Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

9386 - Να αγαπήσετε τις αγρυπνίες (Άγιος Πορφύριος)

Οι αγρυπνίες είναι μεγάλο πράγμα.Ανοίγει ὁ ουρανός.Μιλάμε με τον Θεό. 
Στις δικές μας αγρυπνίες εκεί πάνω, μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα νύσταζα λιγάκι, κλείνανε τα μάτια μου. 
Μετά άνοιγε ὁ νούς μου, και τη ζούσα την προσευχή, ως το πρωί. Όταν τελείωνε, είχα τόση διάθεση, ώστε, να ήταν τρόπος να ξανάρχιζε πάλι από την αρχή. Στη Σκήτη διαβάζαμε καθαρά, με νόημα τον κανόνα. Όταν οι αγρυπνίες γίνονταν στο Κυριακό, τον ψέλναμε». 
Και συμπλήρωσε, αναπολώντας τη μοναχική του ζωή στα Καυσοκαλύβια:
«Εκείνο πού μου άρεσε απ΄όλα περισσότερο, ήταν ὁ Τριαδικός Κανόνας κάθε Κυριακή στο Μεσονυκτικό. 
Όταν τον διάβαζε ὁ αδελφός, εγώ συγκέντρωνα όλη την προσοχή μου. Και αν καμιά φορά διάβαζε σιγανά ἤ γρήγορα και δεν καταλάβαινα ή δεν άκουγα, πολύ στενοχωριόμουνα.

9385 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 60ό)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 60ό.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:  
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο11ο12ο13ο14ο15ο
16ο17ο, 18ο19ο20ό21ο, 22ο23ο, 24ο25ο26ο27ο28ο29ο30ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο37ο38ο39ο40ό41ο42ο43ο44ο45ο

9384 - Γ. Εφραίμ: Ευγένιος Βούλγαρις, ο ευλαβής και πολυμαθής φωτιστής του Γένους


       Η Ομιλία του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, Γέρ. Εφραίμ, για την προσωπικότητα του μεγάλου φωτιστή του Γένους, Ευγενίου Βουλγάρεως, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου που συνδιοργάνωσε η Ι. Μονή με την Ι. Μητρόπολη Κερκύρας (Αθήνα, 18-19 Νοεμβρίου 2016).
       Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο της ημερίδας εδώ

9383 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στην Καβάλα

Το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μητροπόλεως, συνεχίζοντας το πρόγραμμα των ενημερωτικών Ομιλιών, που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στην Αίθουσα της Πνευματικής Εστίας, διοργανώνει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου καί ώρα 7 το απόγευμα εκδήλωση, με προσκεκλημένο τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. 
Ο γνωστός και δραστήριος αγιορείτης ιερομόναχος, κομίζοντας τήν αγιορειτική εμπειρία και άσκηση, θα ασχοληθεί και θα αναπτύξει την ευαγγελική ρήση: «Ενός δέ εστί χρεία».
Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ψυχωφελή ομιλία κατά την προεόρτια των Χριστουγέννων περίοδο, πρός ενίσχυση του πνευματικού τους αγώνα.

9382 - Αφιέρωμα του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ στον Όσιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, αμέσως μετά την κοίμησή του

(Δημοσιεύτηκε στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 2/12/2015)

9381 - Μνήμη κοιμήσεως 4 σύγχρονων γερόντων η σημερινή ημέρα

Μία μεγάλη ημέρα η σημερινή για την Ορθοδοξία μας. Κατά συγκυρία ευτυχή, η Εκκλησία μας τιμά την ημέρα κοίμησης 4 σύγχρονων οσιακών μορφών. Ας δούμε εν συντομία τα κεντρικότερα σημεία της αγίας βιοτής των: 
Η 2α Δεκεμβρίου ημέρα κοίμησης τεσσάρων σύγχρονων οσιακών μορφών

9380 - Ο Άγιος Πορφύριος για το 666 και τον Αντίχριστο

Δεν ανησυχώ
Μια μέρα τον ρώτησα στο κελί του: “Γέροντα, πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το 666, για την έλευση του αντιχρίστου, που πλησιάζει -μερικά μάλιστα ισχυρίζονται ότι ήδη ήλθε, για το ηλεκτρονικό χάραγμα του δεξιού χεριού ή του μετώπου, για τη σύγκρουση Χριστού και αντίχριστου και τη συντριβή του τελευταίου, για τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Εσείς τι λέτε γι’ αυτά;”. Ο Γέροντας απάντησε: “Τι να πω; Εγώ δεν λέω ότι είδα την Παναγία, ότι θα γίνει πόλεμος και άλλα τέτοια. Ξέρω ότι θα έρθει ο αντίχριστος, ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, αλλά πότε δεν ξέρω. Αύριο; μετά χίλια χρόνια; δεν ξέρω. Όμως δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Διότι ξέρω ότι η ώρα του θανάτου είναι για τον καθένα η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Και η ώρα αυτή είναι πολύ κοντά”. [Γ 290π.]
Το 666 και ο αντίχριστος
Μου είχε πει:

9379 - Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης († 2 Δεκεμβρίου 1991)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη  2 Δεκεμβρίου