Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

9888 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 6

Τα καντηλέρια ανάψανε, οι εντολές δοθήκαν.
Θυμήσου όμως Κύριε κι αυτούς που πλανηθήκαν!
Παράτεινε το έλεος και για όσους  δεν γνωρίζουν.
Σώσε και εκείνους  που ασεβώς σε Εσένα δεν ελπίζουν.
  
Δια της…. κόνεως βροχή πέφτει πάνω στο χώμα!
Διψάει αυτό να ποτιστεί από Δικαίου το   στόμα!
Θεού εικόνες στην αυλή,  μια αγκαλιά χωράει! 
Άκλειστη σαν του Λυτρωτή,  που όλους τους καρτεράει!

Οι των αμώμων  διδαχές,  σχολή Αθανασίας!
Του Αγίου οι συμμοναστές, τέκνα της προσδοκίας,
προσμένουν Δόξης ερχομό να προστεθεί στα άλλα,  
στα δώδεκα εικονίσματα της πίστης τα μεγάλα!

Κινήσεις απαλές, βήματα αέρινα! Είμαι απόλυτα σίγουρος πως κάπου αυτό έχει ξαναγραφεί! Μα τούτο είναι που σε εντυπωσιάζει τόσο, όταν στις 4 το πρωί βρίσκεσαι στην θαλπερή αγκαλιά ενός Αγιορείτικου καθολικού! Πως ποτέ δεν θα καταφέρεις να μην εκστασιαστείς, πάλιν και πολλάκις, από τις κινούμενες φιγούρες των μεσονυχτίων Μοναχών! Και πάντοτε θα υπάρχει κάτι άλλο, κάτι που σαν πρώτη φορά σου μοιάζει να το ακούς, που θα σε συγκλονίσει.

9887 - Φωτογραφίες από τη σημερινή Πανήγυρη Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Βατοπαιδινού στο Πρωτάτο

Με τη δέουσα αγιορειτική λαμπρότητα τελέ-στηκε στο πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου Ιερά Αγρυπνία για τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερων Λειψάνων του Αγίου Κοσμα του Πρώτου του Βατοπαιδινού του Οσιομάρτυρα, του υπό των Ενωτικών αποκταθέντος. Στην Πανήγυρη χορο-στάτησε και ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, συλλειτούργησαν αγιορείτες πατέρες ενώ συμμετείχαν στις ακολου-θίες πολλοί μοναχοί και ευλαβείς προσκυνητές.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδι-νού, και έκτοτε τιμάται η μνήμη του τη αυτή ημέρα. 
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προηγου-μένου της ιεράς μονής Γρηγορίου μακαριστού Γέροντα Γεωργίου Καψάνη σε ομιλία του για τον Οσιομάρτυρα Κοσμά: «Μακάριε και Σεπτέ Πρώτε του Αγίου Όρους, Ιερομάρτυς του Χριστού Κοσμά, πρώτος στο ιερό διακόνημα του Πρώτου της Ιεράς Κοινότητος, πρώτος και στο μαρτύριο και την ομολογία του Χριστού. Πρώτος στην έδρα του Πρωτάτου, πρώτος και στην αγχόνη και τον θάνατο και τον τάφο».

9886 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το Δεκέμβριο. Ποιες Μονές και Σκήτες πανηγυρίζουν


Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Δεκέμβριο: