Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

9664 - Μοναχοί Νικόδημος και Αρσένιος Καυσοκαλυβίτες

Νικόδημος μοναχός Καυσοκαλυβίτης,
ο ξυλογλύπτης (†1907)
(Πηγή: Χρυσόστομος επίσκ. Ροδοστόλου,
Ωδή στα αμάραντα, στον Άθωνα)
Αρσένιος μοναχός Καυσοκαλυβίτης,
ο ξυλογλύπτης (1866-1956)
(Φωτογραφία: Σπύρος Μελετζής, 1950)
http://athosprosopography.blogspot.gr

9663 - «Μωυσέως Ωδή»: Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τον Γέροντα Μωυσή


Μια λαμπρή πνευματική εκδήλωση πραγμα-τοποιήθηκε για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Μωυσέως Ωδή» στο θέατρο Παλλάς των Αθηνών την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Ο τόμος εκδόθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με στόχο να αναδείξει την πνευματική αξία αυτού του προσώπου αλλά και το έργο του, σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πνευματική ενίσχυση.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι: του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Γέροντας Μωυσής Ξενοφωντινός, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους, Γέροντας Νικόδημος και της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσoστόμου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσόστομος.
Οι ομιλητές αφού αναφέρθηκαν στον Γέροντα Μωϋσή και στο πνευματικό άρωμα των κειμένων του, ευχαρίστησαν τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, διότι σε μια δύσκολη εποχή πάντα αναδεικνύει τα έργα των πνευματικών ανθρώπων του τόπου και του Αγίου Όρους προς ενίσχυση του κόσμου και διατήρηση των έργων.
«Ύμνοις τιμήσωμεν τω Μωυσή»
Αποδόθηκαν ύμνοι από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία την οποία διηύθυνε ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

9662 - Μοναχός Αρτέμιος Σιμωνοπετρίτης (1866 - 5 Οκτωβρίου 1943)

...Σ’ ένα από τα χειρόγραφά του σημείωνε: «Όστις το παρόν μου τετράδιον κτήσεται και αναγινώσκει ή όλον ή και μέρος τούτου και οποσούν ωφεληθή εκ τούτου πνευματικώς τε και ψυχικώς, ουδέν άλλο ζητώ παρά σου, ευλαβέστατε φίλε και αδελφέ, ει μη ίνα εύξη προς Κύριον υπέρ απολωλυΐας ψυχής εμού του οικτρού Μοναχού Αρτεμίου τω 1914»...  Περισσότερα

9661 - Δύο Βατοπαιδινοί Άγιοι εορτάζοντες την 5η Οκτωβρίου

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Οκτωβρίου