Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

9923 - Προσκυνηματική εκδρομή των μαθητών της Αθωνιάδας στις Μονές Οσίου Γρηγορίου και Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους


Στιγμές από την προσκυνηματική εκδρομή των μαθητών της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στις Μονές Οσίου Γρηγορίου και Αγίου Διονυσίου Αγίου Όρους.

9922 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη στο Χιλιανδάρι

Στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου πραγματοποιή-θηκε με κάθε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η πανήγυρη των Εισοδίων της Θεοτόκου τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου (21 Νοεμβρίου στο Άγιο Όρος). Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, Μητροπολίτης дабробосански κ. Χρυσόστομος.
Παρά το απαγορευτικό των θαλάσσιων συγκοινωνιών λόγω των θυελλωδών ανέμων, η παρουσία των προσκυνητών, κυρίως Σέρβων, ήταν εντυπωσιακή, αφού κατόπιν ειδικής αδείας της Ιεράς Κοινότητας οργανώθηκε η μεταφορά τους με οχήματα από τα χερσαία σύνορα. Παρέστησαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σίνιτσα Πάβιτς, πλήθος Αγιορειτών μοναχών, ενώ σύμφωνα με το αρχαίο έθιμο των εκδηλώσεων προΐστατο ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.

9921 - Αθωνικά Άνθη. Άρθρα και μελετήματα επί τη χιλιετηρίδι του Αγίου Όρους

9920 - Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης (1903 - 7 Δεκεμβρίου 1991)

Κατά τον ηγούμενο της ιεράς μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτη Γεώργιο, ο Γέροντας Γεράσιμος υπήρξε «μοναχός ταπεινός, βιαστής της βασιλείας των ουρανών, υπερορών σαρκός και των της σαρκός, προσευχητικός, πράος, γλυκύς, προσηνής, φιλόθεος και φιλάνθρωπος, διδακτικός, συγχωρητικός, ευκατάνυκτος, άγρυπνον έχων το όμμα της ψυχής, αυστηρός στον εαυτό του και συγκαταβατικός στους συνανθρώπους του».
 Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1903(*) στη Δρόβιανη της Β. Ηπείρου. Από τον πα­τέρα του πήρε την αυστηρότητα προς τον εαυτό του και από τη μητέρα του τη βαθιά, άδολη και ανυπόκριτη θρησκευτική ευλάβεια. Σύχναζε στην εκκλησία του χωριού του και στα εξωκλήσια των βουνών. Είχε επίδοση στα γράμματα, γιατί ήταν ευφυής και είχε καλή μνήμη. Τη βασική του μόρφωση έλαβε στον Πειραιά και την Αθήνα, όπου γνώρισε και τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως. 
Από τον Πειραιά έφυγε με πλοίο για το Άγιον Όρος το 1922. Συνέχεια

9919 - Μοναχός Γουρίας Παντοκρατορινός (1885 - 7 Δεκεμβρίου 1975)


Ο κατά κόσμον Γεώργιος Πασκάς του Στεφάνου και της Κασσάνδρας γεννήθηκε στο Στανέν της Ρουμανίας. Στο Άγιον Όρος προσήλθε το 1903. Το 1908 εκάρη μοναχός. Έζησε στη ρουμανική σκή­τη του Τιμίου Προδρόμου και σε άλλα μέρη του ιερού Άθωνα.
Επί περίπου σαράντα χρόνια έζησε στην Καλύβη της Παντοκρατορινής Κάτω Καψάλας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συνέχεια

9918 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 7η Δεκεμβρίου