ γροθιές στό πρόσωπο τόν Κύριο, ἐνῶ Αὐτός κλίνει τήν κεφαλήν Του, ὡσάν νά θέλη νά προφυλαχθῆ ἀπό τίς γροθιές. Στό Πρόσωπό Του φαίνεται βαθειά ἡ θλῖψις καί ἡ ἀπορία. Δέν μπορεῖ  νά πιστεύση αὐτό πού τοῦ συμβαίνει. «λαός μου, τί ἐποίησά σοι; ἤ τί σοί  παρηνώχλησα; Τούς τυφλούς σου ἐφώτισα, τούς λεπτούς ἐκαθάρισα, τούς νεκρούς σου ἀνέστησα. Λαός μου, τί ἐποίησά σοι, καί τί μοί ἀνταπέδωκας»(12ον Ἀντίφωνο τῶν Ἁγίων Παθῶν). Πῶς ὑφίσταται μία τέτοια ἀγνωμοσύνη;
Ὤ, ἐάν τό ἔργο αὐτό εἶχε συμβῆ μόνο τότε! Οἱ χριστιανοί ὅμως ἐπί δύο χιλιάδες χρόνια τώρα κτυποῦν τό Θεῖο Πρόσωπο τοῦ μεγάλου μας Εὐργέτου καί Αὐτός μᾶς ἀντικρύζει μέ λύπη καί ἀπορία.
Εἴμεθα χριστιανοί, φέρουμε τό ὄνομα τοῦ Χριστοῦ, δοξάζουμε Αὐτόν καί τό Εὐαγγέλιό Του. Αὐτός μᾶς ἀγάπησε τόσο πολύ, ὥστε ἔδωσε καί τήν ζωή Του γιά ἐμᾶς.

10270 - Λόγος για τη νηστεία. Γέροντος ιερομονάχου Πετρωνίου Τανάσε Προδρομίτη (†2011)

Σέ κάθε καιρό ἡ νηστεία εἶναι ὠφέλιμη γι᾿ αὐτούς πού θέλουν νά τήν κρατήσουν, μᾶς λέγει τό Τριώδιο τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλά καί ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος λέγει σέ λόγο του γιά τό Πάσχα: «Ἐπέρασε ὁ καιρός τῆς νηστείας, ἀλλά δέν ἐπέρασε καί ἡ ἀνάγκη τῆς νηστείας». 
Πάντοτε συνεπῶς, ἀλλά ἰδιαίτερα τώρα πού ἡ νηστεία ἤδη στήν Ἐκκλησία μας ἐφαρμόζεται, εἶναι κατάλληλος ὁ καιρός νά σταματήσουμε ἐπάνω σ᾿ αὐτή τήν ἀρετή.
Ἐνθυμοῦμαι ἀπό τήν παιδική μου ἡλικία μέ πόση εὐλάβεια κρατοῦσαν οἱ χριαστιανοί τότε τήν  νηστεία! Δέν ἐξαιρεῖτο κανείς ἀπό τήν  νηστεία, οὔτε ἀκόμη καί στήν περίπτωσι ἀσθενείας, οὔτε γιά τά μικρά παιδιά καί ὅλοι τήν κρατούσαμε μέ σοβαρότητα.