Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

9761 - Αγρυπνία απόψε στο Βατοπαίδι για την Παναγία την Παντάνασσα


Εορτάζει αύριο 28/15 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Παναγία την Παντάνασσα. Απόψε στο μοναστήρι τελείται Αγρυπνία.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

9760 - Πέθανε ο θρύλος των Νεοζηλανδών και ήρωας στη μάχη της Κρήτης Sandy Thomas σε ηλικία 98 ετών. Το 1941 τον περιέθαλψαν κρυφά οι Αγιορείτες για 4 μήνες και τον φυγάδευσαν με βάρκα στη Μικρά Ασία.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ο συνταξιούχος στρατηγός Walter Babington 'Sandy' Thomas πέθανε στην ηλικία των 98 ετών. Γεννήθηκε στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, αλλά το τελευταίο του σπίτι ήταν στην αυστραλιανή χώρα του Beaudesert, 70 χιλιόμετρα νότια του Brisbane.
Ο Sandy ήταν διοικητής των βρετανικών δυνάμεων ξηράς της Άπω Ανατολής. Το τάγμα του ήταν στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κρήτη το 1941 καθώς ο στρατός της Γερμανίας πίεζε νότια. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της σκληρής γερμανικής εισβολής των αλεξιπτωτιστών της Κρήτης, αιχμαλωτίστηκε στο Γαλατά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο φυλακών στην Ελλάδα.
Έγινε γνωστός για την απόδρασή του. Ορισμένες αναφορές λένε ότι τελικά απομακρύνθηκε μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. άλλοι λένε ως επτά. Μια ιστορία τον έχει να προσπαθεί να δραπετεύσει κρυμένος  μέσα σε ένα φέρετρο (αποτυχημένα). Όταν διέφυγε για πάντα, έκανε το δρόμο του από τον καταυλισμό φυλακισμένων στη Θεσσαλονίκη, στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας και από εκεί στα απομακρυσμένα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Σε αυτό το άγριο βουνό, οι ορθόδοξοι μοναχοί τον έκρυψαν από τους γερμανούς στρατιώτες.

9759 - Η άσκηση του μοναχού και οι καρποί της

(Ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο αγιορείτη
 Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη)

Εὐχαριστῶ τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ. κ. Θεόκλητο, τόσο γιά τήν ὁλόθυμη ἀρχιερατική του εὐλογία νά ὁμιλήσω στήν ἀποψινή ἐκδήλωση τοῦ Σωματείου «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» ὅσο καί γιά τήν τιμητική παρουσία του σέ αὐτήν. Τόν εὐχαριστῶ γιά τήν καρδιακή ἀναφορά του στό πρόσωπο τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος καί Καθηγουμένου μας, Ἀρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη, τοῦ ὁποίου τήν πνευματική παρακαταθήκη ἡ Ἱερά Μονή μας αἰσθάνεται ὡς μεγάλη εὐλογία. Ἡ τιμή πού ἀφειδώλευτα ὁ Σεβασμιώτατος ἐξέφρασε πρός τό πρόσωπο τοῦ ὁμιλοῦντος ἀντανακλᾶ τήν μεγάλη του ἀγάπη καί τόν εὐχαριστῶ.