Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

9404 - Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους: «Εν τω προσώπω Σας υποδεχόμεθα τον διάδοχον του Αγίου Σάββα, επιφανούς Αγιορείτου». Πατριάρχης Σερβίας: «Την βάση της πίστεώς μας την πήραμε από το Άγιο Όρος»

Εκφράζομεν τήν χαράν πάντων ημών, διότι 
εν τώ προσώπω Σας υποδεχόμεθα 
τόν διάδοχον τού Αγίου Σάββα, 
Αρχιεπισκόπου Σερβίας, επιφανούς Αγιορείτου 
ο οποίος υπήρξεν κτίτωρ 
τής Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου  καί Ηγούμενος Αυτής, 
εκόσμισε μέ τήν αγίαν βιοτήν του 
τόν αγιορειτικόν μοναχισμόν, 
μετά τήν διακονίαν του δέ εις τόν Αγιώνυμον Άθωνα 
μετέφερε τά καθαρά νάματα τής ορθής πίστεως
 στήν χώρα του καί συνέδεσε έκτοτε άρρηκτα 
τήν ιστορία της μέ τό Άγιον Όρος, 
τόν μοναχισμόν καί τήν Ορθοδοξίαν
Για μας τους Σέρβους υπάρχει μία ιδιαίτερη χαρά 
εδώ στο Άγιο Όρος επειδή εδώ περιπατούσε 
και ο μεγαλύτερος Άγιος από το γένος μας, 
ο Άγιος Σάββας μαζί με τον πατέρα του, 
αλλά και μετά από αυτούς και πολλοί άλλοι 
Άγιοι σέρβοι ασκήθηκαν στο Άγιο Όρος. 
Ο λαός μας είναι πραγματικά πλούσιος 
και θεωρεί μεγάλη ευλογία του Θεού το γεγονός 
ότι και εμείς έχουμε εδώ ένα δικό μας κομμάτι 
του Αγίου Όρους. 
Εμείς από το Άγιο Όρος κληρονομήσαμε 
αυτό που είναι το πιο σημαντικό. 
Μπορούμε να πούμε ότι τη βάση 
της πίστεώς μας την πήραμε 
από το Άγιο Όρος. 

9403 - Ο Πατριάρχης των Σέρβων στο Βατοπαίδι


   Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος έφτασε στη Μονή Βατοπαιδίου στις 15:00 σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2016.
Τον υποδέκτηκαν στην πύλη της Μονής ο Καθηγούμενος Αρχιμανδίτης κ. Εφραίμ και η Βατοπαιδινή αδελφότητα. Εισερχόμενοι από την πύλη προς το καθολικό της Μονής, ψάλθηκε προς τιμή του Πατριάρχη το Άξιόν Εστιν.

9402 - «Ενός δέ εστί χρεία». Ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού στην Καβάλα
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μίλησε στην Καβάλα σ΄ ένα πυκνό ακροατήριο το οποίο γέμισε ασφυκτικά την Αίθουσα της Πνευματικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα την ευαγγελική ρήση: «Ενός δέ εστί χρεία». 
Ο ψυχωφελής λόγος του Γέροντα Εφραίμ σκοπόν είχε την ενίσχυση της πνευματικής προετοιμασίας των πιστών εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της ομιλίας του:

9401 - Ο Πατριάρχης της Σερβίας στις Καρυές του Αγίου Όρους. Επισκέφθηκε την Ιερά Κοινότητα και προσκύνησε στο Πρωτάτο (φωτογραφίες)
Διαβάσε εδώ:

9400 - Ιερομόναχος Ιωάννης Κολιτσιώτης (1906 - 5 Δεκεμβρίου 1996)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Γκούτσου του Ανδρέα και της Ακυλίνας γεννήθηκε στο Ποπέστι Σοράκα τής Ρουμανίας στις 18.8.1906. Πήγε στο σχολείο του χωριού του στις τέσσερις βασικές τάξεις.
Προσήλθε στο Άγιον Όρος ποθώντας διακαώς τον βίο της ασκήσεως. Εγκαταστάθηκε το 1925 στο Κελλί του Τιμίου Προδρόμου στην περιοχή της ησυχαστικής Κολιτσούς, που ανήκει στη μονή Βατοπεδί­ου. Γέροντας του Κελλιού ήταν ο λίαν ενάρετος ιερομόναχος Ηλίας (†1928). Ο νεαρός Γεώργιος συγκαταριθμήθηκε ως πέμπτο μέλος της ευλογημένης συνοδείας. Μετά διετή δοκιμή εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας τ’ όνομα του μεγάλου αγίου του Κελλιού, του Ιωάννου Προδρό­μου, του Βαπτιστού του Κυρίου. Το 1929 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1931 πρεσβύτερος. Υπήρξε ευλαβέστατος λειτουργός. Αισθανόταν ανάξιος να γίνει Πνευματικός και δεν έγινε ποτέ. Λειτουργούσε μόνο για τις ανάγκες του Κελλιού. Από το 1951 έως το 1990 έμεινε μόνος στο Κελλί του. Συνέχεια

9399 - Ιερομόναχος Ματθαίος Καρακαλλινός (1905 - 5 Δεκεμβρίου 1985)

Γεννήθηκε στο χωριό Καρδαρίτσι Γορτυνίας της Πελοποννήσου το 1905. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς, πολύτεκνοι και φτωχοί. Νέος ήλθε στην Αθήνα, όπου εργάσθηκε ως μικροπωλητής. Το 1927 εγκα­ταλείπει την κοσμική ματαιότητα κι έρχεται στο Άγιον Όρος να μο­νάσει. Γράφει στο εξομολογητικό, κατανυκτικό και τερπνό ημερολόγιό του: «Ενθυμού, ενθυμού, ψυχή μου, την ώραν που εχώρισες από τον κόσμον και εμβαίνοντας μέσα εις το πλοίον έτρεχες δρομαίως διά το Άγιον Όρος. Εις όλην την θάλασσαν όλο έκλαιες, όλο έκλαιες με έναν ουράνιον και θεϊκόν έρωτα, ώστε δεν υπήρχε δι’ εσέ πια ο κόσμος, παρά μόνον, με την βοήθειαν του Θεού και της Παναγίας, ήταν μόνον ο ουράνιος κόσμος». Συνέχεια

9398 - Ιερομόναχος Νικόλαος Ξηροποταμηνός (1895 - 5 Δεκεμβρίου 1970)

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Κ. Καραλής γεννήθηκε στο χωριό Μοναστηράκι της Αιτωλοακαρνανίας το 1895. Προσήλθε στην ιερά μονή Αγίου Παύλου το 1925. Στις 16.12.1927 εκάρη μοναχός μετονομασθείς Νικόλαος. Στις 23.12.1927 χειροτονήθηκε διάκονος. Στην πανήγυρη του κτήτορος οσίου Παύλου του Ξηροποταμηνού, 28.7.1932, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. 
Στις 14.2.1935 αναχώρησε για τη μονή Ξηροποτάμου. Στις 24.3.1951 προήχθη σε προϊστάμενο. Συνέχεια

9397 - Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Πηλουσίου (1820 - 5 Δεκεμβρίου 1902)Υπήρξε Πάτμιος, μαθητής της Πατμιάδος, συνασκητής του κατά σάρκα αδελφού του, εναρέτου ιερομονάχου Νικοδήμου Κάππου (†1895) και του Αγιορείτου Κολλυβά ασκητού Απολλώ (†1859). 
Νέος μετέβη στη Ρωσία για εργασία. Εκεί γνωρίσθηκε με κάποιους πατέρες της μονής Αγίου Παντελεήμονος-Ρωσικού και ήλθε στο Άγιον Όρος.
Στη μονή αυτή εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Διετέλεσε και γραμματεύς της μονής. 
Από εκεί κλήθηκε και έγινε ηγούμενος, για λίγο, της μονής Κουτλουμουσίου και, στη συνέχεια, αδελφός της μονής Ξενοφώντος. Συνέχεια

9396 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 5η Δεκεμβρίου


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Δεκεμβρίου

3957 - Οσιομάρτυς Κοσμάς ο Πρώτος ο Βατοπαιδινός (†1280)