Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

9346 - Φωτογραφίες από την Πανηγυρική Αγρυπνία για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στο Βατοπαίδι


9345 - Φωτογραφίες από τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο πανηγυρίζον Κελλί του Γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη
9344 - Η εξασφάλιση της ευστάθειας της ιεράς μονής Σταυρονικήτα
Ριζόπουλος Γεώργιος,
Η εξασφάλιση της ευστάθειας της ιεράς μονής Σταυρονικήτα.
Αθήνα 1999

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9343 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Αγρυπνία τελείται απόψε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13/26 Νοεμβρίου). Στη Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου. Της Ιεράς Αγρυπνίας καθώς και αύριο στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, μαζί με τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, κατά την άφιξή τους, το μεσημέρι, στο μοναστήρι. (φωτογραφίες εδώ).

9342 - Δασοπονία και Περιβάλλον Αγίου Όρους


       Επιστημονική διημερίδα με θέμα «Δασοπονία και Περιβάλλον Αγίου Όρους», διοργάνωσε το Περιφερειακό παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Ουρανούπολη, στις 4-5 Ιουνίου 1991.
Σε δέκα εισηγήσεις αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ υπήρξε και μία τοποθέτηση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση του Αγίου Όρους.

       Οι εισηγήσεις:
Ορθοδοξία και οικολογική κρίση, Μαντζαρίδης Γ.Ι.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους, Αθανασιάδης Σωτ. - Κανέλλης Γ.

9341 - Η καρδιά που έμαθε να αγαπά, λυπάται όλη την κτίσι. (Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης)


Πρέπει να συμπάσχη η καρδιά μας και ν’ αγαπούμε όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά να συμπονούμε κάθε πλάσμα, κάθε κτίσμα του Θεού. Να ένα πράσινο φύλλο του δένδρου, που το έκοψες χωρίς ανάγκη. Αν και δεν είναι αμαρτία, όμως πώς να το πω, προκαλεί λύπη∙ η καρδιά που έμαθε να αγαπά, λυπάται όλη την κτίσι.
Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης

9340 - Ο Γέροντας Εφραίμ Σεραγιώτης για την Αγία Αικατερίνη, την ωραιοτάτη και πάνσοφο Μάρτυρα ΧριστούΟ Γέρων Εφραίμ, Δικαίος της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράι) στις Καρυές, μιλάει για τον θαυμαστό βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η οποία εγκωμιάστηκε, μετά την βάπτισή της, για την ψυχική και σωματική ωραιότητά της από τον Χριστό και την Παναγία, καθώς ήταν πλήρης θείας χάριτος και χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Ακούστε την ομιλία εδώ.

9339 - Ο Κύριλλος Καστανοφύλλης ο Αγιορείτης - H Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης και η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων Προυσού


Eκδήλωση με θέμα: «Ο Κύριλλος Καστανοφύλλης ο Αγιορείτης - H Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης και η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων Προυσού». 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2017 από 11.30- 14.00.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν Ο Σύνδεσμος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός, οι φίλοι Ιεράς Μονής Προυσού με την συνεργασία της «Πανευρυτανικής Ένωσης».
Πρόγραμμα Εκδήλωσης

9338 - Ο Καλλιγράφος Ιωακείμ Σιμωνοπετρίτης (1899-1962)


Καδάς Σωτήρης,
«Ο Καλλιγράφος Ιωακείμ Σιμωνοπετρίτης (1899-1962)», 
Από τη Μεταβυζαντινή Τέχνη στη Σύγχρονη 18ος-20ος αι., σ. 61-81.
Θεσσαλονίκη 1998
Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη