Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

9566 - Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι (2017, βίντεο)


Στιγμές από την πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού κ. Ησαΐα, του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσοστόμου Παπαδάκη, αγιορειτών ιερομονάχων και πρεσβυτέρων, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

9565 - Η πορεία των αγιορειτικών μετοχίων κατά τον 20ό αιώνα

Ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γεώργιος Παπάζογλου μιλάει για την πορεία των αγιορειτικών μετοχίων κατά τον εικοστό αιώνα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

9564 - Η ιστορία του Αγίου Ιωάννη Ορφανίου Καβάλας (Μετόχι της αγιορειτικής Ιεράς Μονής Διονυσίου)

Με την ιστορία της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία συνδέεται και το μετόχι στο Ορφάνι της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους. Μας είναι άγνωστο πότε ακριβώς εμφανίζεται το πρώτον το μετόχι αυτό στην περιοχή, αφού, ως γνωστόν, τα αγιορειτικά έγγραφα παρέχουν σχετικές πληροφορίες μετά τον 13ο αιώνα. Γνωρίζουμε, όμως, από ένα «Χρονικό έτους 1638» ότι το μετόχι του Ορφανίου και το νεώριο της Μονής έκτισαν οι εκ Σερρών αδελφοί Μανουήλ και Θωμάς, (αρχιμ. Γαβριήλ, Η εν Αγίω Όρει Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, Αθήνα 1959, σ. 15 και Σ. Ν. Καδάς, Τα σημειώματα των χειρογράφων της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, εκδ. Ι.Μ. Διονυσίου, Άγιον Όρος 1996, σ. 214, 256 και ο ίδιος Κώδιξ Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, εκδ. Ι.Μ. Διονυσίου, Άγιον Όρος 1994, σ. 121).

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

9563 - Ο ναός του Πρωτάτου





















9562 - Βίντεο από την Ιερά Μονή Ιβήρων, λίγη ώρα πριν την Αγρυπνία για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου

Στο περιθώριο της Πανήγυρης στην Ιερά Μονή Ιβήρων ο Μοναχός Αθανάσιος Καρουλιώτης (Монах Афанасий) μας ξεναγεί στην αυλή της Μονής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο από προσκυνητές λαϊκούς και μοναχούς, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Αγρυπνίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εντυπωσιακές οι σκηνές από τον χώρο διαμονής των υπεραρίθμων προσκυνητών στο 4:08-5:21. 
Το βίντεο δημοσίευσε η σελίδα http://svetogorac.blogspot.gr

9561 - Την εγχείρηση στην έκανε τα ξημερώματα ο γέροντας Παΐσιος!

Διήγηση Νικολάου Κουλούρη,
Καθηγητού στο Τμήμα Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου:
«Το έτος 2012, ο φοιτητής μου στο Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Στέλιος Κρεούζος, ο οποίος είναι δημοσιογράφος του ΡΙΚ, διαγνώσθηκε με υγρό στους πνεύμονες και στην καρδιά. Ταλαιπωρήθηκε επί ένάμισυ έτος νοσηλευόμενος για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε Νοσοκομείο. Τελικά, ο θεράπων ιατρός του συνέστησε να υποβληθή σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υγρού, ώστε να σταματήση η ταλαιπωρία του. Η επέμβαση αυτή διακρίνεται από μη αμελητέο βαθμό επικινδυνότητας, όπως ανέφερε στον φοιτητή μου ο χειρουργός. Την παραμονή της προγραμματισμένης ημέρας για την επέμβαση, ο φοιτητής μου έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο. Τον είχε καταλάβει εύλογη άγωνία για την έκβαση της επέμβασης. Το απόγευμα τον επισκέφθηκε μιά ξαδέλφη του και του έφερε ένα βιβλίο για τον Γέροντα και ήδη όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, λέγοντάς του ότι η ανάγνωσή του θα τον βοηθήση να ηρεμήση.

9560 - Ιερομόναχος Νεκτάριος Καυσοκαλυβίτης· ο Πνευματικός (1904 - 30 Αυγούστου 1989)

Ο ιερομόναχος Νεκτάριος (στο μέσον)
με τον ιερομόναχο Ιωακείμ (δεξιά)
και τον μοναχό Ευθύμιο.




[…] Αργότερα, το 1930, μαζί με άλλους πατέρες, ήλθε στο Άγιον Όρος, όπου εγκαταβίωσε στο ησυχαστικό Κελλί του Αγίου Ευθυμίου, πάνω από τη σκήτη των Καυσοκαλυβίων, πλησίον του σπηλαίου του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, όπου εκάρη μεγαλόσχημος το 1931. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς και κατεστάθη Πνευματικός το 1937. Ευλαβέστατος, ευσεβέστατος, σεβάσμιος ο Γέροντας Νεκτάριος αγάπησε υπέρμετρα τον Θεό, τον μοναχισμό, την ησυχία και τον συνάνθρωπο. Πένης, ασκητικός, ησύχιος και ταπεινός παρέμεινε στο ερημικό Κελλί του. Έστελνε παραμυθητικές επιστολές σε πολλούς πονεμένους. Προσευχόταν για όλους. Εκεί τον γνωρίσαμε κι εμείς στη δύση του βίου του να μας νουθετεί αγιοπατερικά, νηφάλια, ψυχωφελέ-στατα. […] Περισσότερα

9559 - Μοναχός Γεδεών Κολιτσιώτης (1894 - 30 Αυγούστου 1979)

Ο γέροντας Γεδεών (καθήμενος)
μετά του υποτακτικού του ιερομονάχου Διονυσίου









[...] Το 1920 αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Προσήλθε στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Καψάλας υπό τον Γέροντα Γεράσιμο. Το 1925 εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Γεδεών. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρουμανία για εράνους υπέρ του Κελλιού τους, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Επέστρεψε με πολλά χρήματα και πολλά ονόματα για μνημόνευση, τα οποία παρέδωσε στον Γέροντά του. Με την ευλογία του Γέροντός του μετοίκησε το 1929 στο Κελλί του Αγίου Τύχωνος. Λίγο αργότερα συνδέθηκε με τους αδελφούς Γυμνάσιο (†1965) και Διονύσιο (†2004), που ζούσαν πολύ φτωχικά και του υποτάχθηκαν με αφοσίωση. Το 1933 έγιναν υποτακτικοί του και άλλοι οκτώ μοναχοί. [...] Περισσότερα

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

9558 - Νικάνωρ ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης

Ήταν χαρακτηριστικός τύπος και εικών Αγιορείτου ασκητού.
Μακρυγένης, υψηλός, άδολος στην ομιλία, 
στη συμπεριφορά, παιδική καρδιά, εργατικός 
(ησχολείτο με την κατασκευή μάλλινων φανελλών)

Άκρως φιλάδελφος και ελεήμων,
το σπίτι του ήταν ανοιχτό σε όλους, με αγάπη
και καλωσύνη προσέφερε φιλοξενία αβραμιαία
στον κάθε αδελφό. Αν δεν είχε άνθρωπο να περιποιηθή,
θα έψαχνε να βρη, ως άλλος Αβραάμ, που καθόταν
στον δρόμο μήπως περάσει κανείς,
να τον προσκαλέσει στον οίκο του. 



















9557 - Μνημόσυνο Ιεροδιακόνου Θεοδοσίου, Γέροντος του Ιβηριτικού Κελλίου Αγίας Άννης (φωτογραφίες)


Γράφτηκε από την Romfea.gr
Εις το Ιβηρίτικον Ιερόν Κελλίον της αγίας Άννης, πλησίον των Καρυών, ετελέσθη αρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνον, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαρία τη λήξη γενομένου Γέροντος του Κελ-λίου, Ιεροδιακόνου Θεοδοσίου, του οποίου ήδη εγένετο και η ανακομιδή των λειψάνων, μετά παρέλευσιν πενταετίας όλης από της κοιμήσεώς του, κατά τήν 12ην/25ην Αὐγούστου 2012.

9556 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Στο Άγιον Όρος μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος κατόπιν αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και προσκλήσεως του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντος Γερβασίου Ιβηρίτου προκειμένου να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.
Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στις Καρυές το απόγευμα της Κυριακής 27ης Αυγούστου γενόμενος δεκτός υπό του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Γερβασίου Ιβηρίτου και των μελών της Ιεράς Επιστασίας.

9555 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ιβήρων (φωτογραφίες)

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη και παράδοση, εορτάσθηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.
Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Νέα Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου και Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας).

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

9554 - Άρθρο του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου: «Εδώ και χρόνια η Εκκλησία δανείζεται, εντελώς αμελέτητα, τα κουρέλια της Δύσης»

Είμαστε λαός, που οι ρίζες μας είναι καλά στην γη βαλμένες. Κόψε, σφάξε, ρήμαξε, απολίτιστε λαέ. Η Ελλάδα και από το πιο μικρό ριζίδιο θα ανεμίση φυτά και δένδρα κατάκαρπα.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΩΔΙΚΟΓΡΑΦΟΣ 
ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Ἀνήσυχος ὑπὲρ τὸ δέον, ζητῶ σὰν τὸ πιὸ ἀναγκαῖο πρᾶγμα στὴν ἐποχή μας νὰ κωδικοποιηθοῦν, ὄχι μόνον τῆς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ἀλλὰ καὶ τῶν προκατόχων τους τὰ γκρεμίσματα καὶ οἱ καταστροφές, καὶ κυρίως αὐτὲς ποὺ σὰν ξαφνιάσματα πραγματοποιήθηκαν τὰ τελευταῖα χρόνια καὶ στὸν πολιτικὸ κόσμο καὶ στὸν ἐκκλησιαστικό. Ἴσως πολλοὶ σκεφθοῦν ὅτι ἐβράδυνα. Ἡ βραδύτητα ὅμως αὐτὴ θὰ μᾶς δώση καλύτερη εἰκόνα γιὰ τὰ ὅσα διεπράχθησαν σ᾽ αὐτὴν τὴν γωνιὰ τοῦ κόσμου.
Δὲν εἶναι ἡ Ἑλλάδα ἕνα ἀπὸ τὰ πολλὰ κράτη, ἀλλὰ πάντοτε ὑπῆρξε τὸ μοναδικὸ κράτος τῆς ὑψηλῆς φιλοσοφίας καὶ τοῦ ἀληθινοῦ πολιτισμοῦ. Δὲν θριάμβευσε ποτὲ ἡ Ἑλλάδα στὸν τεχνικὸ πολιτισμό, ἀλλὰ στὸν πνευματικό. Ἂν τὴν χαρακτηρίσουμε γωνιὰ τοῦ κόσμου, δὲν θὰ εἶναι ἄστοχο, γιατὶ σ᾽ αὐτὴν προσέκρουσαν ὅλοι οἱ πολιτισμοὶ τῆς γῆς. Ὅλοι οἱ διψασμένοι θέλησαν νὰ ξεδιψάσουν ἀπὸ τὶς πηγές της καὶ ὅλοι οἱ πεινασμένοι νὰ χορτάσουν ἀπὸ τὰ ἐδέσματα ποὺ μαγείρεψαν οἱ αἰῶνες σ᾽ αὐτὸ τὸ κακκάβι τὸ ἐκλεκτό, ποὺ λέγεται Ἑλλάδα. Δὲν εἶναι, ὅπως εἶπε ἕνας ὑπουργός, «ἕνα κράτος», ἀλλὰ «τὸ κράτος».

9553 - Συνομιλώντας με τον Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, τον αρχιμάγειρο του Αγίου Όρους

Ο Γέροντας του Ιερού Λαυριωτικού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου, 
Μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός,
μιλάει για το διακόνημα του μάγειρα στο Άγιον Όρος.

9552 - Μοναχός Ιωσήφ Ησυχαστής (1898 - 15/28 Αυγούστου 1959)

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

9551 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για την Κοίμηση της Θεοτόκου


Απόψε τελείται Αγρυπνία στο Άγιο Όρος για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου). 
Πανηγυρίζουν ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου, η Ιερά Μονή Ιβήρων, η Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα, και πολλά κελλιά και καλύβες, που είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

9550 - Λαμπρό συλλείτουργο σήμερα στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητρο-πολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούρ-γησαν οι Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιος και Ταμασού Ησαΐας.
Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος θα προεξάρχει της εορτής της Κοιμήσεως.
Να αναφερθεί ότι το Καθολικό του Ευαγγελισμού ήταν κατάμεστο από πλειάδα προσκυνητών, από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Ρουμανία και από διάφορα μέρη του κόσμου. Συνεχίστε την ανάγνωση

9549 - Αγιορείτικη Μελουργία και Αγιορείτες Μελουργοί

Αγιορείτικη Μελουργία

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

9548 - Νέος τόμος με ομιλίες του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους (†2014)









ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΕΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΩΝ
Ὁμιλίες τοῦ μακαριστοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μας Ἀρχιμ. Γεωργίου στήν Τράπεζα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τήν δεκαετία 1981-1991.
Έκδοση 2017


Λοιπές εκδόσεις της Μονής: 
http://www.monastery.gr/ekdoseis/ekdoseis.htm

Για να κατεβάσετε φυλλάδιο όλων των εκδόσεων της Μονής πατήστε εδώ

Email παραγγελιών βιβλίων: 

9547 - Πολιτισμός, αλλά και μέσον αναζήτησης βοήθειας, στην έρημο του Αγίου Όρους!

φωτογραφία: Γέρων Αθανάσιος Καρουλιώτης (фото: старац Атанасије Каруљски)

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

9546 - Η εορτή του Αγίου Νήφωνος, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως εις την Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Διονυσίου Αγίου Όρους και του Καθηγουμένου αυτής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Πέτρου, προέστη της Πανηγύρεως επί τῇ εορτῇ του Αγίου Νήφωνος, του από Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ετελέσθη σε κατανυκτική ατμόσφαιρα  και συμφώνως προς την Αγιορείτικη τάξη και παράδοση, κατά το χρονικό διάστημα της 23ης και 24ης Αυγούστου ε.έ. (10-11 /08/ 2017 π.η.).
Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία αυτού, αφίχθη  εις την Ιερά Μονή, το μεσημέρι της παραμονής της εορτής, όπου και έτυχε  θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μοναστηριού, ενώ εν συνεχεία Προεξήρχε της ολονυκτίου Ιεράς Αγρυπνίας και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στο Καθολικό της Μονής.

9545 - Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός (Φιλοθεΐτης), o Σχολάρχης του Γένους

