Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

9372 - Όσοι επιλέγουν την ειρήνη, επιλέγουν την αγάπη! (Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου)

Η ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου
Αυτό που λείπει σήμερα από όλους τους ανθρώπους είναι η ηρεμία, επικρατεί πανικός! Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Μέσα στον πανικό του ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την ηρεμία να σκεφτεί τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει, ψάχνει αιτίες και ενόχους, τα βάζει με όλους και με όλα, τα βάζει με τον ίδιο τον Θεό, λύση όμως δεν βρίσκει, ούτε πρόκειται να βρει μένοντας σ’ αυτήν την κατάσταση!
Ο πανικός οδηγεί σε αδιέξοδα και απελπισία. Καταφέρνει ο πειρασμός να τον εγκλωβίσει και να τον αποθαρρύνει από την προσπάθεια. Απελπισία σημαίνει κατάσταση χωρίς ελπίδα. Είναι δυνατόν εμείς, ως Ορθόδοξοι χριστιανοί, να μην έχουμε ελπίδα; Η Ελπίδα μας είναι ο Χριστός. Αυτός είναι ο Οδηγός μας, του Οποίου τα βήματα οδηγούν στην σωτηρία.

9371 - Οι περιλήψεις των 15 εισηγήσεων που περιλαμβάνει το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας (9-10 Δεκεμβρίου 2016)

Το Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. (βλ. αναρτήσεις 9366 και 9368 ). 
Κάθε εισήγηση θα έχει διάρκεια 20 λεπτών και αμέσως μετά την παρουσίασή της θα ακολουθεί 10λεπτη συζήτηση για αυτήν. Δεκαπέντε είναι το σύνολο των εισηγήσεων που θα περιληφθούν στο Πρώτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστή-ριο. Ακολουθούν οι περιλήψεις τους:

9370 - Η ιστορία του Αγίου Όρους (ιερομ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)


Ομιλητής είναι ο πολύ γνωστός στο Πανελλήνιο ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού εκκλησίας π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς Αγιορείτες, καθώς ήλθε στο Άγιον Όρος μαζί με την σημερινή Αδελφότητα της Μονής Σίμωνος Πέτρας προερχόμενος από τα Μετέωρα εν έτει 1973, και έζησε τόσο την παρακμή του Αγίου Όρους όσο και την άνθιση που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Το θέμα της ομιλίας του είναι «Η Ιστορία του Αγίου Όρους». Ο π. Αθανάσιος με την εκπληκτική του αφήγηση καθηλώνει για άλλη μια φορά τους φίλους της Σχολής Γονέων αφού θα αναφερθεί σε όλο το ιστορικό χρονικό του Αγίου Όρους μέσα από την υπέρ χιλιόχρονη πορεία του.

9369 - «Ησυχίας καρποί»: το νέο βιβλίο του καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου το νέο βιβλίο του πολιού Ομότιμου Καθηγητή του Τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., Γεωργίου Μαντζαρίδη. Το νέο πόνημα του ακάματου εργάτη της Θεολογίας μας φέρει τον τίτλο «Ησυχίας καρποί» και μέσα σε 10 συνολικά κείμενα περιγράφει τους πλούσιους και εύχυμους καρπούς που κομίζει στον άνθρωπο η σπουδή στην ησυχαστική διδασκαλία της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Όπως σημειώνει ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Εφραίμ, στον Πρόλογο του βιβλίου, τον οποίο υπογράφει, «Η ησυχία κατά το Μ. Βασίλειο είναι η αρχή της καθάρσεως της ψυχής.Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να δει τα ελαττώματά του, τις αδυναμίες του, τις αμαρτίες του, ούτε να έχει μετάνοια, αν δεν ησυχάσει… Καρποί της ησυχίας είναι το θαύμα, η θεολογία, η υπέρ φύση ζωή, οι Άγιοι. Σε αυτούς αναφέρεται το νέο βιβλίο του σεβαστού και αγαπητού μας καθηγητού, το οποίο αποπνέει το άρωμα της ησυχαστικής παραδόσεως».

9368 - Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο
Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2, 54621 Θεσσαλονίκη)
9 και 10 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ
17:30 – 18:00 ΥΠΟΔΟΧΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ
18:00 - 19:00 Χαιρετισμοί - Έναρξη του Συνεδρίου

9367 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.

Το 1940 ήλθε στο Άγιον Όρος για να εμβαθύνει στον μοναχισμό. Μη γνωρίζοντας κανένα, περιδιάβαινε τα δάση και προσευχόταν να του φανερώσει ο Κύριος πνευματικό οδηγό. Μη βρίσκοντας απάντηση στις προσευχές του, παρακαλούσε θερμά και μετά δακρύων την Παναγία, η οποία του παρουσιάσθηκε και τον ανέβασε στον Άθωνα. Εκεί του φανερώθηκε ένας έμπειρος, άγνωστος, γηραιός ασκητής, ο οποίος του δίδαξε τα της μοναχικής πολιτείας. Η Παναγία τον ενίσχυσε κι έμεινε εκεί επί σαράντα ήμερες νηστικός. Περισσότερα