Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

9737 - Εγκαινιάσθηκε η Έκθεση Χαλκογραφιών «Άθως - Το Άγιον Όρος» στην πόλη Σότσι της Ρωσίας (φωτογραφίες)


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αίθουσα του Μουσείο Τέχνης του Σότσι της Ρωσίας τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαλκογραφιών: Άθως - Το Άγιον Όρος.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας), η Αγιορειτική Πινακοθήκη (της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας) και το Μουσείο Τέχνης του Σότσι.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2017.

9736 - Δάκρυα σταλάζει ο Άθως. Άγιο Όρος 2017 / Μέρος 2

Πετραχηλάκι πορφυρό δίνει παραμυθία 
Αντίδωρο μοιράζεται η θεία μεσιτεία! 
Χαρίτωνος οι συνταγές από αρετές γεμάτες. 
Φεύγει το τρένο για ουρανούς, ελέω Θεού επιβάτες.

Μύρα της γης και προσευχές πριν το κατευθυνθήτω
Του παπά Μάξιμου η εκκλησιά στο κέλευσμα το τρίτο.
Πετροχελίδονα πετούν, μελλισουργοί υμνούνε.
Φυτίλι καίει ακοίμητο ψυχές να μην χαθούνε.

8η περίπου πρωινή. Η Δάφνη πλέον ευδιάκριτη μπροστά μας και εμείς λίγο πριν πατήσουμε γη Αθωνική, περιμένουμε με λαχτάρα ακόμα ένα θαυμάσιο από την βιωτή του παπά Νικόλα του Πέττα. Ξεκίνησε πάλι ο κύριος Χαράλαμπος να θυμάται: 
Ένα πρωί, τι πρωί δηλαδή νύχτα ήταν ακόμα κατά τις 5, χτυπά το τηλέφωνό μου… Ήταν εκείνος, καλοκαίρι του 1997 3 χρόνια πριν κοιμηθεί οσιακά στα 59 του. Η αδελφή μου η Βασιλικούλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο στο Μεσολόγγι με προχωρημένο καρκίνο. Οι γιατροί είχαν δώσει κάποιους λίγους μήνες ακόμα, μα ελπίζαμε στο θαύμα.

9735 - Συγκινητική εκδήλωση για τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Ξενοφώντος


Του Αιμίλιου Πολυγένη
Συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 21 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια Ιερωσύνης του Ηγουμένου Γέροντα Αλεξίου Ξενοφωντινού στο Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι.
Στο Καθολικό τελέστηκε εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ενώ έψαλλαν Μοναχές του Ησυχαστηρίου αλλά και της Ορμύλιας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού στον αύλειο χώρο του Ιερού Ησυχαστηρίου, ακολούθησε μουσική εκδήλωση προς τιμήν του Γέροντα Αλεξίου, από Βυζαντινή χορωδία και νέους της Ι.Μ. Σιδηροκάστρου.
Στην εκδήλωση παρέστη πλειάδα Ιεραρχών, Κληρικών, Μοναχών, Καθηγητών και πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Γέροντα Αλεξίου, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς αλλά και όλους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.

9734 - Ιερομόναχος Κοσμάς Λαυριώτης (1828 - 22 Οκτωβρίου 1903)Γεννήθηκε στο χωριό Δρέσνα (Μυρτόφυτον) της Ελευθερούπολης από ευσεβέστατους και τιμιώτατους γονείς. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο χωριό του. Πολύ νέος ήλθε στο Άγιον Όρος. Αναπαύθηκε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Υποτάχθηκε στον ενάρετο Γέροντα Καισάριο. Μετά από κανονική δοκιμή εκάρη μοναχός.
Βλέποντας ο Γέροντάς του την κοσμιότητα, τη σωφροσύνη, την ταπεινοφροσύνη και πραότητα του βίου του έχαιρε. Λόγω της καλλιφωνίας του τον παρέδωσε στον εξαίρετο δάσκαλο των μουσικών Γέροντα Νεκτάριο Προδρομίτη (†1903), ο οποίος τον ανέδειξε σ’ ένα από τους καλύτερους ψάλτες του Αγίου Όρους. Παρακολουθώντας την πρόοδό του ο Γέροντάς του και τη φιλομάθειά του, τον έστειλε στην Αθήνα να σπουδάσει. Μετά το Γυμνάσιο εισήλθε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε πρωτοψάλτης του ναού του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Συνέχεια

9733 - Μοναχός Παχώμιος Ιβηροσκητιώτης (1896 - 22 Οκτωβρίου 1967)

Το μοναχολόγιο της ιεράς μονής Ιβήρων φειδωλά, ως συνήθως, αναφέρει περί αυτού: «Μοναχός Παχώμιος της Καλύβης των Αγίων Αποστόλων της Ιεράς Σκήτης Τίμιου Προδρόμου Ιβήρων. Κατά κόσμον Νικόλαος Ασημής του Παναγιώτου και της Μαρίας. Εγεννήθη το 1896 εις Ταϋφόριον Καλλιπόλεως Α. Θράκης. Τόπος διαμονής Αραβησσός Γιαννιτσών. Ημερομηνία προσελεύσεως 20.5.1929. Ημερομηνία κουράς 30.11.1932. Ημερομηνία κοιμήσεως 22.10.1967».
Από τα εβδομήντα έτη της ζωής του τα σαράντα τα διήλθε στη σκήτη. Συνέχεια

9732 - Όσιος Κούξα της Οδησσού (†1964)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Οκτωβρίου