Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

9885 - Το επικίνδυνο πέρασμα στον αρσανά της Ζωγράφου (βίντεο)

Στην παραλία της μονής Ζωγράφου. Το επικίνδυνο πέρασμα του λάκκου.
Απογευματινό βίντεο συνεργάτη της Αγιορειτικής Φωτοθήκης.

9884 - Το επικίνδυνο πέρασμα στον αρσανά της Ζωγράφου (φωτογραφίες)

Στην παραλία της μονής Ζωγράφου. Το επικίνδυνο πέρασμα του λάκκου.
Απογευματινές φωτογραφίες συνεργάτη της Αγιορειτικής Φωτοθήκης.

9883 - Αγρυπνία απόψε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.Σήμερα, Πέμπτη 30/17 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18η Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28ης Νοεμβρίου 1981 σημειώ-νεται: Συνέχεια

9882 - Τούρκος Βυζαντινολόγος επισκέπτεται το Άγιο Όρος και γράφει τις εντυπώσεις του

Ο Τούρκος Βυζαντινολόγος Μουζαφέρ Ραμαζάνογλου (1901-1958) επισκέφθηκε το 1953 το Άγιο Όρος, με την ιδιότητα του διευθυντή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
(παραθέτω μερικές πληροφορίες για τον Μουζαφέρ Ραμαζάνογλου, από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, της 25ης Οκτωβρίου 1958):
[…]Ο Μ. Ραμαζάνογλου υπήρξε ο μεγαλύτερος από τους Τούρκους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον Βυζαντινό πολιτισμό. Ενδιαφέρθηκε εξαιρετικά για τα βυζαντινά μνημεία Ιστορίας και Τέχνης και τα προστάτευσε, ερχόμενος σε ρήξη με τον υπουργό του, τον υπουργό της Παιδείας, όταν με την μαχητικότητα που τον διέκρινε, εδημοσιογράφησε, αν και δημόσιος υπάλληλος. Εδημοσιογράφησε δε όταν εις τον χώρον, τον δεξιά του βυζαντινού Ιπποδρόμου της Κωνσταντινουπόλεως θα εκτίζετο το νέον εκεί δικαστικόν μέγαρον και εκινδύνευαν να εξαφανισθούν ερείπια οικοδομών της εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ίσως δε και μέχρι της κλειστής δεξαμενής του Φιλοξένου, της Μπιν Μπιρ Ντιρέκ των Τούρκων.
Επί επτά, οκτώ έτη ο Ραμαζάνογλου διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και δυσαρεστήσας, συνεπεία της αρθρογραφίας του, τον υπουργόν του, μετετέθη εις τα Άδανα, ως διευθυντής του εκεί μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου.

9881 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

[…] Ο Γέροντας Νέστωρ την ελεήμονα συνήθεια της αγαπώσης Θεό και άνθρωπο καρδίας του συνέχισε και τα επίσης δύσκολα χρόνια του ανταρτοπολέμου. Πολλούς έσωσε ως καλός Σαμαρείτης ανεξάρτητα του φρονήματος και της καταστάσεως που είχαν. Όλους τους έβλεπε ως εικόνες Θεού. 
Δεν ανεχόταν την αδικία και με κίνδυνο της ζωής του υπεράσπιζε τους άδικα διωκόμενους. Κατάφερνε με μύριους τρόπους να μη μείνουν οι πατέρες της μονής του δίχως τις απαραίτητες προμήθειες για τη συντήρησή τους. Έσωσε κρατούμενους από το απόσπασμα με τη μεσολάβησή του. Χαιρόταν να βοηθά. Δεν φοβόταν να υποστηρίζει πάντα το δίκαιο. 
Όσοι είχαν με διάφορους τρόπους βοηθηθεί μετά το πέρας του εμφυλίου δεν φείδονταν εγκωμίων κι επαίνων για τον προ­στάτη, ευεργέτη και σωτήρα τους Γέροντα Νέστορα, τον οποίο χαρα­κτήριζαν καλό Σαμαρείτη, άνθρωπο του Θεού, παρηγορητή των θλιβομένων, παρηγορία των αδικουμένων, άξιο μοναχό. Οι άγιοι της μονής Νικόλαος και Γρηγόριος πολλές φορές τον συνέδραμαν σωστικά στις ανάγκες του. […] Περισσότερα

9880 - Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα


Ο Ιεροδιάκονος Αθανάσιος Ζωγραφίτης αναπτύσσει εισήγηση με θέμα: «Ο Παΐσιος Χιλανδαρινός και τα Βαλκάνια κατά τον 18ο αιώνα». Η επιστημονική συνάντηση έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00, στην αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης) και διοργανώθηκε από την Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ζωγράφου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ας σημειωθεί επίσης ότι η επιστημονική συνάντηση  πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη νέα έκδοση για τη Σλαβοβουλγαρική ιστορία του πατρός Παϊσίου Χιλανδαρινού από την Αγιορειτική Εστία.
Σχετικά: