Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

9897 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου και κελλιά αφιερωμένα στα Εισόδια της ΘεοτόκουΠαραμονή σήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Άγιο Όρος και σε όλα τα μοναστήρια τελείται Αγρυπνία. Αύριο, 4 Δεκεμβρίου/21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, καθώς και κελλιά αφιερωμένα στα Εισόδια της Θεοτόκου
(Οι φωτογραφίες από την περυσινή Χιλιανδαρινή πανήγυρη με την παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου)

9896 - Το πρόγραμμα του 2ου Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

Το προσεχές Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής ΕστίαςΟι εργασίες θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, θα προηγηθεί Επιστη-μονική Ημερίδα αφιερωμένη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές.
Ακολουθεί το πρόγραμμα τόσο της Ημερίδας όσο και του Εργαστηρίου:


9895 - Αθωνίτες οσιομάρτυρες βουλγαρικής καταγωγής

9894 - Πίνακας των μονοπατιών του Αγίου Όρους


9893 - Μωυσέως Ωδή: παρουσίαση Αφιερωματικού Τόμου για τον Γέροντα Μωυσή Αγιορείτη στην Θεσσαλονίκη

Ανάμεσα στις πιο αγαπητές μορφές των προσφάτως κοιμηθέντων αγιορειτών Πατέρων συγκαταλέγεται ο Γέρων Μωυσής Αγιορείτης. Η ακτινοβολία τόσο της προσωπικότητάς του όσο και του τεράστιου συγγραφικού του έργου απλώνεται εκτός των ορίων του Αγίου Όρους. Πολλές από τις ομιλίες του και αποσπάσματα από τα έργα του κοσμούν την ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας με το περιεχόμενό τους.
Τρία έτη μετά την προς Κύριον εκδημία του, που συνέβει την 1η Ιουνίου του 2014, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου αποφάσισε να εκδώσει Αφιερωματικό Τόμο προς τιμήν του με τον τίτλο«Μωυσέως Ωδή». Στον Τόμο 970 σελίδων, συμμετέχουν 90 συγγραφείς και περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκκλησιαστικών προσώπων, εργοβιογραφικά του τιμωμένου προσώπου, θεολογικές και λοιπές επιστημονικές μελέτες.
 Η παρουσίαση τοῦ Αφιερωματικού Τόμου θα γίνει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7:00 μ.μ. στὴν Αἴθουσα Τελετῶν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως θα έχει ως εξής:
19:00 Χαιρετισμοί.
Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Γέροντος της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσοστόμου.

9892 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 3η Δεκεμβρίου


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 3 Δεκεμβρίου