Ένας Έλληνας
έδωσε τα φώτα και την ελπίδα στους υπόδουλους
Θα μπορούσαμε να πούμε στον τίτλο “ένας Ρωμιός” αλλά προτιμούμε να δανειστούμε τον τίτλο από τις Δοκιμές του Γιώργου Σεφέρη ο οποίος τιτλοφορεί ένα κείμενό του “Ένας Έλληνας – Ο Μακρυγιάννης”, -αν και εδώ δεν αναφερόμαστε στο στρατηγό.
Πάντως ένας Έλληνας μόνος του και ολομόναχος δεν μπορεί να υπάρξει. Θα είναι σαν τη μαύρη κατάρα, για να μην πούμε και άκρως επικίνδυνος. Ο Έλληνας μπορεί να υπάρξει μόνον ως πρόσωπο. Ένα κοινωνικό ον μέσα στην κοινότητα από την οποία εμπνέεται, χωρίς να περιχαρακώνεται και να μένει αποκλεισμένος από τον λοιπό κόσμο, να συμπεριφέρεται με ευθύνη και ευγένεια, να προσφέρει όπου μπορεί και βεβαίως να λογοδοτεί. Το ένα άτομο “ως Έλληνας” ή ακόμη χειρότερο ως ελληναράς στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελεί μια τραγική φιγούρα αν όχι μια καρικατούρα.
Για να υπάρξει ο πραγματικός Έλληνας πρέπει να βρει έναν όμοιó του για να αποτελεί πρόσωπο (προς όψιν). Και όταν δεν τον βρίσκει θα πρέπει να τον “δημιουργήσει”… Κάτι τέτοιο ποιητική αδεία, ως σενάριο και ως υπόθεση εργασίας θα ισχυριστούμε για τον μεγάλο αυτόν Ρωμιό, ο οποίος τον 18ο αιώνα γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάσταση των υποδούλων συμπατριωτών του ανέστειλε τη δική του ησυχία και βάλθηκε να τους φέρει στο αρχέγονο κάλλος. (Καμία σχέση με την αρχαιομανία των λογίων που επικράτησε μετά την επανάσταση και την απελευθέρωση της χώρας, η οποία μας απέκοψε βίαια από την ελληνική συνέχεια).

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

9544 - Η υπακοή έχει ταπείνωση και αγάπη (Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός)

Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009) μιλάει για τον πνευματικό αγώνα της υπακοής, η οποία περιέχει την ταπείνωση και την αγάπη και σώζει τον άνθρωπο από την φιλαυτία, αφού η θεία χάρη στηρίζει, αγιάζει και σώζει, χαρίζοντας στους αγίους την εμπειρία του ακτίστου φωτός της Μεταμορφώσεως ως πρόγευση του Παραδείσου.

9543 - Στα Καρούλια του Αγίου Όρους (βίντεο)

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

9542 - Βίντεο από την Πανήγυρη της Θείας Μεταμορφώσεως στο Κουτλουμούσι

Η εορτή της Θείας του Χριστού Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Λαμψάκου κ. Μακαρίου, συμπροσευχομένου του Πανιερ. Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Γέροντα Βαρθολομαίου του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Γέροντα Χριστόδουλου, αγιορειτών ιερομονάχων αντιπροσώπων των άλλων Μονών, παρουσία κελλιωτών μοναχών και ευλαβών προσκυνητών. 

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

9541 - Το νέο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην κορυφή του Άθω. Ένα οικοδομικό θαύμα στα 2033 μέτρα! (φωτογραφίες)

Στην κορυφή του όρους Άθω, στο άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους, στα 2033 μ. είναι σχεδόν έτοιμος ο πανέμορφος Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού που πανηγύρισε για το Άγιον Όρος το Σάββατο 19 Αυγούστου! Συνεχίστε την ανάγνωση - περισσότερες φωτογραφίες.

Για το προηγούμενο εκκλησάκι δείτε την παλαιότερη ανάρτησή μας:

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

9540 - Φωτογραφίες από τη χθεσινή λαμπρή Πανήγυρη στο Χιλιανδαρινό κελλί Πατερίτσα που τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Με αγιορειτική κατάνυξη εορτάστηκε χθες, 19/6 Αυγούστου, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο ομώνυμο Ιερό Χιλανδαρινό Κελί στο Άγιον Όρος.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του μοναχού Μιλούτιν Χιλιανδαρινού (Милутин Хиландарац) και τις δανείστηκα από τη σελίδα του ιερομονάχου Δοσίθεου Χιλιανδαρινού (Доситеј Хиландарац)

9539 - Ίσως το καλύτερο φωτογραφικό αφιέρωμα στο Άγιο Όρος, όπως αυτό ήταν το 1971

Φθινόπωρο του 1971 δύο ξαδέλφια ο Σπύρος Μπαφαλούκος (1953-2015) και ο Δρ Νικολός Εξαδάκτυλος (γεν. 1947) συνταξιδεύουν για το πρώτο τους προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

