Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

9468 - Η Ιερωσύνη, οι Ποιμένες και τα προσόντα αυτών (Γέροντας Γεώργιος, Προηγούμενος Γρηγοριάτης)


α) Ἡ φύσις καὶ ἀποστολὴ τῆς Ἱερωσύνης.
Τὴν εὐθύνην καὶ τὸ λειτούργημα τῆς διαποιμάνσεως τοῦ πιστοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ ἀναλαμβάνουν διὰ τῆς χειροτονίας των οἱ Ποιμένες τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι ὁ Ἐπίσκοπος καὶ ὁ Πρεσβύτερος καὶ ὁ τούτων βοηθὸς ἐν τῇ διακονίᾳ τῶν Μυστηρίων διάκονος (ιη΄ τῆς Α΄ ), χαρακτηριζόμενοι καὶ ὡς «προεστῶτες» αὐτῆς (α΄ Ἀντιοχ.).
Οἱ ἱ. Κανόνες διακρίνουν τάς ἑξῆς τάξεις ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ:

9467 - Βίντεο από την Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέα στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές

Στιγμές από την πανήγυρη της Βατοπαιδινής Σκήτης του αγ. Ανδρέα στο Σεράι στην οποία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, συλλειτούργησαν ο Δικαίος της Σκήτης Γέροντας Εφραίμ, αγιορείτες ιερομόναχοι, και συνεόρτασαν πολλοί αγιορείτες μοναχοί με πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Σχετικά:

9466 - Νέα έκδοση της Σιμωνόπετρας: Τυπικόν Μεθοδίου

Νικόλαος Κόιος, Διευθυντής Σύνταξης Πεμπτουσίας, Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΑΘ
Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας εκτός από το εντυπωσιακότατο κτηριακό της συγκρότημα, είναι γνωστή στους φιλαγιορείτες για την ιδιαίτερη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζει τη λειτουργική ζωή και την ψαλτική. Στο πνεύμα αυτό τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε σειρά ιδιαίτερα επιμελημένων λειτουργικών και μουσικών εκδόσεων.
Νέος καρπός αυτού του τόπου της αγιορειτικής λειτουργικής ζωντάνιας αποτελεί το Τυπικόν του ιερομονάχου Μεθοδίου Σιμωνοπετρίτου του Ηλιοπολίτου, το οποίο παραδίδεται στη δημοσιότητα από τη Μονή του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτη και της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου. Πρόκειται για τυπικές σημειώσεις πάνω στην πολύπτυχη και πολυποίκιλη λειτουργική παράδοση του Αγίου Όρους. Είναι γεγονός ότι η Αγιορειτική λατρευτική ζωή, αν και έχει ενιαίο λειτουργικό κορμό, χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, εφόσον κάθε Μονή έχει τις δικές της τυπικές διατάξεις και παραδόσεις.