Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

9654 - Τάματα και τιμαλφή η λεία των ληστών στην Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος


Στόχος ληστών έγινε η Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος. Οι μοναχοί εντόπισαν ίχνη παραβίασης το πρωί της Κυριακής και αμέσως ειδοποίησαν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Αστυνομικοί από τον σταθμό των Καρυών έσπευσαν στην Σκήτη της Αγίας Άννας, που είναι ιδιαίτερα φημισμένη και προσελκύει μεγάλα πλήθη προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τον χώρο και με την βοήθεια των μοναχών της Σκήτης προχώρησαν σε καταγραφή των αντικειμένων που λείπουν. 
Σύμφωνα με τους μοναχούς από την Σκήτη και την εικόνα της Παναγίας έλεπιαν τιμαλφή αλλά όχι μεγάλης αξίας. Επρόκειτο για τάματα και αναθήματα πιστών περασμένα σε μια αλυσίδα. Πιθανότατα μαζί με τα άλλα τιμαλφή και τάματα να κλάπηκε και ένα παλιό αρχιερατικό εγκόλπιο όχι όμως μεγάλης οικονομικής και χρηματικής αξίας. 
Η Αστυνομία του Αγίου Όρους ενήργησε άμεσα και γίνονται τώρα προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών και των κλοπιμαίων.
Αντώνης Τριανταφύλλου

9653 - Η διοίκηση του Αγίου Όρους (1600-1927)Το Πρωτάτον →
Λεπτομέρεια χαλκογραφίας 1713
Συλλογή Ι. Μονής. Σίμωνος Πέτρας

9652 - Δεν θα πανηγυρίσει και δεν θα δεχθεί επισκέψεις η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους


9651 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καρουλιώτης (1869 - 2 Οκτωβρίου 1937)


Γεννήθηκε στην επαρχία Σαράτοφ της Ρωσίας το 1869. Από μικρός αγάπησε την προσευχή, την οποία δίδασκε και στους συνομίληκούς του, αγόρια και κορίτσια, που τον σέβονταν ως Γέροντα του μικρού «κοινοβίου» τους. Αγάπησε τη μάθηση κι έφθασε ν’ αποφοιτήσει από τη θεολογική Ακαδημία του Καζάν. Εκεί εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Το 1901 ήλθε στο Άγιον Όρος και αγωνίσθηκε σε διάφορα Κελλιά και Καλύβες της Καψάλας και του Αγίου Βασιλείου. Από το 1913 εγκαταστάθηκε στα Καρούλια. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μελέτη του μυροβόλου Συναξαριστή. Συνέχεια

9650 - Μνήμη Πατριάρχου Δημητρίου (1914 - 2 Οκτωβρίου 1991) [Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ιβηρίτης]


 Σχετικό: Αρχιμ.Βασίλειος Ιβηρίτης: O Πατριάρχης Δημήτριος ήταν ένας ταπεινός και αθόρυβος ιερουργός του μυστηρίου της Εκκλησίας


 Ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος
προσκυνών τον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου
Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο 
του Επισκόπου Ροδοστόλου κ. Χρυσοστόμου

9649 - Νεομάρτυς Χατζη-Γεώργιος (†1794)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Οκτωβρίου