Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

9264 - Λαμπρός ο Εορτασμός των Ταξιαρχών στο Δοχειαρίτικο Μετόχι Ποτίδαιας Χαλκιδικής

Του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Με την πρέπουσα Αγιορείτικη τάξη και κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στο φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στην Ποτίδαια Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία μοναχών με δύο ιερείς και διακόνους μετέβησαν όπως κάθε χρόνο στην περιοχή για να τιμήσουν τους Αρχαγγέλους προστάτες του Μοναστηριού.
Τη Δευτέρα, παραμονή της εορτής το απόγευμα, τελέσθηκε Μέγας εσπερινός παρουσία αρκετών πιστών που είχαν συρρεύσει στο μετόχι και από μακρινές περιοχές, ενώ χθες Τρίτη κυριώνυμο ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

9263 - Ο Μυλοπόταμος, το Ιερό Λαυριωτικό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, σε φωτογραφία του 1853.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Sotheby's (http://www.sothebys.com)
Ο Μυλοπόταμος σήμερα από την ίδια, περίπου, οπτική γωνία:

9262 - Η Αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου με τον Αγιορείτη Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη (ηχητικό)

Η Αλληλογραφία του Αγίου Νεκταρίου με τον Αγιορείτη Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη.
Εισήγηση του πρωτοπρεσβύτερου π. Θεοδώρου Ζήση.
Από το Διόρθόδοξο επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1996 στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης με τίτλο «Ο Γυνακείος μοναχισμός και ο Άγιος Νεκτάριος».

9261 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 8ο)


Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 8ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα       

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο7ο

9260 - Σχέσεις του Αγίου Νεκταρίου με το Άγιο Όρος








9259 - Μητροπολίτης Βασίλειος πρώην Λήμνου, ο εξ Αγίου Όρους ορμηθείς (1901 - 9 Νοεμβρίου 1983)



[…] Τον ’Οκτώβριο του 1923 ήλθε στη Μ. Λαύρα και το επόμενο έτος εκάρη μοναχός. Το 1925 χειροτονήθηκε διάκονος. Τα έτη 1923-1927 διακόνησε ως γραμματέας στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Κα­τόπιν μετέβη στην Αθήνα για προβλήματα της υγείας του και συνέχιση των σπουδών του. Το 1936 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Κατά τη δύ­σκολη περίοδο της κατοχής ανέπτυξε πλούσια κηρυκτική και φιλαν­θρωπική δράση. Έσωσε παιδιά από θάνατο, λόγω της μεγάλης πείνας, με τα παιδικά συσσίτια που ίδρυσε ο ίδιος.
Ο καθηγούμενος της ιεράς μονής Γρηγορίου αρχιμανδρίτης Γεώργιος γράφει περί αυτού με σεβασμό, αγάπη, νοσταλγία και συγκίνηση: Περισσότερα

9258 - Επιστημονική Ημερίδα Πεμπτουσίας: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 ετών από τη γέννηση του επιφανούς ανδρός της Εκκλησίας και των γραμμάτων του Νέου Ελληνισμού, Ευγενίου Βούλγαρη, η Πεμπτουσία διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού».
Ο οσίας βιοτής, ο φιλοσοφικώτερος και επιστημονικώτερος των διδασκάλων και διαπρεπέστερος των λογίων του Γένους, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατόπιν αρχιεπίσκοπος Σλαβηνίου και Χερσώνος κλεινός Ευγένιος, δίδαξε, ως γνωστόν, στην Αθωνιάδα Σχολή (1753-59). Αισθανόμενη συνεπώς η Ιστοσελίδα Πεμπτουσία την ευθύνη και το χρέος προς το πρόσωπο του μεγάλου διδασκάλου του Γένους και χάριν της προώθησης της έρευνας της ιστορίας του Γένους, τιμά τη μνήμη του ενδόξου ανδρός με την εν λόγω Ημερίδα, εν είδει φιλολογικού μνημοσύνου, στην οποία θα προσθέτει και εκκλησιαστικό μνημόσυνο.

9257 - Μνήμη τριών Δοχειαριτών Αγίων


Όσιος Ευθύμιος ο Δοχειάρης
Όσιος Νεόφυτος ο Δοχειαρίτης
Όσιος Βαρνάβας ο Δοχειαρίτης

Αγιορείτες Άγιοι