Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

9215 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Γιώργου Φλώρου (ΙΙΙ)


Το γ’ μέρος του οδοιπορικού, από την Γρηγορίου ως την Δοχειαρίου.

9214 - Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας στην Πάτρα


Ένα ανεκτίμητο θρησκευτικό κειμήλιο και εκκλησιαστικό θησαυρό, την Αγία Ζώνη της Παναγίας θα υποδεχθεί η Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, αυτή την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στις 17.00 το απόγευμα, πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου ενώ θα ακολουθήσει Δοξολογία στο νέο ιερό ναό χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Την ίδια μέρα στις 21.00 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία επίσης χοροστατούντος του κ.κ. Χρυσοστόμου.
Η Αγία Ζώνη της Παναγίας θα μεταφερθεί στην Πάτρα για πενθήμερο ιερό προσκύνημα από τους πιστούς, από την Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Θα παραμείνει έως και το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 και μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας θα αναχωρήσει η αποστολή του Αγίου Όρους για να μεταφέρει πίσω την Τιμία Ζώνη στη θέση της.

9213 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το Νοέμβριο


       Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

9212 - Ομιλίες Αγιορειτών Γερόντων στις εκδηλώσεις «Δημήτρια 2016», στο Μπραχάμι Αττικής (μέρος 3ο)


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016
Γέροντας Ναθαναήλ Ηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων. Συζήτηση με το ακροατήριο για θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας. 

9211 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 7ο)


Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 7ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα       

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο

9210 - Ενδιαφέρουσα γαλλική ταινία του 1963 για το Άγιο Όρος

Ιστορικής σημασίας ασπρόμαυρη ταινία του 1963, διάρκειας 13΄ 36΄΄, δημοσιεύει το INSTITUT NATIONAL DE L’AUDIOVISUEL στη σελίδα του (http://www.ina.fr) με θέμα τον εορτασμό της επετείου για τα 1000 χρόνια του Κοινοβιακού Μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, τον Ιούλιο του 1963, το γαλλικό κινηματογραφικό συνεργείο «Cinq colonnes», με την υποστήριξη τη ελληνικής κυβέρνησης, μαγνητοσκόπησε σκηνές της αγιορειτικής ζωής και πήρε συνέντευξη από τον γαλλομαθή χειρουργό ιατρό Παύλο μοναχό Λαυριώτη (1885-1980).
Αφορμή για την παρούσα δημοσίευση η ανάρτηση του φίλου Wim: Athos film in French from 1963