9538 - Ο λαμπρός εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε, κατά το Αγιορείτικο Τυπικό, στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρμοβίσκυ και Λαμπίνσι, περιοχής Καυκάσου της Ρωσίας,  κ. Ιγνατίου, με την παρουσία του Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Κασμίρογλου, του πρώην Υπουργού κ. Μπόλαρη, του Καθηγητού Θεολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πασχαλίδη, των Αστυνομικών Αρχών, Πατέρων άλλων Ιερών Μονών και μεγάλου πλήθους προσκυνητών από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

9535 - Περί μίας λειτουργικής πλάνης (Εκ της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου)

Στην εφημερίδα «Ορθόδοξος τύπος», στις 3 Φεβρουαρίου ε.ε., δημοσιεύτηκε το άρθρο του πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Βολουδάκη υπό  τον τίτλο «Πλάνη ο καθαγιασμός δύο αγίων ποτηρίων εις μίαν θ. λειτουργίαν». Εάν ο αιδεσιμολογιώτατος πατήρ μόνο θα εξέφραζε την άποψή του για το θέμα, μπορούσε κανείς να μην κάνει κανένα σχόλιο, εφ’ όσον ο καθένας δικαιούται να πει τη γνώμη του για οποιοδήποτε ζήτημα. Αλλ’  ἐπειδὴ αφ’ ενός την λανθασμένη του γνώμη ο π. Βασίλειος πλαισιώνει με τολμηρές και πρόχειρες εκφράσεις, και αφ’ ετέρου διότι δημοσιεύεται όχι σε κάποιο τυχαίο περιοδικό, αλλά σε μία δημοφιλή εφημερίδα, θεωρήσαμε αναγκαίο να προβάλουμε την αλήθεια των πραγμάτων και την ιστορική πορεία του θέματος, ούτως ώστε να μην οδηγούνται οι πιστοί σε πραγματική πλάνη και να βασανίζονται οι συνειδήσεις των αδυνάτων.
Οι θέσεις του π. Βασιλείου είναι οι εξής·
α) Η θεία λειτουργία τελείται με  ένα άγιο δισκάριο και ένα άγιο ποτήριο, όπως ακριβώς την τέλεσε για πρώτη φορά ο Κύριος. Αυτήν την αλήθεια δεν την αμφισβητεί κανένας.
β) Μία σταγόνα θείου αίματος δύναται να καθαγιάσει, αν χρειαστεί, ολόκληρο πέλαγος νάματος, οίνου δηλαδή. Πάλι σύμφωνοι.
γ) Αν παραστεί ανάγκη και εφ’ όσον λειτουργούν και άλλοι ιερείς, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα άγια ποτήρια για την κοινωνία του λαού. Και εδώ – καμία αμφιβολία.
 Η διαφωνία μας με τον ευλαβέστατο ιερέα έγκειται στο λάθος του για το πότε και πώς καθαγιάζεται το περιεχόμενο των υπολοίπων αγίων ποτηρίων. Εδώ υπάρχουν δύο εκδοχές.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

9534 - Το Άγιον Όρος. Τόπος Άγιος και Ιερός


«Το Άγιον Όρος. Τόπος Άγιος και Ιερός»,
Αφιέρωμα του Περιοδικού του Εθνικού Κήρυκα 
12-13 Αυγούστου 2017.
Νέα Υόρκη 2017

Διαβάστε το αφιέρωμα, σε ψηφιακή μορφή, εδώ

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

9533 - Πόση αγάπη έχει η Παναγία μας και σκεπάζει... Ομιλεί ο Γέρων Παρθένιος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης 15-8-2014.

