Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

10007 - Η σιωπή του Αγίου Όρους και ο Άγιος Γεδεών

Πόσο ευεργετική για την ανθρώπινη ψυχή, πόσο εποικοδομητική, πόσο ωφέλιμη, πόσο ουσιαστική και διδακτική μέσα στους παράφρονες ρυθμούς μίας ανίερης στην κυριολεξία σύγχρονης ζωής είναι η σιωπή του Αγίου Όρους, νοούμενη ως διαρκής δοξολογία, γαλήνη και πνευματική εγρή-γορση. Ειλικρινά νιώθω αδύναμος ενώπιον του εγχειρήματος να καταγράψω βιώματα προσέγγισης του θείου και της ουράνιας πολιτείας, που ως δώρο της γλυκειάς Παναγιάς συνοδεύουν έφ’ όρου ζωής, ως πολύτιμος θησαυρός τους πιστούς που προσέρ-χονται καθημερινά ως μέλισσες στην αγιώνυμη ησυχαστική πολιτεία του Άθωνα, για να λάβουν λίγη γύρη από το Περιβόλι της Θεομήτορος. Είναι βιώματα που φέρουν το όμορφο πέπλο της σιωπής, το οποίο οιανδήποτε συγγραφική η ποιητική πέννα δεν δύναται επακριβώς να περιγράψει άνευ της θείας συμμετοχής και ευλογίας του ουρανού.

10006 - Τα Τίμια Δώρα των Μάγων, από την αγιορείτικη Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, στη Λάρισα


«Και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν»
(Ματθ. β’ 11).

Μεγαλειώδη υποδοχή επεφύλαξε το χριστε-πώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στα Πάντιμα Δώρα, δηλαδή στον χρυσό, στον λίβανο και την σμύρνα, τα οποία προσέφεραν σε ένδειξη πίστεως, ευλαβείας και ευσεβείας οι τρεις Μάγοι στον γεννηθέντα Κύριο και τα οποία προήλθαν από την εν Άθω Ιερά Μονή του αγίου Παύλου, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2017, στον προαύλειο χώρο του νεοα-νεγειρόμενου Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, στην Χαραυγή της Λάρισας.

10005 - «Και εκ γης προς Ουρανόν». Αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την Κοινοβιοποίηση του Βατοπαιδίου, το Επιτραπέζιο Ημερολόγιο του 2018

Συμπληρώθηκαν ήδη συν Θεώ τριάντα συναπτά έτη από την κοινοβιοποίηση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου. Σε πολλούς από τους αναγνώστες της Πεμπτουσίας η επέτειος αυτή δεν θα σημάνει κάτι το ιδιαίτερο. Και δικαιολογημένα. Συνήθως οι επέτειοι έχουν να μας πουν κάτι όταν συνδεόμαστε κι εμείς εμπειρικά με το γεγονός στο οποίο αφορούν. 
Είχαμε την ευλογία να επισκεφθούμε το Βατοπαίδι το 1987 ως μαθητές της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Η ευλογία ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όπως αποδείχθηκε μετά από πολλά χρόνια, διότι μόλις λίγους μήνες πριν την επίσκεψή μας είχε εγκατασταθεί η συνοδία του Γέροντος Ιωσήφ. Μας δέχθηκαν και μας φιλοξένησαν τότε οι ιερομόναχοι π. Εφραίμ και π. Αθανάσιος, οι οποίο έφεραν τον τίτλο του Πρηγούμενου, σύμφωνα με το τυπικό των ιδιορρύθμων Μονών. Ήταν οι μετέπειτα Γέρων Εφραίμ, Καθηγούμενος της Μονής και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, εκ των αδελφών της Μονής.

10004 - Το Βατοπαίδι τιμά τη Μνήμη των Κτιτόρων του

Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η οποία αύριο τιμά τη Μνήμη των τριών Κτιτόρων της, Αγίων Νικολάου, Αθανασίου και Αντωνίου (17/30 Δεκεμβρίου). Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Λβωφ και Γαλικίας (Εκκλησία της Ουκρανίας) κ. Φιλάρετος.

Ενδιαφέρον: Κτήτωρ ή κτίτωρ;

10003 - Η Σφαγή των 14.000 Νηπίων (29 Δεκεμβρίου) σε τοιχογραφίες μοναστηριών του Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, τοιχογραφία Καθολικού: Η βρεφοκτονία του Ηρώδη (λεπτομέρεια)