Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

9215 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Γιώργου Φλώρου (ΙΙΙ)


Το γ’ μέρος του οδοιπορικού, από την Γρηγορίου ως την Δοχειαρίου.

9214 - Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας στην Πάτρα


Ένα ανεκτίμητο θρησκευτικό κειμήλιο και εκκλησιαστικό θησαυρό, την Αγία Ζώνη της Παναγίας θα υποδεχθεί η Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, αυτή την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στις 17.00 το απόγευμα, πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου ενώ θα ακολουθήσει Δοξολογία στο νέο ιερό ναό χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Την ίδια μέρα στις 21.00 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία επίσης χοροστατούντος του κ.κ. Χρυσοστόμου.
Η Αγία Ζώνη της Παναγίας θα μεταφερθεί στην Πάτρα για πενθήμερο ιερό προσκύνημα από τους πιστούς, από την Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Θα παραμείνει έως και το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 και μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας θα αναχωρήσει η αποστολή του Αγίου Όρους για να μεταφέρει πίσω την Τιμία Ζώνη στη θέση της.

9213 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το Νοέμβριο


       Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

9212 - Ομιλίες Αγιορειτών Γερόντων στις εκδηλώσεις «Δημήτρια 2016», στο Μπραχάμι Αττικής (μέρος 3ο)


Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016
Γέροντας Ναθαναήλ Ηγούμενος Ι.Μ. Ιβήρων. Συζήτηση με το ακροατήριο για θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας. 

9211 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 7ο)


Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 7ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα       

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο

9210 - Ενδιαφέρουσα γαλλική ταινία του 1963 για το Άγιο Όρος

Ιστορικής σημασίας ασπρόμαυρη ταινία του 1963, διάρκειας 13΄ 36΄΄, δημοσιεύει το INSTITUT NATIONAL DE L’AUDIOVISUEL στη σελίδα του (http://www.ina.fr) με θέμα τον εορτασμό της επετείου για τα 1000 χρόνια του Κοινοβιακού Μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις, τον Ιούλιο του 1963, το γαλλικό κινηματογραφικό συνεργείο «Cinq colonnes», με την υποστήριξη τη ελληνικής κυβέρνησης, μαγνητοσκόπησε σκηνές της αγιορειτικής ζωής και πήρε συνέντευξη από τον γαλλομαθή χειρουργό ιατρό Παύλο μοναχό Λαυριώτη (1885-1980).
Αφορμή για την παρούσα δημοσίευση η ανάρτηση του φίλου Wim: Athos film in French from 1963 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

9209 - Ιερομόναχος Γαλακτίων Σιμωνοπετρίτης (†30 Οκτωβρίου 2014)



Καταγόταν από το Δενδροχώρι Τρικάλων, έγγαμος και πατήρ πέντε τέκνων εκ των οποίων τα δύο έγιναν μοναχοί, η Γερόντισσα Νικοδήμη, Ηγουμένη του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια της Χαλκιδικής και ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. 

9208 - Το Σλαβικό Αρχείο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου


Από την βυζαντινή εποχή η Μονή Βατοπαιδίου ανέπτυξε σχέσεις με τους περισσότερους σλαβόφωνους λαούς, οι οποίες συνεχίσθηκαν και κατά την περίοδο της οθωμανικής κατακτήσεως. Οι σχέσεις αυτές αντανακλώνται τόσο στα πολυάριθμα σλαβονικά έγγραφα του ρουμανικού αρχείου της Μονής (τά οποία αναφέρονται κυρίως σε υποθέσεις των μετοχίων της στην υπό ρωσική κατοχή Βεσσαραβία), όσο και σε αυτά του σλαβικού, τα οποία χρονολογούνται από τον ΙΓ’ αι. κ. εξ. και αναφέρονται κυρίως στις ευεργεσίες διαφόρων ηγεμόνων προς αυτή.

