Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

9959 - Το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων στην σύγχρονη κοινωνία (Γέροντας Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους)

Ομιλία Γέροντος Βαρθολομαίου, καθηγουμένου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, στην εκπομπή «Θεολογία και σύγχρονος κόσμος» του Ρ/Σ Planet 90,6 στις 15 Δεκεμβρίου 2017, με θέμα το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων στην σύγχρονη κοινωνία, τις πνευματικές αιτίες του άγχους και την επικοινωνία των ανθρώπων.

9958 - …και βίντεο από την Πανήγυρη του Αποστόλου Ανδρέα στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές

Στιγμιότυπα από την πανήγυρη του Αποστόλου Ανδρέα στη βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Στο δεξιό χορό έψαλαν οι Βατοπαιδινοί Πατέρες και στον αριστερό ο Άρχων Μαΐστωρ Γρηγόριος Νταραβάνογλου.

9957 - Ο π. Γεώργιος (Χατζη-Γεώργης) Αγιορείτης εκ Καππαδοκίας (1809 – 17 Δεκεμβρίου 1886)

Αλέξανδρος Χριστοδούλου, Θεολόγος
Βίος του οσίου πατρός ημών Γεωργίου (Χατζη-Γεώργη) 
του Αγιορείτου του εκ Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας 
(1809 – 17 Δεκεμβρίου 1886)

Ο Οσιότατος πατέρας Γεώργιος γεννή­θηκε στην Κερμήρα της Καισάρειας της Καππαδοκίας το 1809. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι, όχι μόνον από αρετές, αλλά και από αγαθά του Θεού, με τα οποία βοηθούσαν τους φτωχούς. Ο πατέρας του ονο­μαζόταν Ιορδάνης και ήταν από την Κερμήρα, η δε μητέρα του Μαρία ήταν από την Γκέλβερη (Ναζιανζό).
Αφού απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γαβριήλ (Χατζη-Γεώργη) και τον Αναστάσιο, μετά ζούσαν πιό πνευματικά, εν παρθενία. Η μητέρα του είχε ασκητικό πνεύμα από μικρή.
Είχε αδελφή μοναχή, την οποία επισκεπτόταν με τα παιδιά της. Στον μικρό Γαβριήλ που άκουγε τις διάφορες διηγήσεις από την θεία του για τους ασκητές, άναψε η επιθυμία στην παιδική του καρδιά να γίνει Μοναχός και προσπαθούσε να μιμηθεί τους ασκητές με αυστηρές νηστείες και προσευχές. Συνέχεια

9956 - Οι Όσιοι Κτίτορες Αθανάσιος, Νικόλαος και Αντώνιος (10ος-11ος αι.)Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Δεκεμβρίου