Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

9758 - Η Αδελφότητα των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους9757 - 40νθήμερο μνημόσυνο Γέροντος Ανδρέα Αβραμαίων-Νεοσκητιώτου

Το Σάββατο 8/21 Οκτωβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε στην Ιερά Καλύβη του Αποστόλου Ανδρέου – Αβραμαίων της Νέας Σκήτης· το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μοναχού Ανδρέου, ο οποίος υπήρξε Γέροντας της Ιεράς Καλύβης.
Τον μακαριστό διαδέχθηκε ως Γέροντας της Καλύβης ο ιερομόναχος Αβράμιος.

9756 - Από το Βατοπαίδι στην Αθήνα και σε τρεις ακόμη πόλεις η Αγία Ζώνη το Νοέμβριο

Στην πρωτεύουσα και τρεις ακόμη πόλεις οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το πολυτιμότερο κειμήλιο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, την Αγία Ζώνη της Παναγίας.
Η παρουσία της Τιμιωτάτης Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου θα γίνει πρόξενος μεγάλης πνευματικής ωφέλειας στους χριστιανούς των περιοχών, οι οποίοι θα σπεύσουν με πόθο να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό θεομητορικό κειμήλιο.
Η Αγία Ζώνη στη Νέα Ιωνία Αττικής (3 – 13 Νοεμβρίου 2017)
Η Αγία ζώνη στη Λάρισα (14 – 19 Νοεμβρίου 2017)
Η Αγία Ζώνη στο Μεσολόγγι (19 – 22 Νοεμβρίου 2017)
και η Αγία Ζώνη στο Αγρίνιο (22 – 25 Νοεμβρίου 2017)

9755 - Άγιο Όρος. Τοιχογραφίες σε σκήτη και παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου
9754 - Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους

Συμεών Πασχαλίδης, Τίτος Παπαμαστοράκης, 
Νικ. Παζαράς, Αντ. Αλυγιζάκης, Κων. Βαφειάδης, 
Ευγ. Κυριακούδης, Αθαν. Σέμογλου
φωτογράφιση: Δημήτρης Δεσποινούδης
Έκδοση B' 2005,
222 σελίδες,
δερματόδετο εξώφυλλο,
διαστάσεις: 29,7 Χ 23,3,
ISBN: 960-87150-4-0
Πρόκειται για ένα πλούσιο λεύκωμα με πάνω από 150 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και έργα μικροτεχνίας (κεντητά, ξυλόγλυπτα, ανάγλυφα) από τα όλα τα μοναστικά Καθιδρύματα της Αθωνικής Πολιτείας. Μέσα από την έκδοση αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα της ζωγραφικής του Αγίου Όρους. Προτάσσονται σχετικά επιστημονικά κείμενα.
Η συμπλήρωση 1700 ετών από το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου αποτελεί μια ξεχωριστή επέτειο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η Αγιορειτική Εστία, με βάση διπλή αναφορά της στην πόλη του αγίου Δημητρίου και τον Άθωνα, θεώρησε υποχρέωσή της να τιμήσει την επέτειο με ένα λεύκωμα στην παρουσία του αγίου Δημητρίου στην τέχνη του Αγίου Όρους. [...] Ξεκινώντας μία προσπάθεια να συνάξουμε τις απεικονίσεις του αγίου στον Άθωνα, ήταν αναμενόμενο ότι θα προέκυπτε ένα ιδιαίτερα εκτενές υλικό. Πράγματι, η απεικόνιση του μεγαλομάρτυρα της Θεσσαλονίκης δεν λείπει ακόμη και από το πιο μικρό αθωνικό ναό. Δεκάδες εικόνες έφιππου, ολόσωμου ή στηθαίου, μόνου ή μαζί με τους συναθλητές του, με περιβολή μάρτυρα ή στρατιωτικού. Πάντοτε νέος, ευγενής με μία γαλήνια σταθερότητα, προστάτης και αντιλήπτωρ για τους αγωνιζομένους. Ναοί, Σκήτες, κελλιά και καλύβες φέρουν το όνομα του Μυροβλήτη που συνειρμικά παραπέμπει στην πόλη που προστατεύει. [...] (από την πρόλογο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ευλογία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου 5
Χαιρετισμός Πρωθυπουργού - Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Καραμανλή 7
Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου 9
Χαιρετισμός της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους 11

9753 - Η κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912 (Επιστολή του Ιεροδιακόνου Κοσμά Αγιοπαυλίτη)

Κοσμάς ιεροδιάκονος Βλάχος (1863-1930)
Πηγή Αγιορειτική Προσωπογραφία
Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».
Η έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε την χαρά της Απελευθερώσεως. 
Στις 2 Νοεμβρίου μπόρεσε και έστειλε την ακολουθούσα επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την οποία την ενημέρωσε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την κρατούσα κατάσταση στην πόλη. 
Η επιστολή αυτή, της οποίας το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Κοινότητος, είναι μνημείο γραπτού λόγου, επιβεβαιώνει την τότε κρατούσα άποψη για την δεινότητα της γραφίδος του Κοσμά και μας μεταφέρει μία σαφή εικόνα της καταστάσεως που επικρατούσε στην πόλη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912.  Συνέχεια

9752 - Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμηνός (1881-26 Οκτωβρίου 1920)

Στην Αγιάσο της Μυτιλήνης γεννήθηκε το 1882 ο κατά κόσμον Βασίλειος Προκοπίου. Έλαβε καλή παιδεία και γνώριζε καλά λατινικά, γαλλικά και ρωσικά. Προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου την 1.8.1901. Εκάρη μοναχός στις 29.6.1904 και μετονομάσθηκε Παύλος. Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού στις 14.9.1907 και πρεσβύτερος στις 12.5.1913. Το 1914 μετέφρασε από τα λατινικά τον Κανονισμόν του Ορθοδόξου μοναχικού βίου του αγίου Βενεδίκτου, με εισαγωγή και σχόλια δικά του. Τον Ιούνιο του 1916 αυτοβούλως και εφιεμένος πιο ασκητικής ζωής αναχώρησε για την έρημο. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Βίγλα. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων. Μετέφρασε από τα λατινικά έργα του ιερού Αυγουστίνου, Περί της πολιτείας του Θεού και Εξομολογήσεις. Συνέχεια

9751 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)


Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή. Συνέχεια

9750 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: