Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

9740 - Η μονούλα μας

Φθάσαμε στη Μονή Καρακάλλου. Καθίσαμε έξω στην πηγή. Το νερό ήταν παχύ με βιταμίνες σύννεφου απ’ το χώμα.
Μπαίνοντας μέσα, ήρθε ο αρχοντάρης να μάς βάλει για ξεκούραση. Ο ύπνος που πήραμε εκεί ήταν μωρού τριάντα ημερών.
Ξυπνώντας για τον Εσπερινό, βγήκαμε πρώτα προς τα έξω να ξαναπιούμε το νερό με βιταμίνη σύννεφου απ’ το χώμα.
Ύστερα, στο μικρό Καθολικό, στριμωχτήκαμε σαν κόκκοι ρυζιού μέσα σε γυάλινο βαζάκι του Θεού. Η φωνή του Ηγουμένου ήταν βαθιά, παχιά, όπως το νερό της έξω πηγής.

9739 - Η στάση των αγίων απέναντι στα δεινά της εποχής τους (Γέροντας Χριστόδουλος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου), 2ο


Προηγούμενο:

Ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Οι Πατέρες της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι το κακό προκαλείται, μεγεθύνεται και διαιωνίζεται από κοινωνικούς μηχανισμούς. Γνωρίζουν όμως ακόμη ότι όλα αυτά είναι τελικώς καρποί δύο μεγάλων παθών: της πλεονεξίας και της φιλαυτίας. Η πλεονεξία καταργεί την ισονομία. Επινοεί κάθε μέσο κερδοσκοπίας και επιβάλλει το νόμο της ανισότητας, ώστε, καθώς λέει κάποιος Άγιος, «άλλοι παθαίνουν ναυτία από τον κορεσμό, κι άλλοι πεθαίνουν από την πείνα και τη στέρηση».
Το άλλο αδελφό πάθος, η φιλαυτία -δηλαδή η παράλογη αγάπη προς το σώμα μας- ξεριζώνει τη φιλανθρωπία. Ενισχύει και εξαγιάζει την πλεονεξία. Κατατεμαχίζει την ίδια την ανθρώπινη φύση, αφού ο καθένας ασχολείται και μεριμνά μόνο για τον εαυτό του.

9738 - Το μέγεθος της αγιότητας του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

Ο Γεώργιος  Αγγελινάρας καταθέτει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον οποίο είχε την ευλογία να γνωρίσει και να διακονήσει ως ψάλτης.