Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

9966 - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, Γέροντος Αλεξίου

Να συντονίσουμε τα βήματά μας προς την Βηθλεέμ
«Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ, ὅτι ὤφθης ἐπὶ γῆς ὡς ἄνθρωπος δι’ ἡμᾶς;»
Με ιερό δέος, ο θεόπνευστος υμνογράφος αναφέρει την προσφορά του σύμπαντος κόσμου στο θειο Βρέφος της Βηθλεέμ, σαν προσφορά αγά­πης προς τον ερχόμενον Άναρχο Θεό, ως εξής:
Οι Άγγελοι τον ύμνον,
Οι ουρανοί τον αστέρα,
Οι μάγοι τα  δώρα,
Οι ποιμένες το θαύμα,
Η γή τo σπήλαιον,
Η έρημος την φάτνην,
Τo ανθρώπινον γένος: «Μητέρα Παρθένον»!

9965 - «Μωυσέως Ωδή»: παρουσίαση του τόμου από τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη

Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης παρουσιάζει τον αφιερωματικό τόμο προς τιμήν του Γέρ. Μωυσή Αγιορείτη, «Μωυσέως Ωδή», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στις 7 Δεκεμβρίου.

9964 - Μοναχός Αρσένιος Καυσοκαλυβίτης (1866 - 19 Δεκεμβρίου 1956)

Ο Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης στο περίφημο Λαυ-σαϊκόν του αναφέρει περί αυτού: «Η σημερινή δόξα και του Αγίου Όρους καύχημα, είναι ο λαμπρός και περί την αρετήν θαυμαστός καλλιτέχνης Αρσένιος, γέρων ογδοηκοντούτης ήδη με παιδικήν χάριν και αγαθό-τητα».
Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, που τον επισκέ-φθηκε με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1914, γράφει στο ημερολόγιό του: «Πηγαίνομε έπειτα στον ξυλογλύπτη Αρσένιο που κάνε το εγκόλπιο των Καρύων, τη Δευτέρα Παρουσία. Αυτοδίδακτος άρχισε από μικρούς άξεστους σταυρούς. Δούλεψε 15 χρόνια τη Δευτέρα Παρουσία. Σε κάθε πρόσωπο έδωκε έκφραση. Στην όψη του έχει σταλαγμένο το φως της εργασίας. Στο μικρό του δωμάτιο όλα τα σύνεργα της τέχνης του. Το κοτσύφι του. Τρώει σμυρτιά απ’ το χέρι, κουκκί κισσού, ζυμάρι. Μια πίστη στον άνθρωπο». 
Τα ξυλογλυπτικά έργα του, με πολύπλοκες παρα-στάσεις, πολυπρόσωπα, λεπτότατα και αριστοτεχνικά τον έκαναν φημισμένο και μακριά από τον Άθωνα. Επί 15 χρόνια σκάλιζε περίτεχνα μία «Δευτέρα Παρουσία» και επί 10 χρόνια μια αριστουργηματική «Σταύρωση», που βρίσκεται στην Αμερική, και άλλη, που φυλάγεται στο συνοδικό της Μ. Λαύρας. Περισσότερα