Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

9332 - Η ένταξη των Βουλγάρων στην μοναστηριακή κοινότητα του Αγίου Όρους
Παυλικιάνωφ Κύριλλος,
«Η ένταξη των Βουλγάρων στην μοναστηριακή κοινότητα του Αγίου Όρους - 
Οι περιπτώσεις των μονών Ζελιάνου και Ζωγράφου», 
Göttinger Beiträge zur Byzantinischen und Neugriechischen Philologie 2 (2002), σ. 61-68.
Göttingen 2002

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9331 - Ανακύκλωση συσκευασιών και στο Άγιο Όρος

     
       Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), καλύπτοντας ήδη το 92% του ελληνικού πληθυσμού, ανταποκρίθηκε στην πρόταση συνεργασίας της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους Άθω και οργανώνει την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ιερά Χερσόνησο.
Το έργο αφορά στα απόβλητα συσκευασίας (χάρτινες, γυάλινες, πλαστικές, αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες) που παράγονται εντός της Ιεράς Κοινότητας, τα οποία πλέον θα μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της ΕΕΑΑ στη Θέρμη προς περαιτέρω διαλογή και ανακύκλωση ώστε να επιστρέψουν και πάλι ως νέα προϊόντα στο φυσικό και οικονομικό κύκλο.

9330 - Ο λαμπρός εορτασμός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους


Του Ηλία Προύφα, ilproufas@gmail.com
Τους προστάτες του Παμμέγιστους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ γιόρτασε προχθές (21/8 Νοεμβρίου) μεγαλοπρεπώς, η Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι, παρουσία του πρώην Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτή της ΝΔ Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου και του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου.

9329 - Μοναχός Ερμόλαος Λαυριώτης (1873 - 23 Νοεμβρίου 1960)

[…] Συνεχίζει ο επίσκοπος Ροδοστόλου για την παραμονή της τελευταίας δεκαπενταετίας του Ερμολάου στην αγαπητή τους Λαύρα: «Άπλυτος, αχτένιστος και με τα ίδια κουρέλια – ρούχα μέρα νύχτα, χειμώνα καλο­καίρι, κατέβαινε με μεγάλη προσοχή τα σκαλιά της κόρδας και έσερνε ύστερα τα βήματά του προς το Καθολικό, προς την Παναγία την Κουκουζέλισσα και προς τα παρεκκλήσια, που είχαν λειτουργία. Κανενός δεν δεχόταν την γηροκομική προσφορά και προθυμία, και κανείς δεν κατόρθωσε να αντικαταστήση τα κουρέλια του με ρούχα και ράσα ανεκτά και αξιοπρεπέστερα. Γι’ αυτή του την εμφάνιση όσοι δεν τον γνώριζαν, τον απόφευγαν, όσοι όμως γνώριζαν τις αρετές του, την κα­θαρότητα της καρδιάς του και την απλότητα της ψυχής του, φιλούσαν το χέρι του και ζητούσαν την ευχή του…»[…] Περισσότερα