Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

9223 - «Η Ιστορία του Αγίου Όρους» από τον Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη


       Πρεμιέρα, για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 31/10/2016 με τον Αγιορείτη ιερομόναχο και Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας π.Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη. Η άνεση λόγου και η πνευματικότητα του ομιλητή καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο και τους φίλους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης.
Για 28η  χρονιά, άρχισαν οι ομιλίες της Σχολής Γονέων μετά τον αγιασμό, που καθιερώθηκαν πλέον ως θεσμός στην πόλη μας.

9222 - Στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου ο Καθηγούμενος Ελισαίος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας


Την Ι. Μητρόπολη μας επισκέφθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ελισαίος, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Σίμωνος Πέτρας, συνοδευόμενος από Αδελφούς της Ι. Μονής, νέους και νέες επιστήμονες και τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους». Ο Γέροντας Ελισαίος με την συνοδεία του ευρίσκεται τις ημέρες αυτές εις την Κρήτη προσκεκλημένος του Συλλόγου « Φίλοι του Αγίου Όρους», Σωματείο που εδρεύει εις το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και το εσπέρας της Κυριακής ομίλησε σε πολυπηθές ακροατήριο.

9221 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος


Αύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου (20 Οκτωβρίου στο Άγιο Όρος) πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου  στη Μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει απόψε με την ολονύκτια Αγρυπνία.φωτ. Πανήγυρις Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας 1978(;) από το βιβλίο «Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα»

9220 - Η παρουσίαση του «Μαξιμιανού Ταμείου», έργου του Ιερομονάχου Βενέδικτου Νεοσκητιώτη


Τήν Κυριακή 30 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. πραγματοποιήθηκε στήν κατάμεστη αἴθουσα «Ἀρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» τῆς Ζωσιμαίας Παιδαγωγικῆς Ἀκαδημίας ἡ τελετή παρουσιάσεως τοῦ «Μαξιμιανοῦ Ταμείου», ἔργου πού ἐκπόνησε ὁ Ὁσιολογιώτατος ἱερομόναχος Βενέδικτος, ἀπό τή Νέα Σκήτη τῆς Ἁγιορείτικης Μονῆς τοῦ ἁγίου Παύλου καί πρόκειται γιά εὑρετήριο ἐννοιῶν καί θεμάτων στά ἔργα τοῦ ἁγίου Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητοῦ τοῦ διαπρεπέστερου θεολόγου τοῦ ἕβδομου (Ζ΄) αἰῶνα.

9219 - Όσιος Γαβριήλ (1849 - 1 Νοεμβρίου 1901), Δικαίος της Ιερά Σκήτης Προφήτη Ηλία Αγίου Όρους

Ο Όσιος πατήρ ημών Γαβριήλ ο Αθωνίτης γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1849 στο κυβερνείο του Κιέβου. Γεννήθηκε την ημέρα όπου εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου γι’ αυτό πήρε το όνομα Γεώργιος.
 Στα δώδεκά του χρόνια έμεινε ορφανός. Από την τρυφερή του ηλικία λάτρευε να διαβάζει την Αγία Γραφή συσσωρεύοντας με ευκολία όλες τις πνευματικές διδασκαλίες που έβρισκε στα βιβλία. Στην ψυχή αυτού του παιδιού, μεγαλώνοντας, φούντωσε η επιθυμία να ακολουθήσει την ζωή των Αγίων Πατέρων, να απαρνηθεί τον κόσμο και να γίνει μοναχός.

9218 - Ιερομόναχος Κοσμάς Μικραγιαννανίτης († 1 Νοεμβρίου 1923)

…Ο Α. Μωραϊτίδης, συνοδεύοντας τον Γέροντα Δανιήλ (†1929), περιγράφει ωραία: «Μετέβημεν πεζή εις την ερημικήν Καλύβην του μεγάλου Πνευματικού παπά Γρηγορίου, ίνα ακούσωμεν την θείαν Λειτουργίαν επί τη μνήμη της αγίας Μαγδαληνής. Η Καλύβη αύτη κείται εις την Μικράν Αγίαν Άνναν, επί υγράς σπηλαιώδους πτυχής, απέχει δε στάδια τινα προς δυσμάς. Η οδός πετρώδης, δροσισμένη από την πάχνην του όρθρου, αλλ’ ομαλή λίαν, η δε πορεία μας την πρωινήν εκείνην ώραν λίαν ευχάριστος. Ο ναός τιμώμενος εις μνήμην της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι εσφηνωμένος επί του βράχου. Ο παπά Γρηγόριος έχει αποθάνει αρτίως, άρχει δε της Καλύβης ο καλός και αγαθός αυτού υποτακτικός, ο ασκητικώτατος παπά Κοσμάς, όστις με πολλήν χαράν μάς υπεδέχθη και μας ανέψυξε μετά την θείαν Λειτουργίαν, οδηγήσας με και εις το κελλίον του οσιωτάτου Γέροντός του, το οποίον εξ ευλαβείας βαθυτάτης διατηρεί ως είχεν αυτό ότε έζη ο μέγας εκείνος Πνευματικός. Εκεί εκαθήσαμεν αρκετήν ώραν ακούσαντες τον αγιώτατον βίον του παπά Γρηγορίου εις ον εξωμολογούντο και Πατριάρχαι, και πολλά αυτού ανέκδοτα, άτινα διηγήθη με πολλήν χάριν και ο πατήρ Κοσμάς και ο Γέρων Δανιήλ. Προ τριών ετών εκοιμήθη εν Κυρίω ο παπά Κοσμάς, ευλαβέστατος ιερεύς και Πνευματικός, την ημέραν ακριβώς των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού»... Περισσότερα  

9217 - Όσιος Δαβίδ ο Γέρων, ο εν Εύβοια (16ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Νοεμβρίου

9216 - Οσιομάρτυς Ιάκωβος μετά των μαθητών αυτού, Ιακώβου διακόνου και Διονυσίου μοναχού (†1519)Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 1 Νοεμβρίου