Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

9140 - Θεοφάνης ο Κρης: Ο κορυφαίος ζωγράφος του 16ου αιώνα

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυριακίδη το νέο επιστημονικό πόνημα του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ευθύμιου Τσιγαρίδα με τίτλο: Θεοφάνης ο Κρης – Theophanes the Cretan. Κορυφαίος Ζωγράφος του 16ου αιώνα – The Foremost Painter of the 16th century.

«..θέλησα να πραγματοποιήσω μία παλαιά μου επιθυμία, να συντάξω, δηλαδή, ένα κείμενο για το έργο του Θεοφάνη περιεκτικό και ουσιώδες, το οποίο να συνοδεύσω με εκτεταμένη εικονογράφηση, αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής δραστηριότητος του Θεοφάνη στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος την περίοδο 1527-1546.
Βασικός στόχος είναι να συγκεφαλαιώσω τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, παλαιότερης και πρόσφατης, που οφείλεται πρωτίστως στο έργο του αειμνήστου ακαδημαϊκού Μ. Χατζηδάκη και δευτερευόντως εμού.

9139 - Παράδοση και ανανέωση στην αγιορειτική ψαλτική (Γερ. Ιάκωβος Καρεώτης)

Στο διάβα της αδιάκοπη λειτουργικής ζωής του Αγίου Όρους, διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος τρόπος εκφοράς και απόδοσης των εκκλησιαστικών μελών. Το αγιορείτικο ύφος, εκφράζοντας την πνευματικότητα του τόπου και διακονώντας την πλούσια βιωματική λειτουργική ζωή των αγιορειτικών ακολουθιών, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη, πλουραλιστική ψαλτική πραγματικότητα. Μια νέα γενιά αγιορειτών ψαλτών, μεταξύ των οποίων ο Ιερομόναχος Αντύπας, ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης, ο π. Ιάκωβος Καρεώτης,  παρέλαβαν τη ψαλτική σκυτάλη από τις προηγούμενες μεγάλες ψαλτικές μορφές του Αγίου Όρους, διακο-Διονύσιο Φιρφιρή, Μελέτιο Συκεώτη και συνεχίζουν επάξια το διακόνημα του ψάλτη.

9138 - Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

του Ηλία Προύφα
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα καί κατάνυξη τελέσθηκε η Ιερά Πανήγυρις της Μεγάλης Κυρίας ημών Γοργοϋπηκόου εις την Ιεράν Μονήν τού Δοχειαρίου, όπου και η πρωτότυπος αυτής θαυματουργός εικόνα.
Των Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος. Περίπου 450 ευλαβείς προσκυνηταί, ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί κατέκλυσαν την Μονήν και με ανύστακον όμμα συμμετείχαν στην πολύωρη αγρυπνία, δοξάζοντας την Παναγία και επικαλούμενοι την ταχείαν βοήθειαν, αρωγήν και αντίληψιν Αυτής.

9137 - Ιερομόναχος Σάββας Καψαλιώτης (1913 - 15 Οκτωβρίου 1991)

9136 - Όσιος Ευθύμιος ο Νέος (823-898)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:
και