Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

9749 - Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, το μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού δια μέσω των αιώνων

«Εθνικός Κήρυξ»

Η ιστορία λέει ότι η Μονή Βατοπαιδίου ιδρύθηκε το διάστημα μεταξύ του 972 και 985 μ.Χ. από τρεις πλούσιους άρχοντες, τους Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο, μαθητές του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο οποίος θεωρείται και θεμελιωτής της Αθωνικής Πολιτείας.
Η αρχή για την οικοδόμηση της Μονής σε αυτήν τη συγκεκριμένη τοποθεσία έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν ο Αρκάδιος, γιός του αυτοκράτορα του βυζαντίου Θεοδοσίου του Μέγα, διασώθηκε ως εκ θαύματος από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που κατάπιε το πλεούμενό του.

9748 - Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του Μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στο Γομάτι Χαλκιδικής


Κυριακή 08-10-2017 Με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου κ. Θεοκλήτου, το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρωσικό σπίτι» και με την συνεργασία της Τ.Κ. Γοματίου του Δήμου Αριστοτέλη έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη και ο Αγιασμός της εικόνας του, στον Ιερό Ναό Παναγίας Γοργοεπήκοου Γοματίου. Εφημέριος π. Αναστάσιος ιερομόναχος.

9747 - Ένας Παράδεισος σε μία κολόνα

Ένας νεαρός οδηγούσε τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του, όταν παρατήρησε σε κεντρικό σημείο της Θήβας μία αφίσα με τη μορφή του μακαρίου Γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Ήταν αρκετά χρόνια μετά την κοίμηση του Γέροντα, ώστε είχαν επικολληθεί αφίσες, σε σημεία της πόλεως, λόγω ενός αφιερώματος των επομένων ημερών, προς τιμήν του.   
Ο νεαρός είχε σταματήσει με τη μηχανή, ενώ κάπως φαινόταν από μακριά να επεξεργάζεται με το βλέμμα του, ή ακόμη και με τα χέρια του, την επικολλημένη αφίσα του παπά Εφραίμ.
Τον άνθρωπο πλησίασε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο οποίος μάς μεταφέρει το περιστατικό όπως το βίωσε στην πόλη της Θήβας.