9207 - Οσιομάρτυς Αββακούμ (†1628)






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Αυγούστου και
30 Οκτωβρίου (ημέρα του Μαρτυρίου του)

Διαβάστε τον βίο του Αγίου εδώ (σελ. 51 – 69)

9206 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Γιώργου Φλώρου (ΙΙ)


Το β’ μέρος του οδοιπορικού, από τη Μεγίστη Λαύρα ως τη Διονυσίου.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

9205 - Ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης εγκαινιάζει το νέο κύκλο μαθημάτων της Σχολής Γονέων Κατερίνης



Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου ξεκινούν οι ομιλίες της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για 28η συνεχόμενη χρονιά με Αγιασμό από τον Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο.
Πρώτος ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός στο Πανελλήνιο ιερομόναχος και Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού εκκλησίας π.Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης ο οποίος σήμερα είναι από τους πιο παλιούς Αγιορείτες, καθώς ήλθε στο Άγιον Όρος μαζί με την σημερινή Αδελφότητα της Μονής Σίμωνος Πέτρας προερχόμενος από τα Μετέωρα εν έτει 1973, και έζησε τόσο την παρακμή του Αγίου Όρους όσο και την άνθιση που ξεκινούσε εκείνη την περίοδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…
Το θέμα της ομιλίας του είναι «Η Ιστορία του Αγίου Όρους».

9204 - Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στον Άθω





Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στον Άθω. 
Άγιον Όρος 1985

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9203 - Να έχουμε τη γενική, την αρχοντική αγάπη (Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)


Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού (το πρώτο μέρος εδώ), ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης απαντά σε ερωτήσεις και απορίες, παρουσιάζοντας την ορθή πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους Χριστιανούς στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και τονίζοντας την αξία που έχει η γενική, αρχοντική αγάπη μας προς όλους. Ακούστε τον π. Αθανάσιο εδώ.

9202 - Το Άγιο Όρος με τον φακό του Γιώργου Φλώρου (Ι)


Περπατώντας από το Βατοπαίδι μέχρι τη Μεγίστη Λαύρα
Μετά από 30 χρόνια ακριβώς επισκέφθηκα το Άγιον Όρος για δεύτερη φορά. Αυτή το φορά περπάτησα σχεδόν ολόκληρη την Αθωνική χερσόνησο διανύοντας 100 χιλιόμετρα περίπου στα

9201 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)

Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης.
Από μικρός είχε αρκετά φιλάσθενη κράση. Έπασχε από οξεία μυοκαρδίτιδα και ρευματισμούς. Το τέλος του ήταν οσιακό. Είχε ετοιμασθεί με το μυστήριο του θείου και ιερού Ευχελαίου και τη συχνή θεία Κοινωνία. Συνέχεια

9200 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

9199 - Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους τίμησε τους Αγίους της (φωτογραφίες από την πανήγυρη)















9198 - Tελέστηκε σήμερα Δοξολογία στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, στα πλαίσια της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.















9197 - Ο Βόλος υποδέχθηκε την Παναγία Βηματάρισσα (φωτογραφίες)

Εκατοντάδες κόσμου στην ιερά πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου 
Μεγάλη τιμή και ευλογία για την πόλη του Βόλου και την Τοπική Εκκλησία συνιστά η υποδοχή του αντιγράφου της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Ορους, η οποία ενθρονίστηκε και θα παραμείνει εσαεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Την Ιερά Εικόνα κόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ, και η επίσημη υποδοχή της πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τον αιρετό Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, στο χώρο του μνημείου της Αργούς (είσοδος Λιμεναρχείου - επιβατικού λιμένος), στην παραλία του Βόλου.

9196 - Προσκυνητάρι Ιεράς Μονής Ιβήρων, του 1857


Προσκυνητάριον του βασιλικού, πατριαρχικού, σταυροπηγιακού τε και σεβασμίου ιερού μοναστηρίου των Ιβήρων. 
Αθήνα 1857
Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9195 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901 - 28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα. Συνέχεια

9194 - Άγιος Αθανάσιος ο Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου

9193 - Η εορτή της αγίας Σκέπης και ο εορτασμός της στο Άγιον Όρος

[…] Στό Ἅγιον Ὄρος ὑπάρχουν ἀρκετοί ναοί πού τιμοῦνται στήν ἑορτή αὐτή. Ὁ γνωστότερος εἶναι τό παρεκκλήσιο τῆς Ἁγίας Σκέπης, πού βρίσκεται στή μονή Ἁγίου Παντελεήμονος. Ὁ ἐγκαινιασμός τοῦ παρεκκλησίου αὐτοῦ ἑορτάστηκε μέ λαμπρότητα στή μονή αὐτή, στίς 10 Ἰανουαρίου τοῦ 1853. Τήν ἐποχή ἐκείνη ἦταν ὁ πρῶτος μεγάλος ναός πού ἀφιερώθηκε στή θεομητορική αὐτή ἑορτή στό Ἅγιον Ὄρος. Μέχρι τότε ὑπῆρχαν τά παρεκκλήσια τῆς Ἁγίας Σκέπης στή μονή Χιλανδαρίου καί στή βατοπαιδινή Σκήτη Ἁγίου Ἀνδρέου στίς Καρυές καθώς καί ὁ κοιμητηριακός ναός στή ἁγιοπαυλίτικη σκήτη Ἁγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη), πού οἰκοδομήθηκε ἀπό τό Μολδαβό μοναχό Ἰάκωβο τό 1849. Θά πρέπει ἐπίσης νά σημειωθεῖ ὅτι πρίν ἀπό τό προαναφερόμενο παρεκκλήσι τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς μονῆς Ἁγίου Παντελεήμονος, εἶχε ἀναγερθεῖ  ὁμώνυμο παρεκκλήσι στίς Καρυές, στό βατοπαιδινό κελλί τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, τήν μετέπειτα Σκήτη Ἁγίου Ἄνδρέα, πού θεμελιώθηκε τό 1845 ἀπό τό ρώσο μέγα δούκα Κωνσταντίνο (1827-1892), δευτερότοκο γυιό τοῦ τσάρου Νικολάου Α΄.[…] Περισσότερα

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

9192 - Δεν χαμηλώνει ο Άθως. Ημερολόγιο Όρους 2016 - Μέρος 2


Θαύμα της νέας Βηθλεέμ ορθώνεται μπροστά μας.
Από αρσανά θωρώντας το,  χάνουμε τη λαλιά μας.
Αναβαθμοί απ τη θάλασσα, ως τη σπηλιά του Αγίου,
πεζούλες πολυπάτητες, προοίμια εγκωμίου.

Παράκληση στους κτήτορες, για δυο μεγαλυνάρι.
Μια νεανίδος Μάρτυρος φως απ το συναξάρι,
φωτίζει δυο δάκρυα στα μάτια του Δεσπότη.
Η γνώση οπλίζει την ψυχή του Χριστιανού στρατιώτη.

9191 - Ο Σέρβος Πατριάρχης στο περίπτερο της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου στην 61η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι (φωτογραφίες)

Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου συμμετέχει, με δικό της περίπτερο, στην 61η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι. Εκτίθενται πολλοί τίτλοι βιβλίων, οι περισότεροι από τους οποίους αποτελούν εκδόσεις του μοναστηριού. Φέτος ειδικότερα παρουσιάζονται και δύο νέα βιβλία, τα «Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској, архитектура и друга добра“», του Δρ Μίρκο Κοβάτσεβιτς και «Света Гора, обнова у рају» σε μετάφραση του καθηγητή Δρ Βλαντέτα Γιάνκοβιτς
Το περίπτερο της Ιεράς Μονή Χιλιανδαρίου επισκέθηκε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Ιερομόναχο Δοσίθεο Χιλιανδαρινό και τον Καθηγητή Δρ Μίρκο Κοβάτσεβιτς.

9190 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 55ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 55ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα
Προηγούμενα:  
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο11ο12ο13ο14ο15ο
16ο17ο, 18ο19ο20ό21ο, 22ο23ο, 24ο25ο26ο27ο28ο29ο30ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο37ο38ο39ο40ό41ο42ο43ο44ο45ο
46ο47ο48ο49ο50ό51ο52ο53ο 54ο

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

9189 - Ιεροδιάκονος Κοσμάς Αγιοπαυλίτης: «…χαιρετώ Υμάς εκ της ελευθέρας Ελληνικής Θεσσαλονίκης»

Κοσμάς ιεροδιάκονος Βλάχος
(1863-1930)
(Πηγή: Μανουήλ Γεδεών,
Μνεία των προ εμού γραψάντων,
Αθήνα 1934)
Πηγή Αγιορειτική Προσωπογραφία

Του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
Δρ. Αρχαιολόγου
Το 1912 Επίτροπος του Αγίου Όρους στην Θεσσαλονίκη ήταν ο Αγιοπαυλίτης ιεροδιάκονος Κοσμάς Βλάχος (1863-1930), ο οποίος, σύμφωνα με γνωστούς λογίους της εποχής του (Χριστόφ. Κτενάς και Μαν. Γεδεών) «Εχειρίζετο Την Γραφίδα Όσον Ουδείς Άλλος Λόγιος Αγιορείτης Ει Και Μόλις Την Δευτέραν Τάξιν Του Γυμνασίου Είχε Τελειώσει (…). Υπήρξε Συνεργάτης Ιδεώδης Της “Νέας Αλήθειας” Γράψας Εν Αυτή Μέν Πλείστα Άρθρα Κοινωνικής Και Πολιτικής Φύσεως, Εν Φιλολογικοίς Δε Ημερολογίοις Κομψότατα Και Θαυμάσια Λογοτεχνήματα (…). Απηλλαγμένος “Πατριωτικής” Ασυνεσίας, Αναγνούς Πολλά, Σεβόμενος Τάς Των Άλλων Γνώμας, Ούτε Λογοκλοπών, Απέδειξεν Εαυτόν Εμβριθή Του Αγιορειτικού Καθεστώτος Μελετητήν».
Η έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) τον βρήκε στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε την χαρά της Απελευθερώσεως. 
Στις 2 Νοεμβρίου μπόρεσε και έστειλε την ακολουθούσα επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την οποία την ενημέρωσε για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την κρατούσα κατάσταση στην πόλη. 
Η επιστολή αυτή, της οποίας το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχείο της Ιεράς Κοινότητος, είναι μνημείο γραπτού λόγου, επιβεβαιώνει την τότε κρατούσα άποψη για την δεινότητα της γραφίδος του Κοσμά και μας μεταφέρει μία σαφή εικόνα της καταστάσεως που επικρατούσε στην πόλη κατά τις ημέρες γύρω στην 26η Οκτωβρίου 1912.

9188 - Ιερομόναχος Παύλος Ξηροποταμηνός (1881-26 Οκτωβρίου 1920)

Στην Αγιάσο της Μυτιλήνης γεννήθηκε το 1882 ο κατά κόσμον Βασίλειος Προκοπίου. Έλαβε καλή παιδεία και γνώριζε καλά λατινικά, γαλλικά και ρωσικά. Προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου την 1.8.1901. Εκάρη μοναχός στις 29.6.1904 και μετονομάσθηκε Παύλος. Διάκονος χειροτονήθηκε κατά την πανήγυρη του Τιμίου Σταυρού στις 14.9.1907 και πρεσβύτερος στις 12.5.1913. Το 1914 μετέφρασε από τα λατινικά τον Κανονισμόν του Ορθοδόξου μοναχικού βίου του αγίου Βενεδίκτου, με εισαγωγή και σχόλια δικά του. Τον Ιούνιο του 1916 αυτοβούλως και εφιεμένος πιο ασκητικής ζωής αναχώρησε για την έρημο. Έζησε στο σπήλαιο του οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου στη Βίγλα. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων. Μετέφρασε από τα λατινικά έργα του ιερού Αυγουστίνου, Περί της πολιτείας του Θεού και Εξομολογήσεις. Συνέχεια

9187 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καψαλιώτης (1893-26 Οκτωβρίου 1975)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Πάνος του Βασιλείου και της Δαρείας γεννήθηκε στο Σολοπώφ της Ρουμανίας το έτος 1893. Μετά τις σπουδές του εισήλθε προς μονασμό σε μονή της πατρίδος του. Κατό­πιν αναχώρησε για τα Ιεροσόλυμα και κοινοβίασε σε ρωσική μονή με 150 μοναχούς το 1923. Γνώριζε και τη ρωσική γλώσσα. Η μη ακριβής τήρηση των νηστειών και η συχνή κατάλυση ελαίου τον σκανδάλισε κι έφυγε για το Άγιον Όρος το 1925. Στην αρχή μόνασε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου.
Εγκαταστάθηκε στο ερημητήριο του Αγίου Σάββα της Καψάλας και είχε μεγάλη ασκητική ζωή. Συνέχεια

9186 - Οσιομάρτυς Ιωάσαφ






Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 26 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

9185 - Ένας Αγιορείτης Γέροντας απαντά στους νέους



Ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης απαντά σε ερωτήσεις και απορίες νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, τονίζοντας την ορθή πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους Χριστιανούς στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
Ακούστε τον π. Αθανάσιο εδώ .

9184 - Ο Βόλος υποδέχεται την Παναγία Βηματάρισσα από το Άγιον Όρος

Μεγίστη τιμή και ευλογία για την πόλη του Βόλου και την Τοπική μας Εκκλησία συνιστά η έλευση του αντιγράφου της  Θαυματουργού Εικόνος  της Παναγίας  Βηματαρίσσης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, η οποία θα ενθρονισθεί και θα παραμείνει εσαεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Την  Ιερά Εικόνα θα κομίσει ο Ηγούμενος της  Ιεράς  Μεγίστης  Μονής  Βατοπαιδίου Αρχιμ.  Εφραίμ και η επίσημη υποδοχή της θα πραγματοποιηθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, τον Ιερό Κλήρο και τον λαό μας,  την Παρασκευή 28/10, στις 5μ.μ., στο χώρο του μνημείου της Αργούς (είσοδος Λιμεναρχείου-επιβατικού λιμένος), στην παραλία  του Βόλου. Αφού αναπεμφθεί σύντομη δέηση, η ιερά πομπή θα κατευθυνθεί  λιτανευτικώς  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου θα ψαλλεί Δοξολογία, θα γίνουν οι προβλεπόμενες προσφωνήσεις και θα ακολουθήσει ιερά παράκληση στην Παναγία Βηματάρισσα.

9183 - Αγαθές αναμνήσεις από το μακάριο Γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη



Ο Νομικός Πάνος Αναγνωστόπουλος, καταθέτει στο φακό της Πεμπτουσίας τις εμπειρίες του και άλλες αγαθές αναμνήσεις για τον μακάριο Γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, Πνευματικό πατέρα στο Σιμωνοπετρίτικο μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα. Στο λόγο του ο Εντιμολογιότατος, αναφέρεται γενικότερα στις μορφές που επηρέασαν και οικοδόμησαν πνευματικά το Βύρωνα.

9182 - Το ξεχωριστό δώρο του Καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου στη Μονή Ακριτοχωρίου (φωτογραφίες)

Προσέφερε εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας την παραμονή των ονομαστηρίων της Καθηγου-μένης Γερόντισσας Ιακώβης
των Νίκου Παπαχρήστου και Κώστα Τζιβανίδη, 
φωτογραφίες του Κώστα Τζιβανίδη
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με όλες τις πρέπουσες εκκλησιαστικές τιμές το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου υποδέχθηκε αντίγραφο της πανίερης εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας, γνωστής και ως «Βατοπαιδινής», η οποία το 1730, σύμφωνα με την παράδοση, θαυματουργικώς μεταφέρθηκε από την Ι.Μ.Βατοπαιδίου στην Ι.Μ.Ξενοφώντος όπου και φυλάσσεται μέχρι και σήμερα. Συνέχεια της ανάγνωσης στην πηγή του άρθρου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

9181 - Ομιλίες Αγιορειτών Γερόντων στις εκδηλώσεις «Δημήτρια 2016», στο Μπραχάμι Αττικής (μέρος 2ο)

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι Αττικής) με την ευκαιρία της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, διοργανώνει από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016».
Προσεκλήθησαν για να μιλήσουν και Αγιορείτες Πατέρες. Ακολουθεί το β΄ μέρος των ομιλιών:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

9180 - Βίος και Λόγοι Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 6ο)


Βίος και Λόγοι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μέρος 6ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο εκδόσεως Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα       

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο, 5ο

9179 - Ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμ. Ευλόγιος, παρέλαβε την ηγουμενική ράβδο από τον Αντιπρόσωπο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Ιερομόναχο Νικόδημο (φωτογραφίες)



Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Αγιορειτικό Τυπικό, η ενθρόνιση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμ. Ευλόγιου.