Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

9670 - Απαντητική ανοικτή επιστολή του Μοναχού Θεόκλητου Διονυσιάτη, στον δημοσιογράφο Αλ. Γ. Πωπ (Ιούνιος 1950)

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αγιορειτική Βιβλιοθήκη, το 1950
(Έτος ΙΕ΄, τεύχος 3ον, αρ. 166-167, σελ. 204-207)

9669 - Επιστολή Αγίου Παϊσίου σε πνευματικό του τέκνο


Εν Κονίτση, τη 9-11-60
Εν Χριστώ αδελφέ Π, χαίρε εν Κυρίω πάντοτε και αγάλλου εν Αυτώ.
Εύχομαι υγείαν ψυχης και σώματος, καθώς εγώ δι’ ευχών σας υγιαίνω. Μάθε αδελφέ μου, ήρθε ο Δεσπότης σήμερον και επήγα και τα είπα όλα…
Ο Δεσπότης μου είπε: «Δεν σου έδωσα εγώ ευλογία να κάμεις ό,τι θέλεις;… Εσύ να κάνεις ό,τι νομίζεις καλό. Το μόνον που θέλω εγώ από εσέ, είναι να κοιτάς την υγείαν σου. Εγώ σου είπα και στο ξαναλέω, ό,τι θέλεις να σου δώσω και την ψυχή μου ακόμη». Όταν άκουσα όλα αυτά τα συγκινητικά λόγια, φυσικά συγκινήθηκα πολύ και έτσι ανέλαβα νέες πνευματικές δυνάμεια διά το έργον τής Ι. Μονής.

9668 - Αββακούμ ο ανυπόδητος, Avvakum the barefoot (1894-1978)

Αββακούμ μοναχός Λαυριώτης
(1894-1978)
(Φωτογραφία: Τάκης Τλούπας, 1969)

9667 - Φωτογραφίζοντας τον Tomasz Mościcki

Η τελευταία επίσκεψη στο Άγιο Όρος (Σεπτέμβριος 2017) μου επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη, τη γνωριμία μου με τον Tomasz Mościcki, Πολωνό φωτογράφο, δημοσιογράφο και κριτικό Θεάτρου.
Στο παρελθόν, με αφορμή κυρίως εκθέσεις φωτογραφιών του με θέμα το Άγιο Όρος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ παρουσίασαν μέρος της δουλειάς του (http://agioritikesmnimes.blogspot.gr).
Οδοιπορώντας μόνος του στα μονοπάτια του Αγίου Όρους, ο Tomasz, επισκέφθηκε το κελλί Μαρουδά, την παραμονή της πανήγυρης του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Στην ολιγόωρη παραμονή του εκεί δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφίσει διάφορα αξιοθέατα του κελλιού καθώς και στιγμές από τον πανηγυρικό Εσπερινό.