Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

9972 - Υποδοχή των Τιμίων Δώρων από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους στις Σέρρες

Τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, μητρός του Κυρίου μας, προστάτιδος και Εφόρου του Αγιονύμου Όρους Άθω καθώς και τη χάρη των παντίμων δώρων τα οποία προσέφεραν εις ένδειξην πίστεως, ευλαβείας και ευσεβείας οι τρεις Μάγοι στον γεννηθέντα Κύριο μετέφεραν στις Σέρρες αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.
Η υποδοχή των Τιμίων Δώρων έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2017, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, από τον Ιερό Κλήρο και τον ευλαβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεολόγο για να ακολουθήσει δοξολογία επί τη υποδοχή. Η συνέχεια του άρθρου και οι φωτογραφίες

9971 - Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο ευδαιμονισμός των κατεχόντων αυξάνεται και η παγκοσμιοποίησις καταστρέφει τους όρους της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης

Παραίνεση προς τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για την ανάγκη προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την καλλιέργεια κλίματος εμπέδωσης της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης απευθύνει στην Εγκύκλιο για τα Χριστούγεννα 2017 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μεταξύ άλλων, ο προκαθήμενος της Ορθοδο-ξίας σημειώνει ότι «Το ''Χριστός γεννάται'' ακούεται, δυστυχώς, και πάλιν εις ένα κόσμον πλήρη βιαιο-τήτων, επικινδύνων ανταγωνισμών, κοινωνικής ανισότητος και καταπατήσεως των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισημαίνοντας ότι «το 2018 συμπληρούνται εβδομήκοντα έτη από την Οικουμενικήν Διακήρυξιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία, μετά από τας φοβεράς εμπειρίας και καταστροφάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέδειξε τα κοινά υψηλά ιδανικά, τα οποία οφείλουν να σέβωνται απαρεγκλίτως όλοι οι λαοί και τα κράτη. Όμως, η αθέτησις της Διακηρύξεως αυτής συνεχίζεται, ποικίλαι δε καταχρήσεις και σκόπιμοι παρερμηνείαι των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποσκάπτουν τον σεβασμόν και την πραγμάτωσίν των».

9970 - Η οικουμενική ακτινοβολία του Αγίου Όρους

Μια επίσκεψη στο περιβόλι της Παναγίας
Λινός Δημήτριος 
Ήταν απόγευμα όταν φθάσαμε με το γιατρό της αμερικανικής πρεσβείας στη Σιμωνόπετρα. Μετά από τη σύντομη τακτοποίηση στα «κελλιά» μας, χτύπησε το τάλαντο για τον εσπερινό, τον οποίο και παρακολουθήσαμε εγώ εύκολα, ο αμερικανός γιατρός υποθέτω δύσκολα. Ο ιερομόναχος της ακολουθίας, μετά το «Δι' ευχών», μας έκανε νόημα να μην απομακρυνθούμε. Πράγματι, αφού έβγαλε τα άμφια και φόρεσε τον μοναχικό σκούφο, μας κάλεσε σ έναν περίπατο μαζί του, έξω από το μοναστήρι.
Μπροστά πήγαινε ο μοναχός με τον Αμερικανό κι εγώ ακολουθούσα, παρακολουθώντας με κάποια έκπληξη τα γέλια και την ενθουσιώδη κουβέντα τους, όταν κατάλαβα ότι είχαν και οι δύο μεγαλώσει στο Λονγκ Άιλαντ της Β. Αμερικής, με κοινές μουσικές προτιμήσεις στα τραγούδια του Lou Reed και του Leonard Cohen. Ο πατήρ Μάξιμος, όπως ήταν το μοναστικό όνομα του ιερέα, συνέχισε να μοιράζεται με τον Αμερικανό και εμένα κομμάτια της ζωής του, ακόμα και τι τον ώθησε να γίνει μοναχός στο Άγιον Όρος: «Έγινα καθηγητής στο Harvard στα σαράντα μου, μου δώσανε ένα μεγάλο γραφείο με δερμάτινα έπιπλα - γνωρίζετε εσείς, κύριε Λινέ, έτσι δεν είναι;» Με ανοιχτό το στόμα απάντησα δειλά ένα «ναι» για να τον αφήσω να ολοκληρώσει τη διήγησή του.

9969 - Ομιλία Γέροντος Εφραίμ στην Αθωνιάδα ΑκαδημίαΟμιλία του Γέρ. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, στους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής στις Καρυές κατά την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα.

9968 - Ιερομόναχος Διονύσιος Αγιαννανίτης (1878 - 20 Δεκεμβρίου 1948)

Γεννήθηκε στη μοναχοτρόφο Μάδυτο της Α. Θράκης το 1878 από ευσεβείς γονείς, ο κατά κόσμον Σεραφείμ Ψαράς. Προσήλθε στην Καλύβη του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ της ιεράς σκήτης της Αγίας Άννης το 1894. Εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Γελάσιο το 1900. Το 1911 χειροτονήθηκε ιερεύς και κατεστάθη Πνευματικός. Υπήρξε ομολο­γητής της πίστεως. Κατέθεσε διαμαρτυρία των Αγιορειτών Πατέρων για την αλλαγή του ημερολογίου στον βασιλέα Γεώργιο Β. Ήταν και καλός αγιογράφος.
Ο Γέροντας Χερουβείμ αναφέρει περί αυτού στις Νοσταλγικές αναμνήσεις του από το Περιβόλι της Παναγίας:
«Όπως οι άγιοι όλων των εποχών χαρακτηρίζονται για την απλότητά τους, έτσι και ο ευλογημένος άνθρωπος, ο παπα-Διονύσιος ο πνευματικός. Είχε έλθει στο Όρος από μικρό παιδί. Ήταν καλός πνευματικός, νους καθαρός, καρδιά απλή. Η προσευχή και το δάκρυ, η νηστεία και η έγκλειστη σχεδόν ζωή του, τον είχαν χαριτώσει. Διαβάστε περισσότερα »

9967 - Άγιος Δανιήλ ο Β΄, Αρχιεπίσκοπος των Σέρβων (†1338)

Αγιορείτης Άγιος    
Μνήμη 20 Δεκεμβρίου