Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

9353 - Οι Αγιορείτες είχαν αποστείλει διαμονητήριο – προσωπική πρόσκληση – στον Φιντέλ Κάστρο

Μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί το Άγιο Όρος (εδώ), η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε σε δημοσίευμά της (9 Οκτωβρίου 2004) πως η Αθωνική Πολιτεία προσκάλεσε επίσημα, μέσω του στενού συνεργάτη του Ευσέβιου Λεάλ, τον Κουβανό ηγέτη. Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας: 
Ένα ξυλόγλυπτο σταυρό και ένα διαμονητήριο - προσωπική πρόσκληση για φιλοξενία στο Αγιον Ορος απέστειλαν οι μοναχοί της Αθωνικής Πολιτείας στον Φιντέλ Κάστρο με τον στενό συνεργάτη του Ευσέβιο Λεάλ, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην κιβωτό της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

9352 - Το Άγιον Όρος πρέπει όχι απλώς να το έχουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας αλλά και να το καθιστούμε γνωστό και σε όσους δεν το γνωρίσαν.

Συνέντευξη του συγγραφέα Αντώνιου-Αιμίλιου Ν. Ταχιάου
στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη, εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, 17/11/2016

Ερ. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου «Στην σκιά του Άθω», εκδόσεις Κυριακίδη;
Απ. Εδώ και χρόνια σκεπτόμουν να δημοσιεύσω ένα βιβλίο για το Ἀγιον Όρος το οποίο έχει δημιουργήσει βαθιές συγκινήσεις μέσα στην καρδιά μου. Όλα όσα καταγράφηκαν σ’ αυτό το βιβλίο προήλθαν από μία εσωτερική ώθηση για μία έκφρασή τους, και ήρθε η στιγμή που αποφάσισα να τα καταστήσω γνωστά.

Ερ. Πότε επισκεφτήκατε για πρώτη φορά το Άγιον Όρος;

9351 - Το ενδιαφέρον του Φιντέλ Κάστρο για το Άγιο Όρος


9350 - Τα Τρίκαλα υποδέχονται την Παναγία Παραμυθία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου

Πιστό αντίγραφο της Ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, υποδέχονται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 τα Τρίκαλα
Η υποδοχή της εικόνας, την οποία θα κομίσει ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, θα γίνει στις 5 το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τον Κλήρο και τους πιστους στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων απ’ όπου και θα εκκινήσει η Λιτανευτική πομπή με κατεύθυνση τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

9349 - Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής (18 Ιανουαρίου 1834 - 26/13 Νοεμβρίου 1912)

Βίος 
Ὁ οἰκουμενικὸς πατριάρχης Ἰωακεὶμ Γ´ ἐγεννήθη τὴν 18ην Ἰανουαρίου 1834 ἐκ γονέων Δημητρίου καὶ Θεοδώρας Δεβετζῆ εἰς τὸ Βαφεοχώριον τοῦ Βοσπόρου καὶ ἐβαπτίσθη εἰς τὸ ὄνομα Χρῆστος. Τὰ πρῶτα γράμματα ἐξέμαθεν ἐκ τοῦ πατρός του Δημητρίου, ἠκολούθησε δὲ τακτικῶς τὰς προκαταρκτικὰς αὐτοῦ σπουδὰς μέχρι τῆς β´ τάξεως τοῦ σχολαρχείου εἰς τὴν ἐκεῖ σχολὴν μὲ τὸν διδάσκαλον τοῦ χωρίου Μιχαλάκην. Ὑπηρέτει ἐν τῷ ναῷ τοὺς ἱερεῖς καὶ ἐγένετο ἀναγνώστης ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ τοῦ χωρίου του.
Ὁ τότε προϊστάμενος τοῦ χωρίου Χρύσανθος ὁ Ρύσιος (1844-45/6) τὸν προσέλαβεν ὑπὸ τὴν προστασίαν του. Μετέβησαν ὁμοῦ κατ᾽ ἀρχὰς εἰς τὸ Ρύσιον, καὶ ἀκολούθως τὸ Ἅγιον Ὄρος, τὴν Μονὴν Παντοκράτορος, ἔνθα διέμειναν ὑπὲρ τὸ ἔτος. Ἐκεῖ ὁ Χρῆστος Δεβετζῆς (ἢ Δημητριάδης) ἔλαβεν ἱκανὰ μαθήματα παρὰ τοῦ διδασκάλου Πάμβου τοῦ Λεσβίου. 

9348 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)

Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. 
Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω διαφορών των Κελλιών με τις μονές. Το θέμα ελύθη διά πατριαρχικού σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, της 7.6.1909. Ήταν ακριβοδίκαιος και φιλοδίκαιος, άριστος γλύπτης, κατά την παράδοση του νησιού του, καλογερικός και ελεήμων.

9347 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)

[…] Ως βιβλιοθηκάριος εξυπηρέτησε πολλούς πολύ. Πάντοτε επιθυμούσε να δει τη μονή του κοινόβιο. Ο χαριτωμένος λόγος του και η αγάπη του σκλάβωναν τις καρδιές των πολλών προσκυνητών της μεγάλης μονής του. Μοναδική του ασχολία η αναπόληση τ’ ουρανού. Η μυστική του αρετή τον ήθελε ν’ ασχολείται με όσα υπάρχουν μετά τον τάφο. Τα παρόντα θεωρούσε παγίδες και απάτες. «Ο αόρατος κόσμος», έγραφε, «είναι ο πραγματικός κόσμος, ο κατ’ εξοχήν κόσμος, ο κυρίως κόσμος. Ο αισθητός κόσμος είναι η έρημος, η εξορία με πάσαν αθλιότητα. Κατατείνομεν εις τούτον ή εις εκείνον αναλόγως της ψυχικής μας υγείας. Ναι, και της πίστεως εις Χριστόν». […] Περισσότερα