Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

9504 - Αναμνήσεις από τη μαθητεία κοντά στον Διακο-Διονύση Φιρφιρή


Ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χασανίδης μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Αγιορείτης Ιεροψάλτης Διακο-Διονύσης Φιρφιρής». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ήταν ενταγμένη στις Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης (Μάιος 2017) του Τμήματος Θεολογίας.

9503 - Εκ Μαρουδά ψελλίσματα

Πέντε ομιλίες
στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως
Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Προλογικό σημείωμα
Ο Γέροντας του κελλιού Μαρουδά Μακάριος κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη, όμως δεν ειν’ αυτός ο λόγος της πνευματικής μας σχέσεως. Αυτή οφείλεται στον άτεγκτα ειλικρινή λόγο του. Στην ανεπιτήδευτα εκφραζόμενη γνώμη του. Στην σταθερά Ορθόδοξη άποψή του. Στην ανυπόκριτα ανθρώπινη ματιά του. Στην ακλόνητα βιωμένη πατερική εμπειρία του. Στην αγάπη του στην Εκκλησία, στο Μοναχισμό και στον άνθρωπο.
Ο ανίδεος χριστιανός και ο ευφάνταστος πιστός θα διερωτηθούν: «Μα! Δεν είν’ αυτονόητα αυτά;». Όχι! δεν είναι. Γι’ αυτό έφτασα να αγανακτήσω πολλές φορές μαζί του, όταν απέρριπτε τις πιο «φιλάνθρωπες» απόψεις μου, λέγοντας: «Δεν αφουγκράζεσαι σωστά την ανθρώπινη ψυχή», «μιλάς με βάση τα διαβάσματά σου, δεν ξέρεις τη ζωή».
Τελικά έχει δίκαιο. Αν η Ορθοδοξία δεν ανοίγει μονοπάτια, τότε δεν είναι για τη ζωή μας, είναι για προθήκη Μουσείου. Αν η Ορθοδοξία δεν παίρνει πρωτοβουλίες, κάποτε και ενάντια στη βόλεψή της, τότε δεν είναι υγιεινή τροφή, είναι κονσέρβα.