Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

9946 - Μνημόσυνο τιμής στον αείμνηστο μοναχό Μωυσή

Ο Γέροντας της Ιεράς Καλύβης αγ. Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσόστομος μιλάει στην εκδήλωση με τίτλο “Μωυσέως Ωδή” που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλο-νίκης, για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου προς τιμήν του Γέροντος Μωυσή του Αγιορείτου.

9945 - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, ολοκλη-ρώθηκαν οι εργασίες του Δεύτερου  Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας και της Επιστημονικής Ημερίδας «Ο Ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του. Συντήρηση και νέα δεδομένα», που πραγματοποιήθηκαν στο αμφι-θέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών, ο επίτιμος Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Δημήτριος Σαλπιστής ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων, επευλογεί για ακόμα μία φορά την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας.

9944 - Ο Γέροντας Παΐσιος (1ο μέρος)

Το κείμενο που ακολουθεί και θα παρατεθεί σε συνέχειες αποτελεί την ομιλία του μακαριστού Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη, στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη τον Ιούνιο του 2004 στη Βέροια.
Από αρκετό καιρό, ειλικρινά, από αρκετούς παρακινούμουν να γράψω κι εγώ κάτι περισσότερο απ’ όσο  έχω γράψει για τον μακαριστό Γέροντα Παίσιο τον Αγιορείτη, που μία περίπου δεκαετία υπήρξα γείτονάς του. Έβλεπα από το παράθυρό μου καθημερινά ένα πλήθος κόσμου να πηγαίνει και να έρχεται στο ταπεινό καλύβι του, της Παναγούδας, για να λάβει ευχή, ευλογία, παραμυθία, λύση αποριών και προβλημάτων. Ορισμένοι, πριν ή μετά, στάθμευαν και στο δικό μας καλύβι για να μας πούν τους πόνους τους ή την αναψυχή και την ειρήνευση, μετά τη συνάντησή τους με τον μακαριστό Γέροντα.
Έχω ήδη πεί ότι έχουν γραφεί πολλά για τον Γέροντα. Έτσι δεν θα είχα κάτι σημαντικό να προσθέσω. Ο φιλοαθωνίτης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων που έχει γευθεί άφθονο αθωνικό μέλι, και κατά την ενταύθα παραμονή του και κατά τις πολλές προσκυνηματικές επισκέψεις του, θέλησε μετά την επιτυχή τιμητική εκδήλωση που είχε κάνει στην έδρα της θεόσωστης επαρχίας του για τον μακαριστό Γέροντά του Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, να πραγματοποιήση μια