Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

9289 - Εκοιμήθη ο αγιορείτης Ιερομόναχος Ιωακείμ Βραχνιώτης

Όπως έγινε γνωστό, εκοιμήθη, σήμερα ο Ιερομόναχος Ιωακείμ, Γέροντας του Χιλανδαρινού Κελλίου Αγ. Νικολάου Βραχνιώτη στις Καριές στο Άγιον Όρος. Ο μακαριστός Ιερομ. Ιωακείμ αποτελεί μια σημαντική μορφή του συγχρόνου αθωνικού μοναχισμού. Έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Άγιον Όρος στο οποίο προσήλθε εγκαταλείποντας ακαδημαϊκή καριέρα και σίγουρα μια πετυχημένη κοσμική ζωή.
Υπήρξε υποδειγματικός τύπος ησυχαστή μοναχού κι ένας από τους σύγχρονους λογίους πατέρες του Αγίου Όρους. Διακόνησε με ζήλο ως εφημέριος στο ναό του Πρωτάτου. Διακρίνονταν για το φιλακόλουθο πνεύμα του και την αγάπη του για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Πολλοί από τους μοναχούς που τον έζησαν μαρτυρούν για το ησυχαστικό ήθος του ανδρός,  και το φιλοκαλικό και φιλήσυχο πνεύμα του.

9288 - Ο εφετινός εορτασμός της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου, προστάτου και εφόρου της Μονής Ξενοφώντος, συνέπεσε με την συμπλήρωση 40 ετών από την ενθρόνιση του Καθηγουμένου Γέροντος Αλεξίου (φωτογραφίες)

9287 - Ευγένιος Βούλγαρις (1716- 1806). Ο φωτιστής του Γένους. Επιστημονική Ημερίδα της Πεμπτουσίας για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.
Η Ημερίδα, με θέμα: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού», τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 18-19 Νοεμβρίου 2016. Την επομένη της Ημερίδας, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στη μνήμη του Ευγενίου Βούλγαρη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζάρη.
Το πλήρες Πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται εδώ.
Περισσότερα: http://agioritikesmnimes.blogspot.gr

9286 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 9ο)

Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 9ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα   

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο7ο,  8ο