Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

9731 - Έκθεση Χαρακτικών της Αγιορειτικής Πινακοθήκης στο Σότσι (Сочи) της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία)Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 15,30 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείο Τέχνης του Σότσι της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Χαλκογραφιών: Άθως - Το Άγιον Όρος.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε ήδη την περασμένη χρονιά σε 5 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Διοργανωτές της είναι η ΔΣΟ (Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας), η Αγιορειτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Τέχνης του Σότσι..

                                     
               Φωτογραφίες του Σότσι της Ρωσίας:

9730 - Ο μοναχός Μιχαήλ Καυσοκαλυβίτης και ο υποτακτικός του μοναχός Γαβριήλ Καυσοκαλυβίτης

Μιχαήλ μοναχός Καυσοκαλυβίτης (1905-1979)
με τον υποτακτικό του μοναχό Γαβριήλ (1916-2010)9729 - Είναι ευτυχία! Είναι βραβείο!


Ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός δεν αγαπούσε, λαχταρούσε τον Ιησού Χριστό, τον γρήγορο ξεσηκωμό για τη χαρά του Κυρίου του. 
Φθάνοντας στο γήρας το βαθύ, ο παππούς μετρούσε τις στιγμές, ώσπου να νεύσει ο Κύριος για να τον πάρει κοντά Του: «Παιδί μου, περιμένω το τρένο και δεν έρχεται, διότι για μένα είναι η ώρα να πάω στον Χριστό μου».  
Εξομολογούνταν ο Γέρων Ιωσήφ προς τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό ότι «τόσο πολύ αισθάνομαι αδιαλείπτως τον Χριστό ως Πατέρα μου, τόσο πολύ Τον αισθάνομαι κοντά μου, που πρέπει να πάω και κοντά Του. Ετελείωσα τη ζωή μου, έκανα ότι μπορούσα, τώρα είναι η ώρα για να φύγω».        
Ο παππούς δεν έτρεφε φόβο για τον θάνατο.

9728 - Μοναχός Αβράμιος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (†21-10-1915)
Από την Καισαρεία της Καππαδοκίας όπου γεννήθηκε, νέος ήλθε στο Κελλί του Αγίου Μηνά της Κερασιάς, υπό τον περιβόητο Γέροντα Χατζη-Γιώργη (†1886), του οποίου είναι γνωστή η μεγάλη ασκητικότατα, την οποία είχε μεταδώσει και στους πολλούς υποτακτικούς του. Μετά την εξορία του Γέροντός του, το 1882, ο μοναχός Αβράμιος προσήλθε στην ιερά σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος της μονής Κουτλουμουσίου, στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου του εν Κεφαλληνία, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων.
Υπήρξε εξαίρετος αγιογράφος, καλός ιεροψάλτης, δίκαιος, δραστήριος, φιλόκαλος και φιλακόλουθος. Ως Δικαίος της σκήτης εργάσθηκε πολύ υπέρ αυτής και την κόσμησε με πολλά αφιερώματα. Απέκτησε καλή κι ευλογημένη συνοδεία, τρεις κατά σάρκα αδελφούς από το χωριό Ράχωβα Ερσέκας Β. Ηπείρου: τον Γεράσιμο (†1917), τον Γεώργιο (†1938), τον Λουκά (†1944). Συνέχεια

9727 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 21η Οκτωβρίου