Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

9660 - Στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη ο πρώτος τόμος για τον Γέροντα Μωυσή

Με αφορμή την εκδήλωση της Ιμβριακής Ένωσης για τα 90 χρόνια προσφοράς της, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαδίου, πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση της Ένωσης, επέδωσε στον Παναγιώτατο, αφιερωματικό τόμο για τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη, σε έκδοση της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.
Ο Παναγιώτατος, ευχαρίστησε τον καθηγούμενο, ενώ είδε με ενδιαφέρον και αυτό το εκδοτικό πόνημα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, για τον Γέροντα Μωυσή, που είναι ανάμεσα στις πιο αγαπητές μορφές των προσφάτως κοιμηθέντων αγιορειτών Πατέρων.
Ο τόμος που πρόσφατα εκδόθηκε από τη Μονή αναφέρεται στην ακτινοβολία τόσο της προσωπικότητάς του, όσο και του τεράστιου συγγραφικού του έργου, που απλώνεται εκτός των ορίων του Αγίου Όρους.
Στον Τόμο συμμετέχουν 90 συγγραφείς και περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκκλησιαστικών προσώπων, εργοβιογραφικά του τιμωμένου προσώπου, θεολογικές και λοιπές επιστημονικές μελέτες.
Η παρουσίαση του Αφιερωματικού Τόμου θα γίνει την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο Παλλάς στο κέντρο των Αθηνών παρουσία της πνευματικής ηγεσίας του τόπου, πολιτικών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, επιστημόνων αλλά κυρίως απλού κόσμου.

9659 - Γέρων Χρυσόστομος: 4 έτη από την εκδημία


του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη, καθηγούμενου της Ι.Μονής Εσφιγμένου
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την κοίμηση τού Γέροντα Χρυσοστόμου. Τέσσερα χρόνια και δεν είναι ακόμη εύκολο να ερμηνεύσει κανείς πώς μνημονεύουμε στους κεκοιμημένους, κάποιον ο οποίος ζει! Τέσσερα χρόνια μας χωρίζουν από την στιγμή που ο Γέροντας μάς είπε: «Προχωρήστε τώρα εσείς και εγώ θα ακολουθώ. Ό,τι σας έμαθα εφαρμόστε το σε κάθε σας βήμα».
Ο Γέροντας Χρυσόστομος ήταν ο δάσκαλός μας. Μας δίδαξε την αγάπη, την χαρά, το χαμόγελο, την υπομονή, την συγχώρεση, την αντοχή στον πόνο, την πίστη, την αρχοντιά, την απλότητα, την αγκαλιά! Ήταν δάσκαλος με σχολείο την καρδιά του, χωρίς τετράδια και μολύβια, αλλά με την ίδια του την ζωή, την οποία χρησιμοποιούσε για να μας παραδώσει τα μαθήματά του, γράφοντας κατ' ευθείαν στις καρδιές μας.
Μεγάλη ευλογία από τον Θεό που μας αξίωσε να τον έχουμε δάσκαλο ζωής και Γέροντα! Μεγάλη ευθύνη η παρακαταθήκη που μας έδωσε! Μεγάλη απώλεια για όσους δεν τον γνώρισαν και για όσους δεν τον αποδέχθηκαν. Δεν γνωρίζουν τι έχασαν! Συνέχεια της ανάγνωσης


9658 - «Μωυσέως Ωδή». Σήμερα η παρουσίαση του Αφιερωματικού Τόμου για τον Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη