Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

9437 - «Περί Προσευχής – Ερμηνεία στον όσιο Νείλο τον Ασκητή». Νέο βιβλίο του Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Κυκλοφορεί από την Ίνδικτο το νέο έργο του Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου με τίτλο Περί Προσευχής – Ερμηνεία στον όσιο Νείλο τον Ασκητή. 
Στην παρούσα έκδοση, ο Γέροντας Αιμιλιανός δεν αρκείται μόνο σε μια απλή μετάφραση του κειμένου του Οσίου Νείλου, ούτε σε μια διδακτική ανάλυσή του. Ούτε πάλι περιορίζεται στην περιγραφή του τρόπου και της μεθόδου της προσευχής, αλλά χρησιμοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας αποκαλύπτει την ουσία και το πνεύμα της προσευχής και γενικότερα αναδεικνύει το βάθος της πνευματικής ζωής. Δεν είναι καλός διδάσκαλος, είναι αληθινός μυσταγωγός. 
Όταν ομιλεί για την προσευχή, δεν ομιλεί περιγραφικά γι’ αυτήν ούτε με πυκνές αναφορές στους πατέρες και την παράδοση, αλλά εκφράζεται ως ο ίδιος «αδιαλείπτως προσευχόμενος». Όταν αναφέρεται στους αγίους, δεν περιγράφει πρότυπα άλλων εποχών η ενός άλλου κόσμου, αλλά καταθέτει μαρτυρία που φανερώνει οικειότητα και κοινωνία.

9436 - Φωτογραφίες με πόρτες και παράθυρα από κτήρια του Αγίου ΌρουςΤο φωτογραφικό λεύκωμα του Δημήτρη Λουζικιώτη «Άθως θύραυλοι στώμεν» παρουσιάζει μια συλλογή με φωτογραφίες θυρών και παραθύρων από κτήρια του Αγίου Όρους.

9435 - Ο Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης στη ΘεσσαλονίκηΟ Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (ΙΛΕΧ) Δρ Βασίλειος Πάππας αναγγέλλει την ομιλία του Μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτου με θέμα: «Αριστοτελικά αποτυπώματα εις τον Άθωνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Δευτέρα 12/12/2016 και ώρα 6.30΄.

9434 - Ο Γέροντας Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης στην ΚυψέληΤὴν Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, καὶ ὥρα 19:00 μέσα στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Κυψέλης, θὰ ὁμιλήσει ὁ λόγιος Ἁγιορείτης Μοναχὸς Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Βιβλιοθηκάριος τῆς Σκήτης Καυσοκαλυβίων, Δρ. Θεολογίας μὲ θέμα:

Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί: εἰκονογραφικές προσεγγίσεις στό μυστήριο τῶν Χριστουγέννων

9433 - Ο Γέροντας Νίκων Νεοσκητιώτης στην Κατερίνη


Ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Νίκων θα είναι ο επίσημος ομιλητής και καλεσμένος στην τελευταία για το 2016 ομιλία της Σχολής Γονέων Κατερίνης την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το θέμα της ομιλία του είναι «Η ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ».
Στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Φωτίου θα παρουσιάσει ένα δεκαπεντάλεπτο «έντεχνο» Μουσικό Πρόγραμμα υπό την διέθυνση της κ.Θεοδοσίας Φυτοπούλου.

9432 - Ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις στο 1ο τεύχος του περιοδικού «Δεκάτη»


9431 - Ιερομόναχος Ευγένιος Διονυσιάτης (1875 - 10 Δεκεμβρίου 1961)

Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Παντελεήμονος Λημώνης γεννήθηκε στη Χότσιστα Κορυτσάς της Β. Ηπείρου το 1875. Διετέλεσε δάσκα­λος και ήταν γνώστης άριστος της βυζαντινής μουσικής. Όταν κάποτε οι Τούρκοι θέλησαν να κάψουν ένα ελληνικό σχολείο, αποσόβησε την καταστροφή με την προσευχή του, λέγοντας τους Χαιρετισμούς της Πα­ναγίας. Προσήλθε με ιερό πόθο στη μονή Διονυσίου κι εκάρη μοναχός το 1909. Ως μοναχός διακρίθηκε για την υπακοή του και τη μοναχική του ακρίβεια. Είχε κόψει τελείως το θέλημά του. Συνήθιζε να λέει: «Ο υποτακτικός ουδέν έχει εν τω κόσμω τούτω, ει μη μόνον τον Χριστόν». Έφθασε από την πράξη στη θεωρία. Μετά μία εικοσαετία σκληρών αγώνων στο αυστηρό κοινόβιο του Διονυσίου, όπου έλαβε την κουρά και την ιεροσύνη, έκανε μία τριακονταετία στον Πειραιά, συνεχίζοντας τους αγώνες του και βοηθώντας τους εκεί χριστιανούς.
Ήταν δάσκαλος στην πατρίδα του Βόρειο Ήπειρο. Η μεγάλη του ασκητικότητα, η θυσιαστική αγάπη και η γλυκύτητα του χαρακτήρα του τον έκαναν στοργικό Πνευματικό πατέρα πολλών πιστών. Συνέχεια

9430 - Μοναχός Ευτύχιος Δοχειαρίτης (1907 - 10 Δεκεμβρίου 1978)

Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Ιωάννου Τσιτμής γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1907. Εργάσθηκε στη μονή Δοχειαρίου, πολλά χρόνια ως λαϊκός μάγκιπας (φούρναρης). Δόκιμος εγράφη το 1974. Μοναχός εκάρη σε μεγάλη ηλικία το 1976 από τον Γέροντα Βενι­αμίν. Ήταν πορτάρης της μονής. Μετά μία διετία ανεπαύθη εν Κυρίω στις 10.12.1978. Εκοιμήθη τον ύπνο του δικαίου ο μακάριος δίχως κρό­το και κανένα θόρυβο.
Κατά την εκταφή του το 1981, που πραγματοποιήθηκε από τη νέα αδελφότητα, έγιναν αισθητά τα σημεία της οσιότητός του. Συνέχεια

9429 - Μοναχός Βαρθολομαίος Γρηγοριάτης († 10 Δεκεμβρίου 1907)

Καταγόταν από το νησί της Μεγαλόχαρης Παναγίας, την Τήνο των Κυκλάδων. Διετέλεσε παροικονόμος του μετοχίου της μονής στη Βούλτσιστα Πιερίας. 
Μαζί με τον παραδελφό του Γέροντα Συμεών (†1901) συκοφαντήθηκε για ανηθικότητες, αυτός ο βράχος της ηθικής, όπως αναφέρει το μοναχολόγιο. Έτσι είχε το ίδιο δεινό πάθημα με τον προαναφερθέντα. Τοποθετήθηκε δίχως τη θέλησή του σ’ ένα ξεσαμάρωτο ονάριο με την πλάτη μπροστά, και περιεφέρετο δεχόμενος ειρωνείες, εμπαιζόμενος και χλευαζόμενος από διαφόρους. Συνέχεια