Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

9566 - Πανήγυρις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι (2017, βίντεο)


Στιγμές από την πανήγυρη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού κ. Ησαΐα, του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Χρυσοστόμου Παπαδάκη, αγιορειτών ιερομονάχων και πρεσβυτέρων, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

9565 - Η πορεία των αγιορειτικών μετοχίων κατά τον 20ό αιώνα

Ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γεώργιος Παπάζογλου μιλάει για την πορεία των αγιορειτικών μετοχίων κατά τον εικοστό αιώνα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

9564 - Η ιστορία του Αγίου Ιωάννη Ορφανίου Καβάλας (Μετόχι της αγιορειτικής Ιεράς Μονής Διονυσίου)

Με την ιστορία της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία συνδέεται και το μετόχι στο Ορφάνι της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους. Μας είναι άγνωστο πότε ακριβώς εμφανίζεται το πρώτον το μετόχι αυτό στην περιοχή, αφού, ως γνωστόν, τα αγιορειτικά έγγραφα παρέχουν σχετικές πληροφορίες μετά τον 13ο αιώνα. Γνωρίζουμε, όμως, από ένα «Χρονικό έτους 1638» ότι το μετόχι του Ορφανίου και το νεώριο της Μονής έκτισαν οι εκ Σερρών αδελφοί Μανουήλ και Θωμάς, (αρχιμ. Γαβριήλ, Η εν Αγίω Όρει Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, Αθήνα 1959, σ. 15 και Σ. Ν. Καδάς, Τα σημειώματα των χειρογράφων της Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, εκδ. Ι.Μ. Διονυσίου, Άγιον Όρος 1996, σ. 214, 256 και ο ίδιος Κώδιξ Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, εκδ. Ι.Μ. Διονυσίου, Άγιον Όρος 1994, σ. 121).