9532 - Εσφιγμένου Βαρθολομαίος - Ευχές δεκαπενταυγούστου

9531 - Δεκαπενταύγουστος



Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

9530 - Γέρων Αβιμέλεχ μοναχός. Ένα διαμάντι της Αθωνικής Ερήμου

Σε ψηφιακή μορφή:
Στιβακτάκης Αντώνιος, Σητεία 2000
























Σχετικά:

9529 - Αναμνήσεις ενός προσκυνητή από τον αείμνηστο Γέροντα Γεώργιο Καψάνη

Μιχάλ Ντβορζάτσεκ
Ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος (Καψάνης), προηγούμενος της Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, εκοιμήθη μετά από μακροχρόνιες επιπλοκές της υγείας του κατά την εορτήν της Γεννήσεως της Εκκλησίας της Καινής Διαθήκης, δηλαδή την ημέρα της Αγίας Πεντηκοστής. Ο Μητροπολίτης Λαρίσσης Ιγνάτιος, πνευματικό τέκνο του αρχιμ. Γεωργίου, που ήταν παρών κατά την ακολουθία της κηδείας του, με συγκίνηση στο πρόσωπό του πρόφερε αυτές τις αξιομνημόνευτες λέξεις: «Πού πας Γέροντά μας, εσύ που ήσουν η παρηγοριά του λαού, ο υπέρμαχος της πίστεως και του πνευματικού αγώνος»; Πολλοί, που γνωρίζουν προσωπικά τον Γέροντα Γεώργιο αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος της αναχωρήσεώς του από την επίγεια ζωή κατά την Πεντηκοστή, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ειδικά όταν, γνωρίζοντας ότι η πνευματική, ποιμαντική και συγγραφική του δραστηριότητα, ήταν πάντοτε γεμάτη με μια ιδιαίτερη αγάπη για την Αγία Εκκλησία, για την «κοινωνία θεώσεως» που αγαπούσε τόσο πολύ και την οποία υπηρετούσε με ζήλο με μεγάλη αυτοθυσία για ολόκληρή του τη ζωή.
Ποιός ήταν πράγματι ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος; Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν μιλούσε για την προσωπική του ζωή και αν το έκανε το έκανε με μεγάλη απροθυμία. Ήταν ο αληθινός μοναχός, ο οποίος άφησε τα πάντα για να κερδίσει τον πολύτιμον μαργαρίτην που είναι ο Χριστός. Τω όντι συνήθιζε να λέγει: «Αν είσαι με τον Χριστόν, το καθετί είναι ωραίο, οπουδήποτε ευρίσκεσαι, απλά παντού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Άγιον Όρος».

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

9528 - Κατοχικά έργα και σύγχρονα παράπονα

Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης († 1983)
Προηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου, Αγίου Όρους
Σεπτέμβριος του 1941. Εκ των στρατοπέδων της Γερμανικής Κατοχής, και ιδίως του «Παύλου Μελά» Θεσσαλονίκης, αι αποδράσεις επληθύνοντο καθ’ ημέραν και νύκτα τη βοηθεία του Ελληνικού υπηρετικού προσωπικού.
Οι πλείστοι των δραπετών ήσαν Νεοζηλανδοί στρατιώται και Κύπριοι εκ των αιχμαλωτισθέντων κατά την μάχην της Κρήτης, και μερικοί, ιδία αξιωματικοί, Άγγλοι.
Τους τοιούτους, μη γνωρίζοντας διόλου την χώραν, καθωδήγουν ειδικοί πράκτορες της μετέπειτα Εθνικής Αντιστάσεως, και ως προσφορώτερον τόπον αποκρύψεως επί τινα καιρόν υπεδείκνυον τας Χερσονήσους της Χαλκιδικής, και ειδικώτερον το Άγιον Όρος, ίνα εκείθεν ευκολώτερον έπειτα διεκπεραιούνται εις την Μέσην Ανατολήν διά Τσεσμέ και Αϊβαλί.

9527 - Άγιον Όρος (αρχιτεκτονική)

Πλούταρχος Θεοχαρίδης, αρχιτέκτων – αναστηλωτής
Παντελής Φουντάς, αρχιτέκτων – αρχαιολόγος
Στέργιος Στεφάνου, αρχιτέκτων – αναστηλωτής
… Τα μοναστικά ιδρύματα καλύπτουν, από την άποψη της καθημερινής ζωής, όλες τις λειτουργίες που έχει ένα παραδοσιακό σπίτι: ύπνο, διημέρευση και διατροφή, αποθήκευση των αγαθών, οικοτεχνία.

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

9526 - «Αθωνιάδα Σχολή»: Η μεγάλη συμβολή του Αγίου Όρους στη παιδεία του Γένους

Ο Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας-Σιγιλογραφίας Νικόλαος Παπαδημητρίου αναπτύσσει το θέμα Περί της Αθωνιάδας Σχολής, ως μεγάλου Πανεπιστημίου επί Τουρκοκρατίας, το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, τις μορφές που δίδαξαν και εν γένει τη συμβολή της Σχολής στο υπόδουλο Γένος.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

9525 - Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος μέσα από τα κείμενα των αποφάσεών Της

Αρχιμ. Τύχων,
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους
Η Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος η συνελθούσα εις το Κολυμπάρι της Κρήτης κατά την εορτήν της Πεντηκοστής του 2016, μέσα από τα κείμενα των αποφάσεών Της.
Έχει παρέλθει ήδη ένα έτος από την ολοκλήρωσι των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου εις το Κολυμπάρι της Κρήτης κατά την Πεντηκοστή του 2016. Ήταν μία Σύνοδος η οποία δέχθηκε σφοδρά πολεμική και αντιμετω-πίσθηκε με απορριπτική διάθεσι τόσο πριν την σύγκλησί Της όσο και μετά την ολοκλήρωσι των εργασιών Της.

9524 - Ο λόγιος ιερομόναχος Γεράσιμος Σμυρνάκης


Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

9522 - Άγιον Όρος.

…έπειτα ο σερδάρης μας ωδήγησε στο διπλανό δωμάτιο της εκελεστικής εξουσίας. Μπαίνομε. Ο Πρωτεπιστάτης –ο πρωθυπουργός περίπου- μας έδωσε μ’ ευγένεια το χέρι. Έπειτα κάθησε με μεγαλοπρέπειαν στην έδρα του, είδος στασιδιού, και μας άφησε να πούμε το σκοπό του ταξειδιού μας. Ο γραμματεύς, αφού πήρε τα ονόματά μας, άρχισε να συντάσση το διαμονητήριο. Πολύτιμο έγγραφο. Είναι η άδεια κυκλοφορίας στα μοναστήρια. Μ’ αυτό το κλειδί ανοίγει η πόρτα κάθε μοναστηριού, και χωρίς αυτό, είσαι άστεγος και άγνωστος.
- Θα ταξιδέψετε μαζί και οι τρεις ή χωριστά;
- Προτιμούμε μαζί.
- Έχει καλώς.
Καθένας από τους τέσσαρες Επιστάτες έβγαλε από το ράσο του το τέταρτο μιας σφραγίδος. Αφού ένωσαν τα τέσσαρα κομματάκια επάνω στο έγγραφο, ο Πρωτεπιστάτης, με αργό και αβρό κίνημα, μας το έδωσε.
Αποκτήσαμε δικαίωμα κυκλοφορίας στο Όρος.
Και τώρα πριν αφήσουμε την πρωτεύουσά του, το αγέλαστο χωριουδάκι που δεν κρατεί τον ξένο παρά για λίγην ώραν, όση χρειάζεται να τον διώξη, πριν ανεβούμε στα μουλάρια που χτυπούν τα πέταλά τους στο λιθόστρωτο, θα του ρίξωμε μια τελευταία ματιά. Σπίτια παλιά ή καινούργια, κρυμμένα μέσα στα δένδρα. Εδώ ένα χάλασμα, εκεί μια πεντάπατη οικοδομή. Καμμία διαφορά δεν έχουν. Όλα νεκρά, όλα κελλιά…

9521 - Μεταμόρφωση του Σωτήρος